Pro

"Vi har alle haft den forfærdelige, knusende følelse af at blive bortdømt af en blind, bestukket og beskidt dommer. Et underkendt mål eller en forkert udvisning er som regel de marginaler, der kan afgøre de store kampe.

Romantikerne vil sige, at det er en del af spillet og charmen, men det er vrøvl. Det er en del af spillet, fordi vi indtil nu ikke har kunnet gøre andet end at leve med det, men det skal selvfølgelig være godt spil og ikke fejl, der afgør kampe. 

Man må erkende, at dommerfejl har den alvorlige slagside at belønne de hold, der allerede er velsignet. Derfor er det så svært at vinde på udebane, og derfor er det ofte de store klubber, der altid har det sidste held.

Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvor lang tid det kommer til at tage at vænne sig til VAR, og her vil dommerne med tiden blive bedre og hurtigere til at håndtere det. Og al den tid det vil tage, lægges til i den forlængede spilletid. Det går ikke ud over antallet af spillede minutter.

Jeg er med på, at systemet ikke er perfekt endnu, og der vil komme akavede øjeblikke under VM (ud over hvad Putin må finde på). Men det vil hjælpe en dommerstand, der konstant er under pres, og forhåbentlig kan det også virke præventivt, så vi undgår de små og store svinestreger, så fodbold også i fremtiden vil være det smukke spil."

Emil Norsker, webredaktør

Contra

"Jeg hader VAR. Hvis du tilhører den truede race af danskere, der ser fodbold på stadion, vil du kunne genkalde den umiddelbare lykkerus, som kun en scoring af dit favorithold kan til-vejebringe. Introduktionen af VAR vil medføre alenlange spilstop, hvor potentielt afgørende situationer skal endevendes ned til mindste detalje.

Der er tale om en tidstypisk NFL’isering af fodboldsporten, der vil kvæle enhver spontanitet, dynamik og flow i det smukke spil. Og når først vi kognitivt modelérbare fodboldseere har vænnet os til VAR, vil sportens magtelite (dvs. tv-rettighedshaverne og verdens største disruptionråd, Fifa) med garanti kapitalisere på de lange spilstop.

Bare vent: Dyrt købte reklamespots vil snart rulle ind over skærmen parallelt med de urytmiske pauser i spillet.

Hvis det ikke var for tv-studier, der benytter en hver given lejlighed til at fællesonanere over en tvivlsom dommerkendelse, ville vi ganske givet opleve en større respekt omkring de dommere, der har den utaknemmelige opgave at skulle tolke på sportsuniversets mest diffuse regelsæt.

Vi kan tales ved, når VAR, der har været et shit-show af tragikomiske fejldomme og bizarre situationer over alt, hvor den har været forsøgt implementeret, stjæler showet til VM i en grad, som Jabulani-bolden og vuvuzelaerne vil misunde."

Magnus Kraft, redaktionsassistent og talentspejder

LÆS MERE: Eurowoman kårer VM's flotteste spillere

LÆS MERE: Mark Strudal: Her er VM's nye målslugere

LÆS MERE: Her kan du se fodboldlandsholdets kampe på storskærm