Jeg ved, at du garanteret har siddet i en sejrsrus og slubret portvin og kaffe hele natten for at få mandatkabalen til at gå op. Så måske kommer det her som et lyn fra en klar himmel, men vi er en god nævefuld, der er ved at være pænt trætte af pis.

Det er ikke, fordi kummerne ikke skyller længere, eller overboens faldstamme lækker - vi er bare trætte af pis. Ret meget af det pis, jeg snakker om, kommer i skikkelse af ligegyldige og røvsyge regler.

Vi har 22.000 siders lovgivning på dagpengeområdet alene. A-kassen ’Min A-Kasse’ printede samtlige sider i løbet af en uge. Da de var færdige lå reglerne i meterhøje stakke.
Det er så sindssygt mange siders regler, at det ligner en dårlig internetjoke a la denne her, bare 10 gange større:Vi har regler for alting. Man må dårligt nok slå en streg i det fri, grave et hul eller tænde et bål uden at have en tilladelse. Og hvis man gør, har man en potentiel bøde hængende over hovedet.

LÆS OGSÅ: Løkke med Hitler-skæg: Dansk komiker i voldsom valgkampsprovokation

Man er næsten altid skyldig i et eller andet. Jeg er i hvert fald. Måske cykler jeg over for rødt på en tom vej. Måske kører jeg bil uden at have ventet 30 dage efter at have røget en joint. Måske bader jeg supernøgen på en offentlig strand.

Nu tænker du sikkert:

“Nå ja, men hvis alle bare kunne tænde et bål og grave huller, når de havde lyst, så ville vi jo brænde alle verdens træer, løbe tør for jord og hvad med klimaforandringerne?”

Og jo, det vil sikkert blive misbrugt engang imellem, men skulle vi ikke prøve at udvise lidt mere tillid til os selv og hinanden?


Frederik van Deurs

Jeg håber mest af alt, at du vil arbejde for at give os et simplere Danmark. Et Danmark, hvor man ikke skal have læst til revisor i fem år for at kunne aflevere et simpelt årsregnskab, og hvor en almindelig selvangivelse KUN indeholder ord, du kan forklare til en 12-årig.

Jeg håber, at du vil arbejde for et Danmark, hvor vi kan se hinanden i øjnene uden at være prægede af frygt for om vi stjæler hinandens lommeure og værdisager.

Et Danmark, hvor regler er til for at blive kendt og gennemskuet. Et Danmark, hvor tvivlen må komme den anklagede til gode, og et Danmark, hvor borgeren bliver hørt.

Så kære statsminister, jeg sidder, som du nok fornemmer, med en følelse af, at de fleste politikere er nogle sjollere. Det er jeg næsten 100% sikker på, at du også er.

Men du har vel ikke altid været en sjoller?

Bjarne Corydon havde fx klippet navlestrengen, før han begyndte at hemmeligholde DONG-salg. Ligesom Anders Fogh nok ikke blev født i fuld gang med at råbe minimalstat, mens han farede ind i krige på spinkle grundlag?

LÆS OGSÅ:
Derfor skal jeg ikke på Roskilde

Alle er så oppe at køre over det her demokrati, som vi skal passe på. Vi skal tegne profeter og huske at stemme på nogle plattenslagere, der er ligeglade. Jeg kan ikke huske, hvornår politikerne sidst har spurgt mig om noget - og det kan de fleste af mine medborgere sikkert heller ikke.

De fleste af os er trætte af pis. Min hjemmedreng Bai-D fra Suspekt (de spiller sådan noget rapmusik) siger det sådan her:

Men alt taget i betragtning
går det i en forkert retning
Sku’ tro der var nok erfaring
til at forudse en kollektiv hovedafkapning

Danskerne er nok for leverpostejsagtige til, at pøblen for alvor tager ladegreb og begynder at bygge guillotiner – det ligger ligesom ikke rigtigt til vores temperament - men hvis de gør, så skal i fandeme rubbe neglene på bageriet.

Så kære Statsminister - jeg håber, at du tager os alvorligt denne her gang - jeg håber at vi har valgt en, der lytter - mest af alt håber jeg, at du giver en fuck.

Frederik van Deurs er uddannet antropolog og driver til dagligt virksomheden mandigt.dk

LÆS OGSÅ: 11 geniale jyske vendinger alle burde bruge

LÆS OGSÅ: ”Jeg hidsede mig op engang og råbte, at en cyklist var en fucking so, og så sad mine børn omme bagved. Hmm. Det var nok ikke så smart.”

LÆS OGSÅ: Lars Løkke: "Det var ikke en mulighed bare at lægge sig ned"