Fodboldspilleren David Villa er indbegrebet af en rigtig målscorer. Alle steder, hvor han har spillet, har han scoret stribevis af mål. Valencia, FC Barcelona og senest japanske Vissel Kobe er nogle af de klubber, som har haft glæde af hans evner foran kassen.

Villa er også stadig indehaveren af rekorden som den mest scorende spiller på det spanske fodboldlandshold nogensinde med 59 mål på kontoen. 

Men snart er det slut med at score mål og spille fodbold for 37-årige Villa. Han annoncerede sit karrierestop for nogle uger siden, hvilket betyder, at støvlerne stilles på hylden ved udgangen af 2019.

Villa kan til gengæld opleves i en anden rolle til sommerens EM-slutrunde. Han har nemlig sagt ja til at være ambassadør for hotel-og bookingportalen Booking.com ved EM 2020. Et samarbejde, der betyder, at man gennem en konkurrence på Booking.com kan vinde at se EM-finalen på Wembley sammen med Villa, der vil fungere som ens personlige vært.

Og ikke nok med det, så kan vinderne overnatte i 'The Stadium Suite' , en suite, som vil blive bygget i Wembley Stadium forud for finalen. Her har man udsigt over grønsværen på Wembley og får lov til at bruge spillernes omklædningsrum som badeværelse, inden morgenmaden bliver serveret ved fodboldbanen.

I anledningen af Villas virke som EM-ambassadør fik Euroman mulighed for at stille ham et par spørgsmål over telefonen om hans karrierestop, EM, det danske landshold og Christian Eriksen:

Du annoncerede for nylig, at du stopper som fodboldspiller. Hvordan var den beslutning at tage?

”Jeg har brugt lang tid på at overveje det. Jeg er kommet frem til, at det er det perfekte tidspunkt nu. Jeg er snart 38 år, og selv om min fysik stadig er god, og jeg har scoret 12 mål for min klub i år, synes jeg, at øjeblikket er kommet. Jeg vil ikke udsætte min krop for mere og risikere, at den går helt ned. Jeg har meget business, som jeg skal tage mig af efter fodbolden, så derfor syntes jeg, at det var det helt rigtige tidspunkt til at påbegynde en ny rejse.”

Udover at skulle være EM-ambassadør, hvad skal du så arbejde med efter karrieren?

”Først og fremmest skal jeg færdiggøre sæsonen for Vissel Kobe, prøve at vinde pokalturneringen og nyde min sidste tid som fodboldspiller. Det har mit absolutte fokus. Men ja, jeg har mange ting, som jeg skal tage mig af efter fodbolden. Jeg driver mit ungdomsakademi på verdensplan, som jeg startede på for fire år siden, og nu har vi netop udvidet til New York med klubben Queensboro FC. Jeg får nok at lave.”

Hvad var højdepunktet i din karriere?

”At vinde VM i 2010 og være i stand til at spille på så godt et landshold.”

Hvad med den største skuffelse?

”Jeg bruger ikke min tid på at tænke over skuffelser. Jeg føler mig bare som en heldig mand, der har vundet mange ting og spillet på nogle af verdens største hold. Hellere værdsætte alle de gode oplevelser og så prøve at slutte min rejse som fodboldspiller på den bedst tænkelige måde end at fokusere på skuffelser.”

David Villa 2.jpg

Hvad kender du til det danske landshold?

”Jeg synes, at Danmark har en stærk defensiv med en dygtig målmand og nogle solide forsvarsspillere, og så har man en god individuel spiller i Christian Eriksen, der især præsterer godt for landsholdet, men også har vist sine kvaliteter i Tottenham og Champions League. Danmark har også haft en god kvalifikation, og så må vi se, hvordan de kan klare sig til sommer.”

Hvordan ser du Danmarks chancer til EM?

”Hvorfor skulle de ikke kunne gå videre fra puljen? Men det er altid svært at forudsige. På papiret ser lande som Spanien, Frankrig, Tyskland, England, Holland og Belgien stærkest ud og må anses som favoritter, men alle hold til EM-slutrunder har altid noget at bidrage med og kan i princippet vinde det hele, så jeg udelukker aldrig noget. Danmark har et stærkt hold med individuelle kvaliteter.”

Hvilken spiller kan du bedst lide fra Danmark?

”Christian Eriksen. Det er der ingen tvivl om. Han er en meget dygtig spiller for Danmark og Tottenham. Han er god med bolden og har et godt blik for sine medspillere omkring sig.”

Der har været mange rygter omkring, at Eriksen skal til Real Madrid og tidligere FC Barcelona. Kan du se ham i Spaniens to bedste klubber?

”Jeg kan ikke svare konkret på Real Madrid og FC Barcelona. Men jeg vil sige det sådan: Gode spillere kan spille alle steder, og Christian Eriksen er en virkelig god spiller. Han vil kunne præstere i hvilken som helst klub, men det kræver, at de ønsker at hente ham, og det er svært for mig at kommentere på rygter. Men for mig at se er han en god spiller, som vil kunne begå sig i hele verden.”

Hvem er din personlige favorit til at vinde EM?

”Jeg håber selvfølgelig på Spanien, hvis jeg skal følge mit hjerte. Men skal jeg pege på andre nationer, bliver det på nuværende tidspunkt Frankrig og England. Særligt England ser stærke ud med deres defensiv og ikke mindst angribere i Harry Kane og Raheem Sterling. Men jeg håber og tror altid på Spanien, sådan er det.”

Hvad er dit bedste EM-minde?

”EM-sejren i 2008 med Spanien. Det var en svær turnering, men vi lykkedes som hold, og jeg scorede fire mål og blev slutrundens topscorer. Det står som et meget stærkt og klart minde for mig.”

David Villa 1.jpg
David Villa og Pepe Reina løfter her EM-pokalen i 2008.

Hvorfor har du valgt at blive ambassadør for Booking.com i forbindelse med EM 2020?

”Booking.com henvendte sig og spurgte, om jeg var interesseret, og det lød som en god mulighed for mig. For det første er EM en fantastisk turnering, som har masser af tilhængere. Og da de fortalte mig om processen og præmierne, hvor jeg skal ledsage vinderne, så jeg det som en stor ære at give fansene en kæmpe oplevelse for livet – og en kæmpe oplevelse for mig selv også. Jeg kommer til at se meget fodbold.”

Du kan læse mere om, hvordan du vinder Booking.com's EM-konkurrence på linket her.