Glem alt om solohistorier, rivalisering og om at være først med de nyeste historier og skandaler om Donald Trump. Sådan lyder bønnen til de amerikanske medier fra de to mænd, der satte gang i en af de største journalistiske afsløringer nogensinde: Panama Papers.

Frederik Obermaier og Bastian Obermayer er graverjournalister på den tyske avis Süddeutsche Zeitung, og det var dem, der sammen med journalister verden over afslørede nogle af verdens mest magtfulde mænd i svindel.

”Nu står vi endnu engang over for en sag, der er for stor og for vigtig til at klare alene: Donald Trumps indflydelse på det amerikanske demokrati,” skriver de tyske graverjournalister i et indlæg i The Guardian.

I indlægget kalder de alle verdens journalister og opfordrer dem til at stå sammen. Det er en bøn til de amerikanske journalister i særdeleshed, og de to graverjournalister giver deres forslag til, hvordan de amerikanske journalister kan give Donald Trump modstand, hvis de laver en fælles front.  

Med Trump som ny præsident er brug for medierne som den fjerde statsmagt end nogensinde før, skriver Frederik Obermaier og Bastian Obermayer. De lægger vægt på, at journalister verden over skal samarbejde, dele viden og være solidariske med hinanden.

”Det har altid været en journalists fornemmeste opgave at holde øje med regeringens magt, magtens centrum. Det virker endnu mere vigtigt, eftersom præsidenten opfører sig som en af de oligarker, som vi journalister, der arbejder med international korruption, efterforsker igen og igen,” skriver Frederik Obermaier og Bastian Obermayer i indlægget.

De lægger vægt på, at nogle sager sommetider er så store og så vigtige, at en enkelt journalist eller et enkelt medie ikke kan løfte opgaven alene, og afsløringen af Panama Papers er beviset på, at det kan lade sig gøre.

”Donald Trump truede sin Demokratiske modkandidat med fængsel, han laver løfter, som ingen kan holde, han blander familie og regering, han blander forretning og regering, han spærrer for kontrol, og han bekæmper pressefriheden,” skriver de tyske journalister.

På baggrund af ovenstående opfordrer Frederik Obermaier og Bastian Obermayer altså kort fortalt journalisterne til at hjælpe hinanden og til at udvise solidaritet. Det kan de for eksempel gøre, hvis Trump nægter at svare på et spørgsmål til et pressemøde, eller latterliggør journalisten, så må det være den næste journalist, som får ordet, der har til opgave at stille det oprindelige spørgsmål igen.

De opfordrer også til at dykke ned i Trumps fortid og forhold til Rusland og til at dele dokumenter og kilder med hinanden på tværs af medier.

”Denne regering (Trumps regering red.) har besluttet at gå ned ad en ny og fjendtlig vej. Nu er det også tid for os at skifte vej. Det er ikke kun fair – det er absolut nødvendigt,” slutter Frederik Obermaier og Bastian Obermayer deres opsang.

Læs hele det rørende indlæg på The Guardian her

LÆS OGSÅ: Journalist bag årets største historie: "Fuck, tænkte jeg, da Putin talte om os live på tv"

LÆS OGSÅ: På våbenfabrikken i Mosul: Så effektiv er Islamisk Stats produktion

LÆS OGSÅ: Bill Gates investerer en milliard dollars i at bekæmpe klimaforandringerne