Var det en taktisk genistreg, da Lars Løkke lagde EP-valget ti dage før Folketingsvalget?

”Det var en stor overraskelse for de fleste af os. Det var klart, at det kunne give Venstre en fordel at holde EP-valg og folketingsvalg tæt på hinanden, fordi Venstre næsten kunne ikke undgå at gå frem siden sidste EP-valg, der var elendigt for dem. Men den klare forventning var, at Løkke ville holde de to valg samme dag.  Som det er gået nu, giver det en ekstra fordel for Venstre, fordi det flotte resultat kan fungere som en katapult for den resterende folketingsvalgkamp.”

Puster det liv i spændingen frem mod et folketingsvalg, der længe har lignet, at det var afgjort på forhånd?

”Det puster en smule liv i spændingen, men man må holde fast i, at det er ekstremt usandsynligt, at Løkke kan fortsætte som statsminister. Venstre har fået en supergodt EP-valg, men de partier, der holder hans regering oppe, går alle sammen tilbage. Konservative gik tilbage, Liberal Alliance havde et ringe EP-valg, og Dansk Folkepartis resultat er en decideret katastrofe, så man kan jo ikke sige, at blå blok samlet set puster nyt liv i spændingen. Der, hvor det kan gøre en forskel, er for Løkkes personlige succes. Hvis Venstre også går frem ved folketingsvalget, kan han muligvis holde formandsposten lidt endnu. Hvis de får et så dårligt valg, som meningsmålingerne foreskriver, vil der være et pres for, at han skal gå af med det samme.”

Partier som Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Venstre får flotte valg, mens flere af yderpartierne står skuffede tilbage. Hvilke perspektiver giver det i forhold til en SV-regering?

”Spekulationerne om en SV-regering vil få ny luft, men en sådan regering er stadig endnu mere usandsynlig, end at Løkke bliver på statsministerposten. Jeg tror stadig ikke et øjeblik på det, for en SV-regering vil skuffe titusinder af socialdemokratiske vælgere. Det vil være helt selvmorderisk af Mette Frederiksen. Så skal vi helt ud i bizarre situationer med meget, meget langvarige regeringskriser efter valget.”

lars_loekke_Q9A4401-1.jpg

Hvordan tror du, Socialdemokratiet reagerer på den presbold, valgresultatet må siges at være?

”De havde ikke regnet med det, det er helt tydeligt. Man kunne mærke på reaktionerne i går, hvordan Socialdemokratiet tidligt på aftenen var ganske tilfredse med de første exit-polls. Nu ved de udmærket godt, at det giver noget luft til Venstre. På den anden side tror jeg, at de er ret cool over for resultaterne, for de kan godt se det samlede mønster: Det er ikke den blå blok, der har haft et glimrende valg, det er kun Venstre.”

Hvordan kan henholdsvis gode og dårlige valgresultater til EP-valget påvirke de enkelte partier frem mod Folketingsvalget?

”Det betyder en del, fordi de to valg kommer med så kort mellemrum. Det ville være underligt, hvis det ikke booster Venstres resultat, og omvendt med Dansk Folkeparti. At DF mister tre mandater i går, risikerer at forstærke nedturen og trække tråde helt ind i folketingsvalget. Især hvis de reagerer som i går aftes, hvor Pia Kjærsgaard stod og talte om klimatosser. Det er at bede om nye problemer, for den udtalelse vil blive brugt igen og igen af de politiske modstandere. Tilsvarende kan SF og Radikale selvfølgelig bruge resultaterne positivt i den resterende valgkamp.”

Meningsmålingerne havde igen svært ved at forudsige, at Venstres valg ville blive så godt, som det gjorde. Hvordan skal det påvirke vores forståelse af prognoserne for folketingsvalget?

”Det er meget sværere at lave meningsmålinger til europaparlamentsvalg. Dels er det næsten umuligt at lave målinger på antallet af mandater, fordi der skal så lidt til, før de forskubber sig, når der er valgforbund. Samtidig spiller valgdeltagelsen en større rolle. Selvom den var rekordhøj i går, var der stadig en tredjedel af danskerne, der blev hjemme. Det er ret sandsynligt, at der blandt de vælgere, der ikke stemte, gemmer sig en del DF-vælgere, der trods alt nok kan mobiliseres til et folketingsvalg. Omvendt ser det ud til, at partier som Radikale og SF har fået alle mand af huse til EP-valget. Så man må gå ud fra, at målingerne til folketingsvalget rammer mere plet.”