Hvad ville du sige til dig selv, hvis du mødte dig selv som dreng?
”Jeg ville sige ’slap lidt af, kammerat. Du behøver ikke altid vise alle andre, hvor fantastisk du er.’ Jeg var et udadvendt barn. Jeg var videbegærlig og ville gerne dele min viden med mine kammerater og med voksne. Jeg var forholdsvis ulidelig og bedrevidende klog.”
Var du god til det med piger som teenager?
Annonse
”Jeg voksede sent og følte mig usikker over for piger. Jeg turde ikke gøre mig nogen erfaringer med dem, for tænk nu, hvis noget gik galt. Mens mine kammerater begyndte at interessere sig for piger, interesserede jeg mig for den politiske situation i landet og fulgte med i fodbold. Først da jeg kom på HF, fandt jeg ud af, at piger ikke var så farlige, som jeg troede.”
Hvornår blev du en mand?
”Jeg blev voksen ret sent, og det skete, da det gik op for mig, at jeg ikke længere behøvede at se alt som en kamp, jeg skulle vinde. Det hænger samme med, at jeg var ret lille som dreng og blev voldsomt mobbet i alderen 12 til 15. Jeg blev holdt uden for, og der var drenge, der forsøgte at presse mit hoved ned i toilettet, mens andre spærrede vejen, så jeg ikke kunne komme ud. Dér besluttede jeg, at det var dem, der var nogle røvhuller, og at jeg skulle vise, at jeg var ham, der vandt på den lange bane. Det gav mig et enormt rygstød i forhold til at kæmpe. Men først i en relativt sen alder forstod jeg, at nu behøvede jeg ikke længere at kæmpe hver eneste dag.”
Hvad er den mest besynderlige historie, du har læst om dig selv?
”Jyllands-Posten lavede et fødselsdagsportræt af mig, da jeg fyldte 50. Den eneste kilde, de havde talt med, var Jarl Cordua (politisk kommentator, red.), som havde et horn i siden på mig. Han svinede mig til i artiklen. Jeg spurgte avisens daværende chefredaktør, hvad det i grunden handlede om, men han kunne ikke se problemet. Han syntes, det var en dejligt kritisk historie. Jeg sagde: ’I har spurgt ét menneske, som ikke kan lide mig. I kunne finde 100, der godt kan lide mig. Hvad med at tale med nogle af dem?’ Baggrunden for Jarl Corduas kritik handlede om, at han tidligere havde sagt om mig, at jeg var uvederhæftig og helt uden grænser, og så havde jeg svaret, rimeligt groft, at Jarl Cordua var udtryk for, at distriktspsykiatrien ikke fungerede. Så jeg havde selv lagt op til det (griner, red.). Det skal siges, at Jarl Cordua og jeg har det fint med hinanden i dag.”
Poul Madsen
Født i 1962 og voksede op i Bovlund i Sønderjylland. Han stoppede i foråret 2021 som ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet efter 14 år på posten. Han skriver for tiden på bogen ’Shitstorm’ om nogle af de storme, han har oplevet på avisen. Bogen ventes at udkomme i marts 2022. Han er gift og har tre børn.
Har du et ar, der fortæller en historie?
”Jeg var på lejrtur, da min datter var lille. En af hendes kammeraters lillebror kom hen til mig, da vi skulle lave snobrødspinde, og spurgte, om jeg ikke kunne skære knopperne af pinden. Så skar jeg indad med kniven i stedet for udad og lavede en lang, dyb flænge i tommelfingeren. Heldigvis var der nogle sygeplejersker til stede, som lavede en forbinding. Jeg blev kørt ind til brandstationen i Vordingborg, hvor lægevagten, en ung lægestuderende, tog i mod. Sporene fra syningen er tydelige den dag i dag. Jeg skal bøje tommelfingeren op med en anden finger for at få den til at være lige. Det er lidt hyggeligt at have en skæv finger. Den minder mig om min datters barndom.”
Hvad ville du ønske, at din mor havde fortalt dig?
”At det er vigtigt at stave rigtigt. Min mor var skolelærer, jeg havde hende som lærer, og hun har fortalt mig mange vigtige ting, men jeg forstod ikke som barn, at det er vigtigt at stave rigtigt. Det betød, at jeg ikke kom ind på Journalisthøjskolen, første gang jeg søgte. Da min mor læste opgaven bagefter, kunne hun konstatere, at jeg havde 42 komma- og stavefejl i en referatopgave. Jeg måtte som 20-årig sætte mig ned med hende og lære at stave. Jeg var nok en lille smule ordblind. Jeg havde svært ved at høre r-endelser. I dag, når jeg skriver på Twitter, kan jeg stadig være i tvivl, om det hedder kigger eller kikker alt efter, hvilken situation man står i.”
Har du været involveret i et road rage?
Annonse
”Jeg har altid haft det sådan, at ingen skal bestemme, hvor hurtigt jeg kører. Jeg kan blive stædig, og det kan være farligt. Jeg kørte på et tidspunkt på motorvejen, da en stor, dyr bil kom kørende op i røven på mig og blinkede for at få mig væk. Jeg kørte 130, som man må, måske lidt mere endda. Da jeg ikke flyttede mig, blev han helt vild. Jeg bremsede op, så jeg kun kørte det, man måtte. Han kogte af raseri. På et tidspunkt fik han plads til at overhale mig. Idet han kørte forbi mig, åbnede han vinduet og råbte ad mig. Jeg råbte tilbage: ’Kør dog ordentligt, din idiot.’ Han kylede en lighter efter mig og kørte videre. Ved siden af ham sad en kvinde med et barn på skødet. Det var helt vanvittigt. Jeg tænkte, at hvis vi mødtes på rastepladsen lige om lidt, ville han tæve mig sønder og sammen. Havde min kone været med i bilen, var hun blevet rasende og havde bedt mig om at holde ind til siden, fordi jeg havde provokeret ham.”
Hvad er det mærkeligste, en kvinde har sagt til dig?
”Da jeg var meget ung og ny i forhold til at have kærester, sagde en kvinde til mig, at hun syntes, jeg var nuttet. Det syntes jeg ikke, var sjovt. Det er meget lidt mandigt at være nuttet. Vi var ikke kærester ret længe.”
Hvad ville du gøre, hvis du fik at vide, at du havde én dag tilbage?
”Jeg ville sætte mig med min datter, som er tre måneder, og være sammen med hende og min kone uafbrudt. Så ville jeg kalde på mine to store børn, og så ville jeg sætte de bedste flasker Brunello eller Barolo frem og holde mig vågen, indtil det var slut.”
Hvad er meningen med livet?
”Ikke at gå i stå. Selvom du kommer op i årene og måske mister lidt af gnisten, så forsøg at generobre den ved at gøre noget nyt.”
Denne artikel er bragt i Euromans Sommeravis
På Euroman fejrer vi sommeren med en gratis Sommeravis. Vi har kørt, svømmet, spist, drukket og hilst os vej langs hele nordkysten. Resultatet er en inspirerende guide til et veloplagt liv, hvor sanserne er slået ud og indtrykkene står i kø. Avisen er skabt med udgangspunkt i magasinets begejstrede, nysgerrige ånd, og stiller skarpt på sommerlivet med et særligt blik på Nordsjælland. Den udkommer med Euroman og Eurowoman i juli måned, og bliver derudover omdelt til sommerhuse og via turistinformationer, minigolfbaner, iskiosker, fiskehandlere og alle de andre steder, din vej går forbi i sommerlandet. Og den er helt gratis.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.