1. Restaurantkultur

Hvis du tror, du kan læne dig tilbage og nyde et stykke kød, medium rare, på en koreansk restaurant, kan du godt tro om igen. Her serveres kødet råt og tilberedes af kunden selv på bordets indbyggede barbecue-grill. Tag-selv- kulturen er stor, og man er ofte efterladt til sig selv. Bestik er fx gemt væk i en skuffe på siden af bordet, hvilket kan tage pinligt lang tid at finde ud af.

Hvad der mangler i service, gøres dog op for i volumen. Lige meget hvad du bestiller, får du altid gratis sideretter (banchan) med i købet, som oftest ender med at fylde mere end det halve af bordet, og du kan altid bede om mere. Mange restauranter tilbyder kød ad libitum til en fornuftig pris. Storfavoritten er samgyeopsal – tykke baconskiver.

 

2. Drukkultur

En fuld businessman med sin mappe i favnen, liggende på en offentlig bænk om morgenen, er ikke et sjældent syn i Sydkorea. Det er en tradition, at cheferne tager de ansatte med ud at drikke til den lyse morgen, og har man i sinde at beholde sit job, accepterer man gladelig invitationen.

Som om det ikke var nervepirrende nok, skal man desuden overholde den koreanske druk-etikette ved bl.a. at sørge for at holde glasset med begge hænder, hvis en ældre skænker, og lade glasset ramme den nederste del af den andens glas, når man skåler med en ældre. Koreanerne drikker meget. Rigtig meget. Der bliver bundet 13,7 shots per person om ugen i Sydkorea, hvilket er det højeste antal i verden. I Rusland på andenpladsen er tallet 6,3 shots. Imponerende at landet ikke er faldet sammen i druk, da man nemt kan få en flaske soju med 20 procent alkohol til en femmer.

Måske er det fordi, koreanerne er selvudnævnte eksperter, når det kommer til den knap så sjove del af at drikke, nemlig tømmermændene. Over alt findes der forskellige kure, der påstår at kunne lindre den klæbende kvalme og overvældende hovedpine – fra den populære ’hangover soup’ ved navn haejangkook til ’hangover drinks’, som kan købes i den lokale kiosk.

 

3. Baseball

Baseball er populært i Korea og bliver spillet af især gymnasieelever og universitetsstuderende. Baseball menes at være blevet introduceret af amerikanske missionærer i begyndelsen af 1900-tallet og har siden vundet stor popularitet. Ikke mindst efter, at pitcheren Chan Ho Park debuterede hos LA Dodgers i 1994. Der er tre stadioner i Seoul og 10 hold i KBO League. En baseballkamp er bestemt værd at se, især når et af holdene fra Seoul møder rivalerne Lotte Giants fra Busan, Sydkoreas andenstørste by.

 

4. Skønhedsoperationer

For sydkoreanerne (der kalder sig selv koreanere, ligesom de kalder deres land Korea) er det helt normalt at gå rundt med kirurgiske masker, hvis man selv er syg eller vil undgå andres bakterier. Det udnytter tusindvis af nyopererede koreanere, der bag maskerne gemmer på hævede og bandagefyldte ansigter. Skønhedsoperationer er populære i Sydkorea. Hver femte koreanske kvinde har fået en ’double eyelid surgery’, hvor de får fjernet overskydende fedt fra øjenlåget og indlagt en fold for at få mere vestlige øjne.

Området Gangnam i Seoul er Hellerup på speed, her ligger skønhedsklinikkerne stablet oven på hinanden, og er man er i tvivl om, hvad der er galt med ens ansigt, skal man bare tage et smut ned på Gangnams metrostation. Her hænger utallige reklamer for plastikkirurgi med før og efter billeder. Du kan også få rettet dine tæer, hvis de ikke sidder helt, som de skal.

Det er måske tilfældet for nogle koreanske mænd, eftersom sko med høje hæle til mænd ikke er unormalt. Hælene hedder kkalchang og skjules inde i skoen. Måske ikke den bedste idé i et land, hvor man altid tager skoene af indendørs, selv på nogle restauranter.


5. Karaoke

Karaoke i Sydkorea er anderledes end nede på Sam’s bar. I stedet for at synge foran en hel bar, afholder man sin egen lille fest i private rum. Og om man blot er sig selv eller en hel gruppe, er karaoke en storfavorit i Sydkorea og virker som en effektiv måde at slippe de mange tøjler, én popsang af gangen. Karaokebarerne hedder noraebang (bogstaveligt talt ’sang-rum’) og findes overalt.

Nogle karaokebarer tilbyder også specielle ’serveringspiger’ (do-umi på koreansk), der kan lidt af det hele. De sørger både for drinks, kan danse og synge med på sangene og står nogle gange for andre, mindre lovlige former for underholdning.

 

6. Katte latte 

Der er kaffebarer og caféer overalt, især i Seoul, og har du lyst til dyrehår i kaffen og en konstant gøen i baggrunden, er en af Seouls mange hunde- og kattecaféer, hvor man sidder og aer kræene, måske noget for dig. Eller måske er det for kedeligt og mainstream. I så fald står Thanks Nature Café i bydelen Hongdae klar med får, du kan fodre og kæle med. Hvis det stadig ikke er nok, kan du besøge vaskebjørnecaféen Blind Alley i Seoul.

 

7 .Gaming

Med verdens bedste bredbånd ligger det næsten i kortene, at gaming er stort i Sydkorea. Rundt omkring på landets mange PC-bangs kan man se unge som gamle sidde og spille. Selvom Sydkorea befinder sig i et teknologisk højsæde, er disse lidt gammeldags PC-bangs stadig populære, især for teenagegrupper der kommer for at synke ned i en bedre, virtuel virkelighed.

Det er spil som League of Legends, FIFA, Starcraft og Overwatch, der trækker gamere til sig døgnet rundt. Langt ud på hverdagenes morgentimer sidder de klistret til skærmen. Flere og flere unge bliver afhængige af computerspil og dropper ud af skolen for at kunne fokusere på deres knap så virkelige præstationer i cyberspace. Den koreanske regering har anerkendt fænomenet som et alvorligt problem og har investeret store summer i klinikker, kampagner og støttegrupper for at afhjælpe spilleafhængigheden. I 2011 blev den såkaldte ’Cinderella Law’ indført, der forhindrer unge under 16 år i at spille computerspil fra kl. 22 til kl. 6 om morgenen. Loven betyder, at det er obligatorisk at indtaste sit CPR-nummer, når man vil ind og spille.

Spilleafhængighed betyder dog ikke jordens undergang for alle koreanere. De største spillere tjener beløb i millionklassen og bliver behandlet som stjerner. Tre tv-kanaler specialiserer sig i E-sport, og de har flere millioner seere.

 

8. Take away 

Slingrende med én hånd på styret, cigaret og telefon i den anden, kører Seouls knallertbude rundt og leverer. De er Sydkoreas svar på det vilde østens lovløse cowboys, trafikreglerne gælder ikke for dem, men koreanerne synes ikke at have noget imod det, da det betyder ekstrem effektiv og hurtig levering. Selv McDonald’s leverer. Om du står ved en metrostation eller måske sidder langs Han-floden, skal de nok finde dig.

Bestiller du hjemmefra, kommer maden ofte i traditionelle koreanske sten- og stålskåle og hentes igen efter et stykke tid, Er du ikke hurtig nok, banker the delivery guy på og skynder på dig.



9. Couple culture

Parforhold dyrkes som en religion i Sydkorea, og er man endelig kommet i et forhold, er det meget vigtigt, at omgivelserne ved det. Mange koreanske par bærer matchende tøj – fra små detaljer, som de samme nøgleringe og kasketter, til det samme outfit matchende fra top til tå. Koreanske parforhold tæller hele tiden de antal dage, de har været sammen, og holder forskellige jubilæer. 100 dage sammen er fx en meget speciel begivenhed.

Koreanerne har dedikeret den 14. i hver måned til kærlighedsorienterede højtideligheder for parforhold. Som bekendt er 14. februar Valentines dag, men i Korea er det kvinderne, der giver mændene gaver. 14. marts, kaldet White day, er det så mændenes tur. Og så er der undtagelsen: 14. april er det ’Black day’, den eneste dag, der er dedikeret til triste singler, der sammen tager ud og spiser en sort nuddelret ved navn jjajangmyeon.

10. New York, go home

Seoul er byen, der aldrig sover. Koreanerne synes på mærkelig vis ikke at kunne få nok af den utrættelige travlhed, der på samme tid forårsager stress. Det er ikke mange steder i verden, man kan købe et par bukser og en sweatshirt med hjem fra byen kl. 4 lørdag nat, men det kan man her. Har man lyst til at tage i biografen på vejen hjem, står Megabox i Dongdaemun klar med visninger hele natten. Bliver du sulten, er en shawarma eller en Big Mac ikke de eneste muligheder for natmad. Hundredvis af restauranter holder åbent 24 timer i døgnet.

LÆS OGSÅ: Her er verdens 10 bedste byer

LÆS OGSÅ: Viktor Hald Thorup om vinter-OL: "Kald mig bare speedskatingens danske svar på de jamaicanske bobslædekørere"

LÆS OGSÅ: Bo i en luksussuite på flyrejsen