Fridykker Stig Severinsen kan holde vejret i 22 minutter: "Det er ikke farligt at drukne lidt" scroll-down

Fridykker Stig Severinsen kan holde vejret i 22 minutter: "Det er ikke farligt at drukne lidt"

Stig Severinsen er firedobbelt verdensmester, og så har han svømmet 150 meter under is på én vejrtrækning. Den danske fridykker fortæller her, hvordan han træner både fysisk og mentalt op til sine kraftpræstationer og om de gadgets, han ikke kan være foruden.

Af Signe Aarestrup
Foto: PR
Sport Euroman

Hårdt arbejde og repetition er kernen i min træning. Jeg kom på talentholdet i Aalborg Svømmeklub som femårig og lærte tidligt, at træningen kræver vedholdenhed, disciplin og dedikation. Jeg tror ikke på motivation. Motivation er sådan noget med at gøre noget for penge eller for at få en fed stilling eller sex. Det er fint nok, men det får dig ikke til at gå ud at løbe klokken fire om morgenen, når dine ben syrer til, du har minus på kontoen og kæresten lige er skredet. Jeg bruger inspiration i stedet. Jeg træner meget mentalt og har udviklet en skarp evne til at visualisere den virkelighed, jeg vil have, skal manifestere sig. Det hjælper mig til at holde fokus og giver mig en indre ild, som betyder, at jeg indretter alt efter at nå mit mål.

Fridykning giver mig den ultimative frihedsfølelse. Der er ingen fortid, ingen fremtid, og alle bekymringer er væk. Jeg er i flow, og tidsfornemmelsen forsvinder. Jeg kalder det meditation under vand, og jeg bruger mange elementer fra meditation, mindfulness og yoga i min træning. Jeg laver rigtig meget åndedrætstræning og bruger pranayama-øvelser (vejrtrækningsøvelser fra yoga, red.), hvor jeg blandt andet trækker vejret ind på tre, holder på to og puster ud på seks. Det får mit nervesystem til at falde til ro og sænker pulsen, så jeg bruger mindre ilt og ikke går i panik. Hvis jeg tvivler, når jeg for eksempel dykker under is, kan jeg risikere at gå hen og slå mig selv ihjel i stedet for at sætte en rekord. Jeg har også holdt vejret i over 20 minutter i en tank med hajer, og de kan godt mærke, hvis du er nervøs.

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 29 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her
Se, hvad vi ellers skriver om: Svømning