Hvert år bliver tusindvis af unge mennesker skuffet og slukørede, når de får det kolde afslag på drømmestudiet. Efterhånden kræver det et snit i nærheden af 12 at komme ind på populære uddannelser som medicin eller psykologi. Men der er som bekendt mange veje til Rom, og måske er afslaget den perfekte mulighed for at søge nye karriereveje.

Vi har lavet en liste over uforståelige, mærkelige og sjældne uddannelser, du måske ikke lige har haft med i tankerne, da du selv skulle vælge. Måske ligger der her en overset perle til dig.

1. Klokkenist:

Det tager kun to år at blive ham, der ringer med klokken i kirken, og der er ingen krav om nogen form for forudgående uddannelse. Der er fag som klokkespilskundskab og klokkespilspraktik på skemaet. Og den eneste hage er, at det koster 3.400 om året, men derefter bliver du altså også bossen i kirken (eller i hvert fald over klokkerne), der bestemmer, hvornår folk må komme og gå.

Det kræver, at du flytter til Løgumkloster i Sønderjylland. Men dér laver de også en rigtig god rugbrødskage. Du får dog desværre ikke mange medstuderende, og sidste år kunne man kun tælle fire klokkeniststuderende.

2. Husdyrvidenskab:

Hvis nu du synes, at dyrlægestudiet var lige lovligt omfattende, og du ikke helt har maven til at stikke din arm op i enden på en ko, så er husdyrvidenskab på Københavns Universitet måske noget. For her bliver det hele ved teorien. Du lærer om dyrekroppe og deres præstationsevne, så du til sidst bliver en knag til at tilrettelægge svineavl og til at planlægge, hvor meget foder en høne og et får skal have.

3. Musikterapi:


Hvis nu folk ikke tør tale, så kommer en musikterapeut fra Aalborg Universitet dem til undsætning og healer deres frygt med musik. Og her det jo en kunst at vurdere, hvornår Slayer er mere nyttig end Edith Piaf. Eller omvendt.

4. Oral sundhedsvurdering og non-operativ behandling:

Et ualmindeligt langt navn til en ualmindeligt specifik uddannelse. I bund og grund handler det faktisk bare om én ting: mundsygdomme. Til gengæld kommer du til at kunne spore mundsvamp på tusind kilometers afstand, og det er jo eksempelvis nyttig viden, inden man åbner for tungekys. Men det koster også knaster at få de evner. Nærmere præcist 8.900 kroner.

5. Performance design:

Det tager fem år at lære at lave fester. I hvert fald hvis du læser performance design på RUC. Her lærer du om ’oplevelsesorienterede kommunikationsformer’ og at skabe rammer for et publikum i et ’her og nu’. Man kunne måske også melde sig ind i festudvalget – men det er jo bare en tanke.

6. Videnskabsteori:

Videnskabsteori er viden om viden. Om hvorfor et bord både eksisterer og ikke eksisterer. På RUC lærer man, hvordan man i medarbejdergrupper skal fortolke kritikpunkter i virksomheden gennem såkaldte ordløse spil. Følgende uddrag fra grundbogen i videnskabsteori på RUC lader vi vist bare lige hænge: ”Sprog er fremmedgørende, og derfor skal kritikken overlades til kroppen og ansigtets mimik, da det tvinger medarbejderne til æstetiske og sanselige formidlinger af deres erfaringer fra virksomheden.” Så det.

7. Humtek:

Også kaldet humanistisk-teknologisk bacheloruddannelse, som du kun kan læse på RUC. Her bliver du beriget med et afsindigt sammensurium af kurser såsom techlife, teknologiske systemer og artefakter, etnografi, hermeneutik, hverdagslivsteori og kurser om international retfærdighed. Forstår du det heller ikke? Nå, men det er noget med design, teknologi og mennesker, og den giver adgang til at læse videre på performance design (se punkt 5) naturligvis kun på RUC.  

8. Kort- og landmålingstekniker:


På Københavns Erhvervsakademi og University College i Horsens kan du få skærpet dit øjemål. Og din stedssans og danmarksgeografi bliver seriøst god. Punktum.