6 uundværlige råd, hvis du vil fange fisk langs de danske kyster scroll-down

6 uundværlige råd, hvis du vil fange fisk langs de danske kyster

Gordon P. Henriksen er landets vel nok mest kendte lystfisker og har udgivet bøgerne ’Et liv i fisk’ og ’Ha’ det for vildt’. Her giver han seks gode råd til dig, der gerne vil fiske langs de danske kyster, hvor du i sommersæsonen blandt andet kan fange pighvar, havørred, mørksej eller makrel, hvis du er heldig. Og dygtig, selvfølgelig.

Af Mikkel Tofte Langerhuus
Foto: Columbus Leth & Gordon P. Henriksen
Sommeravisen '23 Euroman

1. Lad fiskene holde sommersiesta

”Især om sommeren – fordi vandet er så varmt – kan fiskene i nogle tilfælde blive dvaske midt på dagen og ligesom os andre have lyst til at slappe lidt af. Så jeg vil anbefale, at du enten står tidligt op og fisker ved solopgang eller venter til ud på aftenen omkring solnedgang. Det er helt klart de to bedste tidspunkter, fordi chancen for at fange noget er størst her.

Solnedgangen og solopgangen kalder nogle af os fiskere for den gyldne time. Om sommeren skal du virkelig stå tidligt op for at stå der, mens solen står op – vækkeuret skal nok allerede ringe ved firetiden. Men det kan også noget.

Det er dejligt at stå derude i vandkanten en tidlig morgen i sine waders og have det hele lidt for sig selv. Jeg forsøger selv at stille mig ved et rev, hvor to strømninger i vandet mødes, fordi fiskene godt kan lide udskiftningen i vandet, når temperaturerne stiger i sommermånederne.”

2. Bliv venner med din forhandler af udstyr

”Hvis du skal til at begynde med at fiske og skal have købt noget grej, er mit vigtigste råd at gå ned i din lokale grejbutik. De kan hjælpe dig med så mange ting ud over at finde den rigtige stang. De kan fortælle, hvor der er nogle gode pladser i nærheden af, hvor du bor eller holder sommerferie, og hvad det er sæson for i sommermånederne.

Og måske også nogle bestemte steder, hvor du kan fiske særligt godt på bestemte tider på døgnet. Din grejforhandler er normalt garant for en masse god, lokal viden. Det vigtigste at anskaffe sig er et par gode waders, et hjul, nogle blink og en fiskestang, så er du allerede godt i gang.”

3. Væbn dig med kaffe og tålmodighed

”Det er aldrig dårligt at have meget tålmodighed, når man er lystfisker, det er helt sikkert. Selvfølgelig kan man være heldig – eller dygtig – men man skal nok regne med, at der skal lægges et par timer eller tre i det. Det vigtigste, når du skal begynde at fiske, er at pakke til din fisketur, så den bliver hyggelig, uanset om du fanger en fisk eller ej.

Så tag en god kammerat eller noget familie under armen, pak noget kaffe, en lille madpakke, og så har en god dram – det kunne være Gammel Dansk eller Fernet Branca – heller aldrig skadet nogen lystfiskere.”

4. Fang fisken

”For at fiske med blink ved kysten skal du være god til ventetiden og gentagelsen. Du kaster et kast ad gangen, og for hvert kast går du et lille skridt med strømmen, inden du kaster igen. Når du har fisket i en god time, har du rykket dig 100 eller 200 meter ned ad kysten.

Det er én måde at få afdækket et stykke af kysten, hvor det er dig, der leder efter fisken, kan man sige. Det kan være, at der er en stime lidt længere nede ad kysten, så du skal ikke bare blive stående på den samme plads og vente på, at fisken kommer til dig. Det er dig, der skal opsøge fisken.”

5. Træk torsk i land

”Hvis – eller når, mener jeg selvfølgelig – du får bid, skal du huske at nyde det. Det er et dejligt øjeblik. Der skal du tage den med ro og ikke gå i panik. Hvis du har en kammerat med ude, må du dog gerne råbe og skrige lidt, så han eller hun kan komme løbende med nettet og være klar til at hjælpe. Og så hiver du den stille og roligt ind.

Du skal ikke prøve at fange fisk på tid. Hvis det er en stærk fisk, skal der kæmpes lidt. Så giver du fisken lidt, så giver den dig lidt, indtil du stille og roligt haler den ind og op i nettet. Hvis du ikke har et net, kan du gøre det, at du trækker den op på stranden, så du lige venter på, at der kommer en bølge, og kaner – som vi fiskere kalder den teknik – den op på stranden med energien fra vandets strømninger.

Det er faktisk en rigtig fin måde at lande en fisk på, hvis man skal have den med hjem. Du må nemlig ikke sætte den ud igen, fordi fiskens slimlag tager skade af at blive hevet op på den måde, hvilket kan være et problem, hvis du har fået en fisk under mindstemålet på krogen.”

6. Husk etiketten

”Fiskere er generelt enormt flinke mennesker, der gerne vil give dig tips og tricks, men man skal ikke trænge sig for meget på ved folk, der står langs kysten. Man hilser altid på hinanden og på den måde anerkender, at man har noget til fælles, men man skal ikke stille sig klos op ad en anden fisker der. Det må man gerne i havneområder eller andre steder, hvor der er mange fiskere på relativt lidt plads.

Hvis du taler med en fisker, er der kun én måde at afslutte samtalen. Det er ved at sige: ’Knæk og bræk.’ Du må aldrig sige: ’Held og lykke.’ Det er meget vigtigt, fordi gammel fisketradition siger, at det bringer uheld at få netop den hilsen. Derudover kan lystfiskere være hemmelighedsfulde.

Du får ikke alt serveret på et sølvfad med det samme, men hvis du spørger pænt som nybegynder, er folk oftest klar til at komme med gode anbefalinger. Ellers skal du drikke en lystfisker fuld og lade dem blære sig med deres største fiskeoplevelser. Så kan det være, at de kommer til at afsløre flere tips, end det var meningen.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide, Fisk og Sommer