Hårmoden skifter hele tiden. Men faktisk er der nogle bestemte frisurer, der er så klassiske, at de bliver ved at komme igen. Vi har bedt frisør Joekim Nielsen, indehaveren af salonen Oops, der ligger på Naboløs i København, om at anbefale de mest tidløse frisurer. 

Han har udvalgt syv frisurer, som han ser igen og igen. Selvfølgelig kommer de med små justeringer og twists i udtrykket som udslag af tidens mode, men grundlæggende bunder de i samme formel.

Han fortæller, at alle frisurerne i princippet kan bruges til glat såvel som krøllet hår. Har du krøllet hår, skal der dog bruges et kraftigere hårprodukt med mere hold, til de look, hvor håret ligger stramt skrabet over hovedet.

De fleste af frisurerne kan også sagtens gå, selv om dit hår er begyndt at blive lidt tyndt i toppen.

”Har du rigtig måne, synes jeg nok, du bør klippe dit hår helt ned, men til begyndende måne er flere af frisurerne, måske lige med undtagelse af gryden, velegnede, fordi håret kan dække over det,” siger Joekim Nielsen.  

LÆS OGSÅ: Godt hår: 10 af Danmarks bedste frisører

Herunder finder du hans syv bud på klassiske frisurer. Kommentarerne er hans, men illustrationerne har vi valgt, og de skal ikke nødvendigvis opfattes som en 1:1 guide til looket, men snarere som en inspiration.

Joekim Nielsen siger for øvrigt, at det kan være et godt udgangspunkt for et vellykket frisørbesøg, hvis du viser din frisør et billede af det look, du godt kunne tænke dig. Du kommer ikke nødvendigvis til at ligne James Dean, hvis i er modpoler fra naturens hånd, men det er et godt udgangspunkt for at skabe det, du ønsker.

”Det afhænger selvfølgelig af din hovedform og din hårkvalitet, men en god frisør kan næsten altid arbejde sig frem til noget, der rammer DNA’et i den frisure, du drømmer om,” siger Joekim Nielsen.Referencen Hitlerjugend er kendt af flere frisører, men du behøver ikke nødvendigvis forestille dig, at du er en lydig ung dreng i Det Tredje Rige, du kan også tænke på en flot fyr som Robert Redford, der er noget nær verdensmester i den klassiske sideskilning. Foto: Rex/Moviestore Collection 

1. Hitlerjugend – Sideskilningen
”Den her går som den mest sikre, klædelig frisure til mænd. Det er den rene, klassiske stil. Der behøver ikke nødvendigvis at være super meget hårprodukt i, og frisuren behøver heller ikke at være slikket glat til siden – under alle omstændigheder vil sideskilningen give et ekstremt tidløst look. Bed frisøren om at klippe nakke og kanter kort og præcist – både med saks og kniv for et helt igennem rent og skræddersyet look.” 
 
Skarp i en fart. Van Dango'en lugter langt væk af en stålblank selvtillid og drømme om verdensherredømme, asap! Foto: Rex/Moviestore Collection

2. Van Dango – Tilbagestrøget 
”Den her er også klassisk og tidsløs - men ikke alle kan bære den. Det kræver den rette hårstruktur og tykkelse og går heller ikke til manden med fuldgyldig måne - men måske er den alligevel ideel til ham, hvor den kun er begyndende?Sider og nakke klippes tæt og præcist, lige som til en ”Hitlerjugend”, men toppen har mere længde på og er tilbagestrøget. Hvis du ønsker et blødere udtryk, kan den styles i et mat look, hvor det ikke virker som om, der er noget produkt i – til det festligere og slikkede look, skal du have et produkt i, masser af det, og husk at være smart i en fart - det passer til stilen.”


Matthew McConaughey er den fødte surferdude. Hvis du lige som ham har krøllet eller bølget hår, har du også gode forudsætninger for et følsomt og samtidig dude't look. Foto: Getty

3. Surferdude - Mandens page 
”Mandens page er til ham den bløde, følsomme type. Til manden med et lækkert og velplejet hår. Denne trend er blevet misforstået af mange mænd, som ser det som en udvej til at dyrke den stil, der umiddelbart lader til at være den nemmeste: bare at lade håret gro. Men, men ... denne stil er beregnet på den modsatte mandetype. Enten er han velsignet med virkelig lækkert hår fra naturens side, eller også plejer han det, alt hvad han kan. Frisuren er ikke klædelig til den ligeglade, usoignerede sofasurfertype – så sørg for at få håret klippet jævnligt, det giver et sundere look."


Mange af os drømmer nok om at ligne James Dean. En bombage kan være et skridt på vejen. Men har du udholdenheden?
 
Foto: Getty

4. James Dean – Bombage
”Til mænd, som ønsker de var unge i 50'erne og dyrker Levis 501 med opsmøg og hvid t-shirt, er denne meget karakteristiske klip perfekt. Den kræver en oplæring i stylingen, hvis man vil have den helt skarp, men kan også bæres mere blødt i sit udtryk, hvis man ikke vil bruge timer foran spejlet. Hvis man ønsker det stærke udtryk, skal håret virkelig tilføres noget hårprodukt. Der bygges nærmest en kasse med skarpe kanter - der vokses og lakkes, til håret skinner blankt. Det er ikke en klip for den dovne mand, den kræver meget tid og vedligeholdelse.”


Anthony Kiedis har været en rebel fra han var purung med et overforbrug af kvinder og stoffer. Nu er han en bjergklatrende og stortjenende familiefar. Håret er stadig flamboyant. Foto: Getty

5. Rebellen – Undercut 
”Langt på toppen og maskinkort i siderne og helt op under det lange hår – den er lidt punket i sit udtryk og viser mere kant end nogle af de ovenfor nævnte mere rent klippede frisurer. Til manden der gerne vil af med det lange hår, men ikke helt tør.” 
 
Backstreet Boys' Nick Carter synes som vokset sammen med sin gryde i dette tidsbillede nede fra 90'erne. Foto: Rex/Associated newpapers

6. Gryden - ja... gryden 
”Endnu en tidløs klassiker. Den havde sin storhedstid i halvfemserne og er nu tilbage i en kortere udgave. Mange misforstår denne frisure og laver toppen for kort, som en slags fladpande-hat der kun ligger på selve skalpen, altså issen. Top og bund skal ikke fades blødt ind i hinanden. Derimod kan grydeeffekten understreges af en skarp kant mellem den øverste, ”gryde”-klippede del af frisuren og nakken og siderne, der er kortklippede.”


Rockmusikeren og filmskuespilleren Jared Leto er privilegeret med et godt og tykt hår, som han, når han ikke lader det hænge løst, bærer i hestehale eller den for tiden, ikke mindst blandt hipstere, populære mandeknold. Foto: Getty

7. Rockeren - Det lange hår 
”Den langhårede mand har gerne håret samlet i nakken. Det kan mange af vores kunder, der har langt hår, i hvert fald godt lide. Referencen er klart ovre i rock-n-roll og metal. Særligt hvis håret er meget langt. Hvis håret er mellemlangt/skulderlangt og måske samlet i en mindre hestehale, er referencen ikke så snæver, og frisuren kan bæres af flere typer. Reglerne for denne frisure er de samme som for "mandens page". Håret skal være velplejet og klippes jævnligt. Ellers risikerer man et mere usoigneret look, som er knap så flatterende.” 

LÆS OGSÅ: Det er skægt: Sådan barberer du dig

LÆS OGSÅ: 14 stærke outfits med militære referencer

LÆS OGSÅ: Slut med beskidte sneakers: Sådan renser du dine Adidas Boost og Nike Flyknit