Det var ubehagelige videoer, der for nylig spredtes på de forskellige nyheds- og sociale medier, der fungerer som et led i moderne krigsførelse. I disse offentliggjorte videoer ses terrorbevægelsen ISIS destruere utallige museumsgenstande, hvoraf flere af dem er mange tusinde år gamle og helt uvurderlige for kulturhistorien i Mellemøsten.

Men ifølge flere højtstående personer er der stor chance for, at de genstande, der ødelægges i videoerne, er kopier. En af tvivlerne er historieunderviser i Mosul, Arif Hamdan:

”Lokale indbyggere har set medlemmer af ISIS overflytte falske kopier af statuerne fra Wadi Iqab i Mosul, efter de havde konfiskeret dem fra en af butikkerne i industrikvarteret, hvor mange af dem bliver produceret.”

Atheel Nujaifi, som er guvernør i Ninive-provinsen i Mosul, der er hjem for flere af Iraks vigtigste og ældste kulturarvestykker, fortæller også, at måden hvorpå statuerne ødelægges ligeledes danner grund til at betvivle ægtheden af kulturstykkerne: 

”ISIS ødelagde med lethed statuerne, og det er bevis på, at de var efterligninger.”

Ifølge både Hamdan og Nujaifi var ISIS altså bevidste om, at statuerne var kopier og har dermed forsøgt at føre seerne af videoerne bag lyset.

Men hvis genstandene på museet var kopier af gips, hvor befinder originalerne sig så i dag? Efter Arif Hamdans overbevisning er mange af dem ikke længere at finde i Irak:

”De (ISIS, red.) fremstillede falske kopier og smuglede flere tusinde af de originale statuer til Syrien, hvor de solgte dem til nabolandene.”

I forlængelse heraf fortæller han, at det eneste originale kulturstykke, der ødelægges i videoerne er Den Bevingede Tyr, der med sin vægt på 30 ton var for stor og tung til, at ISIS kunne smugle den over grænsen. 

Arif Hamdans teori, om at de fleste af originalerne har forladt irakisk jord, bakkes op af Atheel Nujaifi, der fortæller, at en stor del af originalerne i dag højst sandsynligt befinder sig i Libanon, Tyrkiet og helt tredje lande. Flere af dem er eksempelvis allerede blevet observeret i Tyskland.

Pengene fra de solgte kunststykker kan meget vel være gået til indkøb af militært udstyr, men det har ikke kunne forhindre et stort nederlag for terrororganisationen. For nyligt meddeltes det nemlig, at den irakiske hær meget vel kan være i færd med at generobre Tikrit, der ellers længe har været ISIS-territorium.  

LÆS OGSÅ: Jeg blev smuglet til Danmark i bagagerummet på en Mazda

LÆS OGSÅ: 10 gribende billeder af Jan Grarup

LÆS OGSÅ: Clint Eastwoods kontroversielle krigsfilm står til at sprænge alle rammer