USA kæmper med farligt narko og hjemløshed: Vi har besøgt byen, der er allerhårdest ramt scroll-down

USA kæmper med farligt narko og hjemløshed: Vi har besøgt byen, der er allerhårdest ramt

Fotoreportage fra Tenderloin, San Franciscos hårdest ramte område, hvor hjemløshed, fentanyl og armod dominerer.

Af Magnus Fuglsang Søgaard
Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann
Samfund Euroman

Tenderloin, der på dansk betyder mørbrad, er en af de mere dekadente udskæringer, du kan få fingrene i på en ko og en gris. Ruller du den i butterdej, svampeduxelles og skinke for derefter at bage den, får du en Beef Wellington. Du kan også stege den hårdt i olie, derefter tilføje smør samt timian og hvidløg og servere den medium rare med pommes anna og en rødvinssauce. Godt nytår!

Men Tenderloin dækker også over noget andet, noget mere dystert, men mindst lige så kødeligt.

San Francisco har i mange år været kendt som USA’s hjemløsehovedstad, men intet område er slemmere ramt end Tenderloin i byens nordøstlige del.

Glem alt om den ene eller den anden udskæring, her er ordet ’dekadent’ mere beslægtet med en våd riskiks eller bedst af alt: en dosis fentanyl, det smertestillende opioidstof, der i visse tilfælde kan være 50 gange mere potent end heroin.

Tal samlet sammen af avisen San Francisco Chronicle viser, at størstedelen (23 procent) af byens mange fentanyl-relaterede dødsfald (omkring 450 i 2021) sker i Tenderloin, hvor fortovene er oversvømmet med telte, presenninger, papmadrasser – og menneskeafføring, og i december 2021 erklærede borgmesteren London Breed undtagelsestilstand i håbet om at imødekomme problemerne.

Hjælpepakkerne på millioner af dollars, der har til formål at få hjemløse indlogeret på gamle hoteller, har kun haft moderat succes: I den såkaldte pit count fra 2022 var det 7.754 personer, der oplevede tilværelsen som hjemløs (35 procent af dem er såkaldt ’kronisk hjemløse’). Og på trods af, at det er et fald på 3,5 procent fra 2019, var der set over hele året 2022 stadigvæk over 20.000 mennesker, der kunne betegnes som hjemløse.

Fotografen Nikolaj Thaning Rentzmann rapporterer fra et område, hvor den amerikanske drøm døde for længst. 

Se, hvad vi ellers skriver om: USA