1. Skab en venlig atmosfære

Der findes ikke en fasttømret metode til at afsløre en løgner. Men en god start er at undersøge, hvordan du interagerer med personen: Hvis du lægger ud med at stresse personen, ved du ikke, om vedkommende reagerer på, at du er aggressiv, eller om dine spørgsmål rammer et ømt punkt.

Fjern derfor alle fejlkilder: Få din modpart til at føle sig godt tilpas. Tal om noget inden forhandlingerne, der ikke er forretningsorienteret. Se, hvordan han reagerer under minimalt pres.

2. Vurder modpartens normaladfærd

Sidder din modpart stille? Fedter han med hænderne? Hvordan sidder hans skuldre, hvad er hans blinkrate, hvordan bevæger han sine øjenbryn, hvordan formulerer han sig, hvor lang er hans svartid? Læg mærke til alle disse træk, og vær opmærksom på, om der undervejs sker en afvigelse fra dem.

3. Stil simple og præcise spørgsmål

Sammensatte spørgsmål gør det sværere at afsløre løgn eller klassificere adfærd. Hvis en løgner bliver stillet flere spørgsmål på en gang, vil vedkommende som regel svare på det spørgsmål, som han kan svare mest sandfærdigt på. Derfor: Ét simpelt spørgsmål ad gangen.

4. Kig efter mismatch

Når du har vurderet modpartens normal-adfærd, kan du bedre vurdere, om han siger noget, men mener noget andet. Især når man når til knasterne i en forhandling. Hvordan reagerer modparten på dine spørgsmål? Sker der noget i øjenbrynet, eller gør hånden noget, den ikke har gjort før? Ændres stemmelejet?

5. Mikroudtryk

Mikroudtryk varer kun en brøkdel af et sekund og giver et indblik i personens sande følelser, som vedkommende forsøger at undertrykke. Det går så hurtigt, at de fleste mennesker misser dem.

Mikroudtryk blev opdaget af den amerikanske psykolog Paul Ekman, der etablerede syv basale udtryk, som går igen hos alle mennesker på tværs af kulturkredse. Udtrykkene omfatter væmmelse, foragt, vrede, glæde, sorg, overraskelse og frygt. Mikroudtryk kan både være en indikator på løgn og sandhed. Det lækker den sande følelse.

6. Selvberøring

Sker typisk, når folks stressniveau stiger, fx hvis de lyver. På engelsk kalder man denne kategori for manipulators eller pacifiers, fordi de afstresser. Det er fx, når folk sidder og tager sig i nakken, til panden, justerer slipset, gnider deres hænder, stryger lårene eller sidder med foldede hænder. Hvis det er slemt, laver de ’ventilationsskakten’ og lufter ud ved at hive ud i skjortekraven.

7. Klynger

Når du ser et mismatch i form af fx et mikroudtryk, der ikke passer sammen med, hvad personen siger, eller en stigning i antallet af selvberøringer, ved du ikke, om det dækker over en løgn eller handler om en pludselig følelse, som er kommet ind fra højre.

Det kunne være, at din modpart glemte at hente sit barn i vuggestuen i går og pludselig kommer i tanke om det. For at finde ud af det må du se på ’klyngeadfærd’: Du kan via en spørgerække finde ud af, om det var en enlig svale, eller om det er spørgsmålene, der trigger en utilfredshed i din modpart. Er det en ændring, og kommer den lige pludselig, når vi nærmer os et følsomt emne?

LÆS OGSÅ: Vi mænd er undskyldt, når vi glemmer kærestens fødselsdag

LÆS OGSÅ: Tidligere souschef i Rejseholdet: "Der er syv hoved-motiver til mord"

LÆS OGSÅ: Er Banksys identitet endelig fundet?