Total måneformørkelse
Foto: Getty Images

Sådan kan du opleve den totale måneformørkelse på fredag

Den 27. juli kan vi opleve en total måneformørkelse i Danmark. Astrofysiker og formidlingschef på Tycho Brahe Planetarium Tina Ibsen giver tre svar på solformørkelsens lettere tilgængelige lillebror.

Hvordan sikrer man sig de bedste omstændigheder for at opleve en total måneformørkelse?

”Månen står ret lavt, så det bedste, man kan gøre, er at finde et sted, hvor man har frit udsyn mod øst. Det kunne for eksempel være Amager Strand, hvor vi i Planetariet stiller op i et samarbejde med Amager Strandpark. Der kan man komme ud og opleve måneformørkelsen gennem teleskoper ganske gratis.”

Er måneformørkelsen den lidt mere tilgængelige lillebror til solformørkelsen?

”Under total solformørkelse er det Månen, der skygger for Solen. Det er langt sjældnere, og det sker i meget mindre områder. Det er noget, folk rejser efter. Det er en kæmpestor industri. Der var total solformørkelse i USA sidste år, og i det bælte af USA, hvor man kunne opleve det, var samtlige hoteller udsolgt i 10 år på forhånd. Den næste totale solformørkelse, vi kommer til at kunne opleve i Danmark, er i år 2142, så hvis man vil opleve det, skal man rejse efter det.”

Hvad hvis det regner?

”Hvis vejret er helt håbløst, må vi aflyse. Klart vejr er en forudsætning for, at vi kan se månen. Det her er jo et fænomen, man snildt kan se med det blotte øje. Det er langt mere tilgængeligt for den brede befolkning. Man kan også bare kigge ud ad vinduet, hvis man vil opleve måneformørkelsen.”

Mere information om Tycho Brahe Planetariums arrangement findes her. 

LÆS MERE: Foruroligende rekord: Det er varmere i Arktis end i Europa

LÆS MERE: Hårkirurg forklarer: Sådan finder du ud af, om du bliver skaldet

LÆS MERE: Far til 800: Potent padde redder sin art