Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

London

Foto: Getty Images, PR

Sådan skal du tilbringe 24 timer i London

London er lige så spændende, smuk og seværdig, som den er barsk og brutal. Mulighederne synes uendelige, mens pengene bare fosser ud af din pung. For at du kan undgå at hoppe i alle de elendige og elitære turistfælder med begge ben, får du her en guide til, hvordan du kan tilbringe en dag i den britiske hovedstad.

Duck & Waffle.jpg

1. Langsynet morgenmad

Start dagen med at fylde maven og tanke op på den gode udsigt. Restauranten Duck & Waffle ligger på 40. etage i 230 meters højde, hvilket gør den til Londons højest beliggende spisested. Tilmed er der åbent 24 timer i døgnet, så du kan betragte udsigten både nat og dag. På menuen er det bedste valg signaturretten ’Duck and Waffle’, der består af en gylden vaffel, et sprødt confiteret andelår og et stegt andespejlæg, som er toppet med en fløjlsblød senneps-ahornsirup.

> Duck & Waffle, 110 Bishopsgate, London

2. Slentrende sightseeing

Efter en tung morgenmad kan du godt trænge til nogle kilometer i benene. En oplagt gåtur er langs sydsiden af Themsen fra fx Southwark Bridge til Westminster Bridge, hvor du både får set Shakespeares Globe, Tate Modern, The National Theatre, London Eye og Big Ben. Vil du hellere lidt til tops, kan du tage en tur op på øverste etage af shoppingcentret One New Change ved siden af St. Paul’s Cathedral, hvor du ganske gratis kan nyde udsigten over byen fra tagterrassen. Pas på, at du ikke kommer til at sætte dig i rooftop-baren. Den er både dyr og dårlig.

> One New Change, 1 New Change, London

GettyImages-965924092 The Churchill Arms.jpg

3. Pints, chips ’n Churchill

Ingen tur til Storbritannien uden et pubbesøg. Og hvorfor ikke allerede begynde til frokost? Mulighederne er endeløse, og langt de fleste pubber emmer af britisk charme. Er du til den klassiske puboplevelse, kan du tage på ’Ye Olde Cheshire Cheese’, som er en af byens ældste beværtninger. Lyset er afdæmpet, væggene beklædt med træpaneler og mursten, der dufter af flere hundrede års indtag af store pints, og menuen byder både Bangers and Mash og fish ’n chips. Pubben ligger på ikoniske Fleet Street, som tidligere har huset landets største aviser. En anden autentisk oplevelse får du på ’The George Inn’, hvor det siges, at både Shakespeare og Dickens fik en lille skid på. Har du fået nok af britisk mad, eller vil du have en lidt anderledes tur på pub, skal du tage på ’The Churchill Arms’ i Kensington. Facaden er dækket til med et væld af farverige blomster, mens indersiden er tilplastret med billeder af Churchill-familien, som påstås at have besøgt pubben gennem flere generationer. Ud af køkkenet flyver diverse thairetter, som smager ganske hæderligt med en kold, lokal øl.

> Ye Olde Cheshire Cheese, 145 Fleet St., London
> The George Inn, 75-77 Borough High St., London
> The Churchill Arms, 119 Kensington Church St, London

Daunt Books Marylebone.jpg

4. Analog underholdning

Bøger er langt billigere i England end herhjemme, så hvis du kan lide at læse på engelsk, må du ikke snyde dig selv for et besøg i en af byens mange bogbutikker. Hos Daunt Books i Marylebone bliver man kastet tilbage i tiden. Butikken blev bygget omkring 1910, og i dag bærer de lange egetræsreoler på alt fra klassiske romaner til mere moderne litteratur. Butikken er særligt kendt for udvalget af rejse­bøger, som strækker sig over tre etager. Er du mere til magasiner, skal du kigge forbi butikken ’magCulture’, som har et gedigent udvalg af både kendte og ukendte britiske og internationale magasiner.

> Daunt Books, 83 Marylebone High St., London
> magCulture, 270 St John Street, London

GettyImages-541188720 National Portrait Gallery.jpg

David Hockney (th.), her på National Portrait Gallery i London, regnes for en af de mest indflydelsesrige kunstnere i vor tid.

5. Kulturtur

Man må sige, at langt de fleste museer i London både er imponerende, flotte, inspirerende og et besøg værd. Tilmed er entreen ofte gratis til de faste udstillinger, så der er virkeligt ingen undskyldninger. Trænger du til et skud ægte britisk kunst, skal du besøge National Portrait Gallery, som fra sidst i februar til juni har en udstilling om David Hockney, der forstår at kaste farver på britisk kultur, der i disse tider trænger til lidt opmuntring. På Tate Modern åbner de dørene til en udstilling om nationalhelten Steve McQueen (filminstruktøren og kunstneren, ikke den amerikanske skuespiller, red.), som har haft en afgørende rolle for filmindustrien, blandt andet da han instruerede den oscarbelønnede film ’12 Years a Slave’.

> ’David Hockney: Drawing from Life’ på National Portrait Gallery i London, 27. februar-28. juni
> Steve McQueen på Tate Modern, 13. februar-11. maj,

Gordon-121.jpg

6. Vinpause

Londons ældste vinbar hedder Gordon’s og blev grundlagt i 1890. Den er gemt væk i en mørk, men hyggelig kælder og er et perfekt tilflugtssted fra Londons til tider kaotiske tilstedeværelse. Der serveres et hav af gode vine fra hele verden, som bedst nydes med en platte af pølse og ost (husk at bestille et stykke Stilton). Hvis vejret er til det, kan man være heldig at tiltuske sig en plads udenfor og kigge på alle de forskellige mennesker, der drøner forbi.

> Gordon’s Wine Bar, 47 Villiers St., Charing Cross, London

GettyImages-168163723-Griffin Park.jpg7. Bold og bajer

En tur til England er som oftest også lig med en fodboldkamp. Har du allerede været på Wembley, Emirates og Stamford Bridge, kan du overveje at se en kamp på Griffin Park. Her har fodboldklubben Brentford F.C. hjemmebane. Klubben har både danske trænere og en række danske ansigter i truppen, blandt andet Christian Nørgaard og Mathias Jensen. Griffin Park er især kendt for meget belejligt at have en pub på hvert hjørne, så du går helt sikkert ikke tørstig derfra.

> Griffin Park, Braemar Rd., Brentford

Bourne & Hollingsworth Buildings 3.jpg

8. Mondæn middag

Har du fået nok af brun mad og snuskede pubs, kan du nyde aftenens måltid på restauranten Bourne & Hollingsworth Buildings, som ligger i Clerkenwell. Indretningen sender tankerne tilbage til den britiske kolonitid med en afslappet, og løssluppen stemning, bløde møbler, grønne planter og træventilatorer i loftet. Menuen står på diverse brasserie-retter, og der er helt sikkert noget til de fleste. Senere på aftenen skrues der op for feststemningen, og man kan kaste sig over den farverige cocktailmenu.

> Bourne & Hollingsworth Buildings, 42 Northampton Road, Clerkenwell

Nightjar.jpg

9. Cocktails og jazz

Fortsæt aftenen på cocktailbaren Nightjar, som er en tidslomme inspireret af 1920’erne med live jazz og swing, dæmpet belysning, old school glamour og gode ting i glasset. Cocktailmenuen er lang og kan virke noget uoverskuelig, så spørg de kompetente bartendere til råds, og giv dem lov til at servere en af deres kreative kreationer i stedet for at bestille en kedelig gin & tonic. Husk at booke bord i forvejen, da man sjældent får plads uden en reservation.

> Nightjar, 129 City Road, Shoreditch

10. Sov godt

Det er dyrt at bo på hotel i London. Og når du nu alligevel skal kaste en del pund efter et sted at overnatte, kan det jo lige så godt blive til en del af storbyoplevelsen. En prisrimelig mulighed er The Hoxton, som ligger både i Shoreditch, Holborn og Southwark, der alle er centrale lokationer med masser af liv og gode spisesteder. Værelserne er små, men der er kræset for indretningen, og i hotellobbyen er der som regel en strålende stemning.

> Thehoxton.com