Joanna Palani
Foto: Asger Ladefoged/Scanpix Den danske statsborger Joanna Palani har kæmpet mod IS i både Irak og Syrien. Nu har organisationen angivelig udlovet millioner af kroner til den, der dræber hende.

Kvinde i kamp for Kurdistan

IS sætter en million dollars på dansk-kurdisk kvindes hoved

Joanna Palani er for øjeblikket varetægtsfængslet i Danmark på grund af sin krigsdeltagelse for kurdiske styrker i Syrien.

Danske Joanna Palani er angiveligt så højprofileret en fjende af Islamisk Stat, at terrorbevægelsen nu har sat en pris på hendes hoved. 1 million dollars har IS ifølge Independent lovet den, der slår den 23-årige kvinde ihjel.

Palani, hvis familie stammer fra den kurdiske del af Iran, har af flere omgange været i både Syrien og Irak for at hjælpe kurdiske militser i kampene mod IS.

Kvinden, der har boet i Danmark, siden hun var tre år gammel, droppede ud af 3. g i 2014 for at kæmpe i Syrien.

»Hvis jeg bliver taget til fange eller dræbt, vil jeg være stolt over, hvad jeg bliver dræbt for. Hvis jeg var bange for konsekvenserne ved at rejse derned, ville jeg ikke overveje det,« sagde hun til Politiken for lidt over to år siden.

De danske myndigheder har fra begyndelsen været bekendt med hendes mission og forsøgt at overtale hende til at blive i Danmark for at kæmpe for demokrati ad parlamentarisk vej. Men det har ikke afholdt Palani fra at tage af sted flere gange til kurdiske fronter i både Syrien og Irak.

Lige indtil de danske myndigheder i efteråret fratog hende passet, fordi hun havde trodset det forbud, politiet havde givet hende mod at deltage i kamphandlingerne, fordi de vurderede, at hun ”vil udgøre en væsentlig fare for den offentlige orden, og at hun kan være til fare for statens sikkerhed, hvis hun får lov til at rejse igen«.

For et par uger siden blev Palani så varetægtsfængslet, og for tiden kører hun en sag mod den danske stat for at få sit pas tilbage. Samtidig risikerer hun op til et halvt års fængsel for at have trodset udrejseforbuddet.

Joanna Palani er en ud af syv danske syrienskrigere, der har fået frataget deres pas, og den første, der efterprøver beslutningen i retten. Til Berlingske har hun udtalt, at hun føler sig svigtet af den danske stat, fordi hun ved at kæmpe for de kurdiske peshmerga-styrker har deltaget i konfklikten på samme side som den internationale koalition, herunder Danmark.

Politiet påstår, at Palani har kæmpet for og modtaget træning af YPG-bevægelsen, der er en søsterorganisation til Kurdistans Arbejderparti, PKK, der er på terrorlisten i en række lande.

Men det nægter Palani, der desuden finder det ”latterligt”, at hun skulle udgøre en trussel for den danske stat eller for danske borgere.

Ifølge Palani selv befinder hun sig desuden i en klemme, fordi hun som en del af peshmergas mandskab har visse forpligtelser, som hun ikke kan overholde, så længe hun holdes tilbage i Danmark.

Hendes advokat har, siger hun, modtaget en henvendelse fra peshmerga, der hævder, at de kan stille hende for en domstol, hvis hun ikke møder op og varetager sine pligter.

Det fortæller hun i dette videoindslag hos Berlingske.

LÆS OGSÅ: Rehana har dræbt mere end 100 IS-krigere

LÆS OGSÅ: Mads Fuglede: "Er man borgerlig bør man støtte et selvstændigt kurdistan"

LÆS OGSÅ: Dansk familiefar i kamp i Syrien: "Det er skræmmende let at slå IS ihjel"