Starten på det nye år nærmer sig, og du har sikkert en hel liste af ting, du vil forbedre, når kalenderen først siger januar. I den forbindelse skal du selvfølgelig også have en frisk frisure, der markerer overgangen til dit nye, bedre jeg.
 
Skal du lade lokkerne gro, vil du hellere have en stram frisure, der er nem at style, eller skal du i virkeligheden gå den mere modige vej og få mønstre i din skinfade? Måske aner du ikke, hvordan dit hår skal se ud i 2019. Frygt dog ej, for her får du frisørernes kyndige vejledning til næste års hårmode og et godt bud på, hvilke frisurer du bør overveje at få – og hvilke du absolut skal holde dig fra.

Mark Martens-Anderson

Creademic, København K

Hvilke frisurer trender lige nu?
Lige nu er der mere fokus på herrehår, end der længe har været. Skægget får lov at gro og skinfade-frisuren, som er særligt kendt fra de amerikanske barbershops, ses overalt. Faktisk skal vi helt tilbage til hanekammen for at finde en periode, hvor kunderne kom ind og bad om en specifik frisure ligeså ofte, som de gør det nu.
 
Er der nogle andre frisurer, som er på vej frem?
Det interessante er nu, at vi vil komme til at lidt af en modreaktion til skinfade og det klassiske barbershop-look, som mænd ellers gladelig betaler i dyre domme for at få. Jeg tror ikke, at looket kommer til at forsvinde i 2019, men vi kommer helt klart til at se mere længde. Kig bare til prins Nicolai i den nye Dior-kampagne.

nikolai copy.jpg
Prins Nikolai på catwalken for Dior tidligere i år. Foto: Getty

Hvad kommer til at karakterisere mændenes hår i 2019?
Jeg tror, at 2019 bliver sådan et år midtimellem, hvor nye ting kommer frem og andre går tilbage, uden at der er noget, der helt forsvinder. Vi kommer også til at se mange sjove former, fordi folk er ved at gro håret længere. Det kommer til at resultere i opfindsomme stylingformer, men jeg er helt sikker på, at det også betyder flere hatte og huer på gaden i et godt stykke tid.
 
Desuden har jeg en idé om, at skægget snart ryger. Folk skal bare lige samle sig mod til at fjerne det.
 
Er det nogle anderledes/spøjse frisurer, som er ved at komme igen?
Fænomenet med mere eller mindre bizarre mønstre i håret kaldes ’hair tattoos’, og dén trend er så småt ved at bevæge sig fra de amerikanske barber shops til gader og stræder herhjemme. Hair tattoos plejede at være ret prollede, men nu er de altså ved at komme igen, bare i en mere artsy udgave med instagrammeren Josh Lamonaca i front.

Kombinationen af barbering, længere hår og hairtattoos er uden tvivl i den mere løjerlige ende, men man kan ikke andet end at være fascineret af den måde, stilen udvikler sig på.
 
Hvilke frisurer mener du, man skal holde sig fra?
Generelt er mændene – i klar modsætning til kvinderne – blevet meget mere modige de senere år. Det, synes jeg, er en god udvikling, men holde dig nu fra frisurer, der ikke stemmer overens med din personlige stil. En fuldbyrdet hipster skal jo ikke få hår som James Hunt, men i stedet holde sig til fuldskægget og sin skinfade. På samme måde ville jeg også råde Paul Smith-fyren i skræddersyet jakkesæt med sko, der passer til bæltespændet til at holde den stramme stil, fremfor at lade lokkerne gro.

Søren Hauch

Søren Hauch, København K

Hvilke frisurer trender lige nu?
Der er helt klart stadig en del, som bare gerne vil have håret fadet pænt i siderne, men generelt kan jeg se, at der kommer mere pandehår og længde i nakken, mens hårets struktur skal fremhæves. Krøllerne op på hovedet, som man gjorde det i 70’erne. Tænk Prins Nikolais look i Dior-kampagnen eller Vincent Gallo, særligt i filmen Buffalo 66.
 
Er man lidt ældre, kigger man måske snarere til Tom Hardy eller David Lynch for inspiration. Det må gerne være cool, samtidig med at det er nemt og virker hver dag. Skal vi herhjem, kan jeg passende fremhæve Brian Holm som en, der altid er med på hårmoden og tør eksperimentere, men alligevel med skarpe linjer.

Brian Holm.jpg

Brian Holm. Foto: Rasmus Weng Karlsen

Er der nogle andre frisurer, som er på vej frem?
Der er en del, der giver den gas med afbleget hår. Vi har set det før, men jeg tror, at det er noget, vi snart kommer til at se meget mere af igen. Nogle nøjes med at afblege toppen af håret eller et lille hjørne for rigtigt at skille sig ud.
 
Er det nogle anderledes/spøjse frisurer, som er ved at komme igen?
Det er lidt som om, at grydehåret er ved at komme retur i en opdateret og lidt blødere version. Pandehåret får lov at vokse og 70’erne er trendy igen. Det er ikke sådan at jeg anbefaler mine kunder at få en gryde, men nogle gange kan en ’halv James Dean’ eller noget i stil med Elvis Presley være det helt rigtige valg.

james&elvis.jpgElvis Presley og James Dean. Fotos: Getty

Er der nogle frisurer, folk ikke vil have mere?
Dolph Lundgrens ’flat top’ fra ’Rocky IV’ synes jeg ikke, at jeg ser så ofte mere. Det er i virkeligheden lidt svært at sige, for jeg så faktisk en ung fyr i den seneste Dior-kampagne med præcis dét hår, og han lignede selvfølgelig en million. Men han er nok undtagelsen, der bekræfter reglen, for det er altså ikke den frisure, folk kommer og beder om at få.

GettyImages-607405218.jpgFoto: Getty

Hvad kommer til at karakterisere mændenes hår i 2019?
Folk får længere hår. Der var engang, hvor alle skulle have undercut, men det er ikke det, vi er på vej ud i. Hår får lov at være hår. Der kommer desuden mere volumen. Igen må jeg henvise til Prins Nikolai, for dér kan man finde inspiration til det kommende år på hårfronten.
 
Hvilke frisurer mener du, man skal holde sig fra?
Jeg er ikke den største fan af de der skinfades, som er klaret på et kvarter og til 25 kr. i en salon på Nørrebro. Det er meget safe, men det bliver hurtigt lidt kedeligt. Så synes jeg heller ikke, at sådan et grydelåg på toppen er klædeligt. Der må gerne være lidt mere blødhed over tingene, og så kan jeg godt lide, når mændene tør tage en chance i stedet for at få den klipning, de plejer.