Det danske mærke Rains slæber den spanske modegigant Zara i retten. Sidstnævnte har ifølge Rains kopieret to regnjakker, som den danske virksomhed udgav allerede i 2012 og 2014.

I begyndelsen af 2016 begyndte den danske virksomhed Rains at få en række henvendelser fra deres kunder. Kunderne undrede sig over, at modekæden Zara solgte regnjakker, der til forveksling lignede jakker, som det danske firma stod bag.

Efter en længere dialog med Inditex, som er firmaet bag Zara, har Rains nu valgt at gå rettens vej, fordi de ikke er nået til enighed. Først og fremmest vil Rains forsøge at stoppe salget af de omtalte regnjakker i Zaras butikker i Danmark, inden man går videre med rets

“Jeg har tegnet de her jakker. Det er nogle af de produkter, som er med til at definere vores DNA som virksomhed. Den form for plagiat, som Zara begår her, er vi nødt til at gribe ind overfor. Ellers kan alle vores designs jo være til fri afbenyttelse,” siger Daniel Brix, som er ejer og adm. direktør i Rains.

Den danske virksomhed har for nylig vundet en anden sag i Sø- og Handelsretten, hvor de havde stævnet et dansk mærke, som havde kopieret deres designs. Dengang fik de medhold, og derfor er Rains optimistiske omkring den nye sag.

Selv om tøjgiganten Inditex - og herunder Zara - er mange gange større end Rains, er den danske virksomhed klar til at gå hele vejen. Også selv om sagen kan trække ud i flere år.

“Der er et principielt aspekt i, at man ikke skal afgive sine rettigheder, bare fordi en anden virksomhed er stor. Vi har det, der skal til for at køre denne her sag til ende, og vi er også villige til at bruge det,” siger Daniel Brix.

Rains har taget disse billeder af et tvillingepar iført Zaras jakke (tv.) og Rains jakke (th.)

“Det er en kæmpe koncern, som er kendt for at gå tæt på andres designs. Men vi har et generisk produkt, der ikke ændrer sig fra sæson til sæson, så vi er mere sårbare over for det. Nogen er nødt til at stå op for det her, så vi kan få rettet de store mastodonter ind. Man kan ikke bare få lov til at overtrumfe alle, fordi man har en stor pengetank,” fortsætter han.

Hos brancheorganisationen Dansk Mode og Textil er man glade for, at Rains går ind i denne sag, fordi den er af principiel karakter.

“I dette tilfælde er der jo nærmest tale om Davids kamp mod Goliat, når man tænker på Zaras massive størrelse. Derfor bifalder vi også, at Rains går ind i sagen i stedet for at ignorere den, men vi har også fuld forståelse for de virksomheder, som ikke føler sig parate til at gå ind i sådan en sag, da det kan være en særdeles opslidende og omkostningsfuld proces,” siger Thomas Klausen, som er adm. direktør hos Dansk Mode og Textil.

Han fortæller, at organisationen har set en del af denne typer sager med kopiering, som de tager stor afstand fra.

Hvis Rains får medhold i Sø- og Handelsretten om, at Zara ikke længere må sælge de omtalte rengjakker, vil de gå videre med et erstatningskrav.

“Jeg ved ikke, hvor meget vi har mistet på det, men de har jo tjent nogle penge på rettigheder, vi har. Sagen bliver dyr. Det er der ingen tvivl om. Hvis vi lægger os ud med dem her, så skal vi være indstillede på, at det koster det det koster,” siger Daniel Brix fra Rains.

Euroman har kontaktet advokatvirksomheden Kromann Reumert, som repræsenterer Inditex og Zara Danmark, men de er ikke vendt tilbage. Til Børsen har firmaets presseansvarlige oplyst, at de ingen kommentarer har.

LÆS OGSÅ: Verdens dyreste Rolex Submariner er netop blevet solgt

LÆS OGSÅ: Se det svimlende beløb: Sjælden Supreme t-shirt sat til salg

LÆS OGSÅ: Teamwork: Le Fix og Umbro går sammen om 90’er-inspireret fodboldkollektion