Kamelæonens manual: I fodsporene på en forfører scroll-down

Kamelæonens manual: I fodsporene på forføreren Mr. James

Jim Latrache-Qvortrup udøvede selvlært undercoverarbejde i verdens mest lukkede land, da han var med i Mads Brüggers Nordkorea-dokumentar ’Muldvarpen’, og han gjorde det på en så troværdig måde, at efterretningsfolk har ment, at han måtte være professionel. Teis Jeppe Gørtz tilbragte fire dage med den tidligere cokedealer, hvor de åd kaviar, fik lussinger og lavede interview i en spa. Til sidst måtte journalisten spørge Latrache-Qvortrup og sig selv, om også han var blevet forblændet af hans selskab?

Af Teis Jeppe Gørtz
Foto: Simon Birk
Mennesker Euroman

KUN DET BEDSTE er godt nok for Mr. James og hans venner. Han er en mand, der sætter pris på luksus, og at hans omgivelser føler sig godt tilpas. Derfor har han insisteret på, at vi mødes på Hotel Nimb, Tivolis femstjernede hotel med kuplerne midt i København.

”Havde du følt dig særlig, hvis jeg havde taget dig med på Baresso? Nej, vel,” siger han og peger mod vinduet, hvor vi fra vores bord har udsigt til plænen og springvand i Tivoli.

Mr. James er hjemmevant på Hotel Nimb. I receptionen genkender de ham med det samme, selvom han bærer mundbind, og de er på fornavn med hinanden. Da vi får sat os til rette i de bløde velourstole, bestiller Mr. James en cortado med havremælk, nogle skåle med mandler og oliven og anbefaler, at vi senere spiser deres salade niçoise, for ”den er faktisk røvgod,” siger han.

Mens vi sidder og venter på serveringen, kommer to herrer i jakkesæt pludselig over mod vores bord. Det viser sig, at det er underdirektøren for hotellet og direktøren for balletten i Tivoli.

”Vi kan jo ikke have hvem som helst siddende her, vel,” siger førstnævnte drillende til Mr. James, der afslappet svarer igen med et: ”Hva’ så, chef?”

”Jim, du er jo blevet en stjerne,” indskyder den anden med en vis forbløffelse i sin stemme.

Mr. James, der rigtigt hedder Jim Latrache-Qvortrup, er på kort tid kommet på alles læber. Ikke kun her på Hotel Nimb, men i hele mediedanmark. Det er sket på grund af en dokumentar om Nordkorea, der har titlen ’Muldvarpen’, og som journalist Mads Brügger har instrueret. I filmen så vi den på det tidspunkt ukendte Latrache-Qvortrup agere autodidakt undercoveragent på højeste CIA-niveau og manøvre sig rundt i det mest uhyggelige land, man kan forestille sig. Han satte livet på spil og maskerede sig som Mr. James, en ulastelig klædt og fiktiv oliemilliardær fra Skandinavien, der var villig til at lave big business med Nordkorea.

Før sin pludselige berømmelse havde Latrache-Qvortrup levet en tilværelse som jetset-kokainpusher i København, og fordi han havde begået sig i farlige og kriminelle miljøer, mente Brügger, at Latrache-Qvortrup var skræddersyet til ekstremt rollespil. Det må man sige, at Brügger fik ret i. Latrache-Qvortrup spillede højt spil, som det passede ham, og alle købte det.

I dokumentaren afslørede 48-årige Latrache-Qvortrup sammen med muldvarpen, den førtidspensionerede kok Ulrich Larsen, hvordan Nordkorea er klar til bryde internationale sanktioner ved ulovlig handel med våben og narkotika. Latrache-Qvortrup og Larsen blev præsenseret for en hel spiseseddel med våben, der var på niveauet lige under atomvåben, og som de kunne købe.

Afsløringerne har skabt genklang verden over. Sågar FN har sendt Brügger en invitation til et møde for at høre nærmere om hans viden. Og Mr. James er blevet årets antihelt. Latrache-Qvortrup, der har afsonet i alt otte år i fængsel for salg af kokain, føler, at filmen har renset hans navn.

”Alt falder i hak for mig nu. Jeg har gjort noget godt, synes folk pludselig,” siger han. ”Forældrene på min søns skole er også begyndt at kigge anderledes på mig, kan jeg mærke.”

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 29 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her
Se, hvad vi ellers skriver om: Mads Brügger, Portræt og Dokumentar