Kulde, kammerater, slagregn og bølger: Ny fotobog dokumenterer surfmiljøet i Thy scroll-down

Kulde, kammerater, slagregn og bølger: Ny fotobog dokumenterer surfmiljøet i Thy

Fotograf Fredrik Clement flyttede til Thy for at jagte den høje himmel og inspirationen i naturen og bølgerne. Med fotobogen 'No Place Like Home', skildrer han kammeratskabet i bølgerne, hvor den rå natur lige så meget spiller hovedrollen. Vi har taget en snak med ham om arbejdet med den nye bog og livet som surfer i Thy.

Af Sebastian Himmelstrup
Foto: Fredrik Clement
Livsstil Euroman

Livet som surfer er omfattet af forestillingen om høj sol, langt hår, ingen deadlines og et ubekymret liv på bølgerne. Men i Thy og mere specifikt Klitmøller har stereotyperne hårde kår. Der er hårdt vejr, koldt vejr og gamle kassebiler uden varmeanlæg lige så meget en del af surfernes liv, som det lange hår er det.

'No Place Like Home' er fotografen Fredrik Clements portræt af surf-kulturen Thy. Og ikke kun den polerede sommer-version, men også den våde og blæsende vinter- og efterårsudgave.

Bogen har været to år undervejs, og er udelukkende fotograferet på analogt kamera, hvor billederne er fremkaldt i Clements eget hjem. 132 billeder i sort/hvid skildrer ærligt det tætte bånd mellem surfer og surfer, og surfer og hav. For Fredrik Clement er bogen kommet som produkt af inspirationen og tiden til fordybelse, han søgte, da han for fem år siden rykkede familien til Klitmøller i Thy.

"Jeg flyttede til Thy med en drøm om at bo et sted, hvor man blev inspireret af at være. Med frihed til at dykke ned i nogle projekter, der tager lang tid. Jeg kom fra reklamebranchen, hvor jeg havde løbet rundt og taget billeder af kondisko, og der kunne jeg mærke, at jeg havde lyst til at skifte den hverdag ud og være tættere på naturen. Jeg ville gerne prøve at forstå surf-kulturen heroppe og blive en del af den – det blev vi helt automatisk,” siger Fredrik Clement.

”Den validering, jeg fik fra nogle af de folk, der er i kernen af surf-miljøet heroppe, var virkelig vigtig for projektet. Jeg kunne mærke, at de var med på ideen om, at jeg tog billeder, når de surfede, og det betød meget for, at bogen landede det rigtige sted.

Jeg fandt ud af, at jeg havde noget gammelt mørkekammer-udstyr til fremkaldelse af analoge fotos liggende. Der er en langsomhed i det, og tonen og teksturen i det analoge, passer rigtig godt med naturen heroppe. Der er noget nostalgisk over det.

På en eller anden måde er bogen lavet til folk heroppe i Thy. Min søn og hans kammerater er meget med på billederne. I starten synes jeg, at det var en fed kommerciel ting at lave for mig som fotograf, men med tiden er det blevet til noget, jeg gerne vil give tilbage til miljøet heroppe i stedet.

Jeg vil gerne oprette et 'community dark-room', hvor folk kan komme og lære noget om fotografi og fremkalde deres analoge billeder. Det er også en del af det her projekt – jeg vil gerne føre fotografiet videre som håndværk."

Bogen udkommer i sommeren 2021, og kan forudbestilles her.

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her