Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Våben, Lauritz.com, penge, auktion, winchester, remington
Fotoserie af Nikolaj Thaning Rentzmann

Til våbenauktion i Herlev: "Jeg solgte et våben for 75.000 kroner sidste måned"

Selvom man ikke tror Danmark er et våbenland, er vi det alligevel, ifølge Rune Fich Weischer, der er våben, jagt- og vinekspert. Og der er store penge i våbenhandel herhjemme.

I en anonym lagerhal på Dynamovej i Herlev er en guldfeber ved at blive afviklet. Rune Fich Weischer er Lauritz.com’s våben, jagt- og vinekspert, og han slår dørene op for nogle af Danmarks omkring 177.000 jæger. Med rifler i hænderne søger de en vurdering af jagteksperten og hans kolleger i håbet om, at der ligger en formue og venter på dem.

”Folk kommer hen til mig eller nogle andre ude ved skranken, hvor vi har et par kloge hoveder, der tager imod dem. Lige nu er det ’generalisterne’, for de kan lidt af det hele. De kan også the basics omkring våben, men også porcelæn og malerier og lidt af hvert. Men de snævre områder, som våben og vintage og så videre, det er os heromme, der sidder med det,” forklarer Rune Fich Weischer.

lauritz 2.jpg

Han går hen til et skrivebord, hvorpå der ligger en riffel med kikkertsigte, en pistol, som ser gammel ud, og to flasker støvede vine, der til forveksling ligner noget fra en film om pirater.

”Der er mange penge i det. Jeg solgte et våben for 75.000 kroner sidste måned. Det er en god pris. Nyprisen var dog 350.000 kroner,” fortæller han.

Mange der henvender sig til Lauritz.com for at få en vurdering, er mennesker, der har arvet en masse ting fra et af deres afdøde nærmeste. Enker, der sælger deres husbonds jagtudstyr. Børn, der tømmer forældrenes loft og kælder. Og ofte viser det sig, at der er mange penge i de gamle ting og sager, ifølge Rune Fich Weischer.

”Det sker jo næsten dagligt herude, at folk de kommer og har nogle ting, de ikke rigtig vidste, hvad var. Vi oplevede det meget for 10 år siden, da designermøblerne begyndte at eksplodere i værdi. For 15 år siden kunne man jo købe mange møbelklassikere på loppemarked for ingen penge, der i dag koster formuer at købe. Mange vidste nok ikke engang, hvad det var dengang. Så kommer de her med en stol, de har givet 500 kroner for, som vi kan sælge for 15.000 kroner.”

Lauritz 7.jpg

”Hidtil har det jo primært været mænd der dyrkede jagt, og der har altid været en hemmelighed overfor konerne om, hvad de har betalt. Der er ret mange enker der kommer her og bliver overrasket over at høre, hvad deres mænd har betalt for deres våbensamling. Der bliver fyret mange penge af på den hobby.”

Han løfter en ældre pistol op og kigger langs sigtet.

”Det her er en Remington fra slutningen af 1800-tallet. Det er jo cowboypistolen. Den har simpelthen været med til at grundlægge USA, for det var den, som det amerikanske militær og cowboys brugte. Den koster også 10.000 kroner. Den er så gammel den her, at man skal have en samlertilladelse for at eje den. Den kan godt skyde, men du skal bruge en meget speciel type ammunition. Lige den her ville være okay at have derhjemme, men vi har nogle andre typer, som kunne få dig i problemer.”

I en lænestol står tre rifler, ligesom der ved siden af Rune Fich Weischers skrivebord er et våbenskab fyldt med forskellige rifler.  

”Sådan noget som det her er det vi lever af. Rifler, du som jager vil købe. Men vi har også lidt mere avanceret våben.”

Lauritz 5.jpg

Rune Fich Weischer trækker en ni-millimeter pistol op.

”Der er et massivt voksende marked i Danmark for de her pistoler. Men hvis du vil have sådan en, skal du melde dig ind i en skytteforening, og når du har været det i nogle måneder, så kan du købe sådan et våben her, men det skal så ligge i skytteforeningen i to år. Efter det kan du få en tilladelse, så du kan have den i dit hjem fuldt lovligt.”

”Man skal jo have tilladelsen med. Når den her bliver solgt og kunden kommer ind og siger, ’jeg har købt den her pistol, jeg vandt auktionen’, så svarer vi, ’det er fint, så skal du lige søge en tilladelse, og når du har gjort det, så kan du hente den.’ Så får han våbennummeret, der er unikt, og det skal han give til skytteforeningen, der så kan tjekke om sælgeren som den er registreret hos, og de kontakter sælger for at høre, om det er korrekt, at våbnet skal sælges, og den nye ejer bliver også baggrundstjekket. Du må ikke have en fortid med vold eller andet, hvis du vil godkendes.”

Lauritz 3.jpg

Våben, møbler og sprut

Rune Fich Weischer snor sig ud af det krogede baglokale med aluminiumshylderne og bevæger sig forbi større og mindre jagttrofæer, der står klos op ad et kontorlokale med vinduer. Han træder ind i et stort oplyst lagerrum, hvor der står møbler og atter møbler, som Lauritz.com auktionere ud for andre. På vej forbi et stort lærred peger han på det, mens han fortsætter sin gang.

”Det er jo lidt den gamle verden, alle de ting vi roder med her, er fra,” fortæller han.

”De ting der er lavet før den hvide indflydelse er mest værd. Sådan er det, hvad enten det er fra Afrika eller Stillehavsregionerne eller hvor det er fra. Er det lavet før, er det lavet til dem selv, i en spirituel eller ceremoniel forstand. De ting der kommer fra Congo eller Centralafrika er dem, der oftest er lavet før den hvide indflydelse. Det er meget få ting, der er helt rene og uspoleret af hvide mennesker. Men i Congo havde de stammerne helt indtil 20’erne.”

En kollega prikker Rune Fich Weischer på skulderen og beder ham træde ind i entréen, hvor flere ældre mænd i farverige regnjakker står smilende med geværer i hænderne.

image14sr.png

Den genkendelige lyd af våben fylder rummet. Metallisk klang, mekanisk klik, lyden af den tunge vægt på et bord og den nøje forsigtighed, man håndterer dem med.

”Det var da et nydeligt våben. Du har en gammel Winchester med!” siger Rune Fich Weischer storsmilende.

”Ja, det har jeg!” svarer en ældre herre i en rød regnfrakke.

”Vi har solgt tilsvarende model til 3500 kroner.”

Den ældre herre skuer ned på sin riffel og op på Rune Fich Weischer.

”Det vil jeg også sige må være minimum, ikke?”

Rune står med riflen i sine hænder og smiler skævt.

”Den sidste tilsvarende model solgte vi for 3400. Så jeg vil sætte den til en 3000-3500 kroner. Det kan jeg sætte den på auktion for.”

”Yes, men du sætter minimum på 3500, ikke?”

”Hvis du vil have minimum, kan det være halvdelen af vurderingen, så vi kan sætte mindsteprisen på 1750 kroner. Er det det, vi gør?”

”Det lyder godt.”

Manden får sendt en kvittering på mail og er ude af bygningen igen. Det tog under fem minutter at sætte en riffel til salg. Bliver den solgt er han garanteret en salgspris på 1750 kroner, minimum.

”Man kan sagtens gå herfra med 20.000 kroner, hvis man har de rette ting med,” fortæller Rune Fich Weischer.

”Nogle gange kommer folk ind med våben, der ikke ligner noget specielt, men som har en meget høj værdi. Det er meget sjovt at tænke på, at jeg engang har haft ti våben liggende foran mig, der har samme værdi som en strandvejsvilla.”

Lauritz 8.jpg

Hvis man kigger efter på sine bedsteforældres gamle loft og gerne vil vide, om der ligger en potentiel formue, så tilbyder Lauritz.com at lave online vurderinger af ens genstande. Og der er nogle bestemte ting, man skal lede efter lige for tiden, fortæller Rune Fich Weischer.

”Moderne design-møbler er jo gået fra ingenting til at være vanvittigt meget værd. Vi har eksempelvis fået nogle af Wegners sjældne stole herind, som folk har købt for 200 kroner, men som sælges for over 100.000 kroner. De oplevelser havde vi mange af i 00’erne. Ure er også et meget voksende marked. Det, som genererer mest vækst i øjeblikket, er dog whisky og rom. Det har ikke været noget, man investerede i bare for fem-seks år siden i Danmark, men der er rigtig mange af de gode flasker, der har firedoblet deres priser de seneste år.”