I weekenden løb den verdenskendte ur-auktion Only Watch af stablen i Genève, hvor alt fra Patek Philippe- til F.P. Journe-ure medvirkede til en omsætning på i alt 68 millioner kroner. Auktionens største overraskelse kom dog i form af et Tudor-ur i modellen Black Bay Bronze, som blev solgt for hele 2,2 millioner kroner - en salgspris der var 75 gange så høj som vurderingsprisen på knapt 29.000 kroner.

Det er dog ikke første gang, at salgsprisen på et Tudor-ur har oversteget alle forventninger. Allerede i 2015 blev et ur af modellen Black Bay One solgt for 2,4 millioner kroner, hvilket var hundrede gange mere end vurderingsprisen.

Og det er langt fra sidste gang, at vi kommer til at se en decideret budkrig på Tudors ure, mener ur-connaisseur Kristian Haagen.

“Interessen for Tudor er steget kolossalt. Man kan se på auktionsmarkedet, at mange af deres vintagemodeller, blandt andet det oprindelige Monte Carlo, ofte sælges lige så dyrt som visse Rolex-ure. Generelt kan man få utroligt meget kvalitet på pengene, og det er folk begyndt at få øjnene op for, idet andre urmærker bliver dyrere og dyrere,” siger han.

Kristian Haagen er medstifter af ur-sitet 8past10.com og forfatter til hele seks bøger om ure. Han startede sin samling i 1993 med et Tudor Cronograph - blandt andet fordi, det til forveksling ligner Rolex’ Daytona-model, men er noget mere prisvenlig. Og ligheden mellem de to brands er heller ikke tilfældig - Tudor blev nemlig stiftet i 1946 af Hans Wilsdorf, som er grundlæggeren bag Rolex, og Tudor-urenes lænker og kasser var derfor lavet af Rolex selv.

Trods en blåstempling fra det velkendte luksusmærke har Tudor dog hidtil ikke haft samme status som sit moderselskab, fortæller Kristian Haagen.

“Deres ure har været så kedelige, at mange forhandlere simpelthen ikke gad sælge dem. I en lang årrække blev Tudor slet ikke forhandlet i USA. Men i 2010 relancerede de et af deres legendariske kronograf-ure fra 1970’erne, det såkaldte Monte Carlo. Det gav virkelig genlyd, at Tudor, som ellers havde været lidt småkedelige og virkelig stod i skyggen af Rolex, kom med noget, der ramte lige i solar plexus.”

Det er de høje salgspriser, der gang på gang overrasker urverdenen, også et bevis på. I 90’erne købte Kristian Haagen selv et Tudor Monte Carlo for 800 dollars. I dag ville en tilsvarende model blive solgt for omkring 200.000 kroner, vurderer han.

“Rolex er blevet så dyrt på auktionerne, så folk er begyndt at søge i alternative ruter. Desto mere de gør det, jo dyrere bliver Tudor også. Der er langt færre vintage Tudor end vintage Rolex, fordi Tudor ikke blev produceret i stort antal i forhold til Rolex, og det er også med til at skrue priserne op.”

I Tudors tilsyneladende stigende popularitet indgår der også ren og skær praktik, fortæller Kristian Haagen.

“Fordelen ved Tudor er, at langt de fleste modeller bruger værker, der kan serviceres hos de fleste urmagere, og at man desuden kan skaffe dele til værkerne. Det bliver til gengæld sværere og sværere med vintage Rolex-ure. Derfor stiger interessen for Tudor også, fordi du rent faktisk kan reparere på værkerne.”

For Kristian Haagen handler interessen for Tudor dog ikke om et slag mod giganten Rolex - men derimod om en fælles historie, der er bundet sammen på tværs af selskaberne.

“Et Tudor-ur kan både henvende sig til dem, der drømmer om et Rolex, men også til dem, der har et i forvejen. Hvis der er nogen, der måske vil passe lidt på deres Rolex, tager de deres Tudor på i stedet. Tudor og Rolex er et parløb.”

LÆS OGSÅ: Kristian Haagen åbner bankboksen: 7 ure fra min private samling

LÆS OGSÅ: Forfatteren bag ny Rolex-bog: Her er de 10 fedste Rolex-ure 

LÆS OGSÅ: Her er de syv bedste moderne ure at investere i nu