Everton
Foto: Getty

5 ting vi har lært om fodbold

Everton kommer ikke i top 6 i år, Serie A er den sjoveste liga i Europa lige nu – og den mest ulige, og Brøndby er ekstremt afhængige Teemo Pukki.

Everton i krise

Premier League går sin gang. Manchester-klubberne vinder sikkert og trækker fra, Liverpool smider tåbelige point, som de plejer, Arsenal er uberegnelige, mens Chelsea ser mere solide ud, end man havde regnet med.

Top 6 ser ud til at blive den samme som sidste år, som de fleste eksperter også havde spået.

Hvem blev egentlig nr. 7 sidste år, spørger du? Jamen, det gjorde Everton selvfølgelig. Faktisk spillede de nærmest i deres helt egen liga. De sluttede 15 point foran Southampton og 8 point efter Manchester United, der i sædvanlig uværdig Mourinhosk vrælen sluttede med nærmest at tabe kampe med vilje, da de alligevel ikke kunne nå en Champions League-plads.

I år skulle det være anderledes, sagde Everton-ledelsen i sommer og solgte Lukaku, manden, der scorede 25 mål for dem sidste sæson. Til gengæld købte man Rooney, Klaasen og Sigurdsson og en håndfuld mere for over en milliard.

Nu skulle Everton tættere på top 6, og enkelte eksperter mente, at de eventuelt godt kunne hente Liverpool og Arsenal, hvis tingene spillede. Indtil nu er der ikke meget, der tyder på, at de får ret.

Everton startede med fire point mod Stoke og Manchester City og har siden ikke lavet point. Bevares, de har også mødt Chelsea, Tottenham og Manchester United, men de kampe har de så også tabt 0-9. Tager man nederlaget i Europa mod Atalanta, ikke ligefrem en europæisk gigant, med, har Everton i de sidste fire kampe en målscore på 0-12.

Det blev en smule ydmygende på Old Trafford i weekenden, men 0-3-nederlaget mod Tottenham sidste weekend på hjemmebane må have gjort mere ondt på Ronald Koeman.

Everton var helt og fuldstændig udspillet. Kampen kunne have endt 0-8 til Spurs, og det må gøre ondt på et hold, der gerne vil med i top 6, at konstatere, at de er SÅ langt væk fra et medium top 6-hold.

Nu har Everton så Burnley, Bournemouth og Brighton i de næste tre kampe, og de og Ronald Koeman er nok meget godt tilfreds med at blive matchet mod nogle hold, der ikke er i top 6. Det er trods alt ikke sjovt at tabe 3-0 i gennemsnit hver weekend, når man nu har brugt over en milliard i transfervinduet. Everton bliver mellem nummer syv igen i denne sæson. Med stor margen til top 6.

70.000 til fodbold i USA

Fodbold bliver mere og mere populært i USA. Ligaen har et sportsligt niveau omkring Superligaen, men i lørdags spillede Atlanta United, der spiller deres første sæson i MLS, for 70.425 tilskuere på deres nye, fantastiske stadion.

Michael Parkhurst, tidligere mester med FC Nordsjælland, er anfører for Atlanta United. Jeg går ud fra, at han ikke savner at spille for et par tusind pensionister oppe i Farum hver anden weekend.

Serie A on fire


Lazios Ciro Immobile 

Den italienske Serie A er efterhånden ved at være den sjoveste liga se på i Europa. Denne weekend blev der scoret 19 mål i Spanien, 21 mål i England, 28 i Tyskland og 34 i Italien. Napoli, der til tider har kælderlavt bundniveau, har også Serie As højeste topniveau og vandt 6-0.

Serie A er måske også den mest ulige af de store. Efter fire runder har hele tre hold, Juventus (surprise), Napoli og Inter, maksimum point, mens de fire laveste placerede hold (Sassoulo, Crotone, Hellas Verona og Benevento) har fire point og en samlet målscore på 4-35. Lidt bekymrende.

Har man ikke set fodbold i Genoa, bør man sætte det på listen. CFC Genoa fra 1893 er Italiens ældste fodboldklub, har et fedt stadion og ni mesterskaber – det seneste vundet i 1923-24. Som så mange andre store sydeuropæiske fodboldklubber i havnebyer med stor succes for mere end 100 år siden, blev klubben oprettet af englændere, og i de første år var italienere slet ikke tilladt i klubben.

I denne weekend vandt Lazio 2-3 i Genoa. Men man skal nok lige notere sig hjemmeholdets Pietro Pellegri. Han fik debut i Serie A i 2016, lavede to mål og er 16 år gammel. Hans far, der er holdleder for Genoa, sad på bænken og tørrede en tåre væk. Manchester United forsøgte at købe Pellegri i 2015 og tilbød faren et job i klubben, så han kunne flytte med sønnen. Det kom slet ikke på tale for Marco Pellegri. Hans søn var jo allerede i den største klub på planeten.

Lazios Ciro Immobile er en næsten lige så stor historie lige nu. Med to mål havde Immobile lavet seks mål på otte dage, og Immobile er en meget populær mand blandt de blåklædte romerske fodboldfans i øjeblikket. Den tidligere Juventus-spiller var allerede en enmandshær for Lazio sidste sæson med 23 mål, og det er egentlig ret fantastisk, at Lazio, der i den grad er en sælgende klub, ikke fik rigtigt store bud på Immobile i sommer.

Immobile er en spiller, der har fået sin karriere tilbage på sporet. I 2014 blev han solgt til Borussia Dortmund for over 100 millioner kr., der faktisk var mange penge for en fodboldspiller dengang.

I dag kan man knapt købe en halvblind bolddreng for den slags småbeløb. Immobile havde i Torino lavet 22 mål og var en af de varmeste angribere i Europa overhovedet.

Som mange andre italienere var Immobile ikke en succes i udlandet. De næste to sæsoner lavede han sølle fem mål for Dortmund og Sevilla, som han blev lejet ud til. Han blev hentet hjem til Torino på lån, og sidste år købte Lazio ham så for sølle 70 millioner kr. Siden har han i 40 kampe lavet 29 mål for Lazio, og han er stadig kun 27. Mon ikke der kommer et bud eller 58 til vinter for Immobile, hvis han fortsætter med at lave mål for sjov?

Danskerne i udlandet

Lidt dansker-watch. Celta Vigo tabte 1-2 til Espanyol mandag aften. Pione Sisto, der assisterede ved målet, og Daniel Wass startede inde (sammen med Stanislas Lobotka). Emre Mor kom ind i stedet for Sisto i 72. Minut, mens Andrew Hjulsager fik de sidste ti minutter. Celta Vigo har kun fået tre point i deres første fire kampe. Lidt bekymrende.

Philip Billing sad på bænken hele kampen, da Huddersfield spillede uafgjort med Leicester lørdag. Til gengæld spillede både Mattias Zanka og Jonas Lössl hele kampen. Huddersfield ligger over både Liverpool og Arsenal i tabellen med otte point efter fem kampe. Til gengæld har de kun lavet fem mål og slet ikke mødt et hold fra sidste års top 7 endnu.

Om et par uger mod skal Huddersfield spille mod Tottenham. Huddersfield spiller meget begrænset og kontrolleret fodbold. Det bliver spændende at se, hvordan de klarer sig mod holdene fra top 6, der er meget, meget stærkere end resten af ligaen. Indtil nu er Huddersfield fint på vej mod deres eneste mål og livsvigtige mål for sæsonen. Overlevelse. Jeg har en fornemmelse af, at de klarer det.

Pukkis og Brøndbys rutscheture

Brøndbys afhængighed af Teemu Pukki som målscorer er efterhånden næsten en vittighed. Pukki, Superligaens bedste angriber i min optik, har et voldsomt højt topniveau som afslutter. Når han er på, er han skarp og præcis foran mål. Til gengæld er hans bundniveau som afslutter nærmest uregistrerbar. Den gode finne er en lidt følsom type og har derfor sine udsving, men havde han ikke dem, spillede han ikke i Superligaen.

Sidste sæson scorede Pukki tyve mål. Wilczek scorede kun 13, og Hjulsager lavede syv. Med andre ord er Brøndbys afhængighed af Pukki som målscorer ikke noget nyt. Jeg forstår, at Brøndby ikke har været heldige på det seneste, men det kan da ikke passe, at kvalitetsspillere som Halimi, Fisker, Mukhtar, Wilczek og Kliment ikke kan score flere mål, når nu Pukki ikke er på toppen. Kan det?

LÆS OGSÅ: Den største danske invasion af England siden vikingerne

LÆS OGSÅ: Manchester-fans bebrejdet for at synge sang om Lukakus manddom: ”Racistisk stereotyp”

LÆS OGSÅ: Mød manden der passer Parkens plæne: ”Det er aldrig rart at se en glidende tackling eller en glidende fejring efter et mål"