Bakken Bears-spilleren Jonas Zohore er af de helt store danske talenter. (Hans fætter er i øvrigt den kendte fodboldspiller Kenneht Zohore). Tidligere har vi fulgt bryderen Mark O. Madsen, og denne gang er vi kommet op i det højere luftlag.

Du kan spille to pladser på banen. Hvad er forskellen?

”Begge pladser spilles af store mænd. Center-pladsen er min naturlige position. Jeg er bygget til den og har spillet den plads det meste af mit liv. Her er jobbet at være tæt under kurven, blokere modstandernes skud, lave rebounds og score på nært hold. Centeren er meget stillestående. Powerforwarden er typisk lidt hurtigere, kan skyde udefra og tage bolden til kurven med driblinger. Jeg er mere bevægelig og atletisk end en klassisk center. Jeg dribler og finter mere.”

Kan jeg spille dine pladser med mine 180 cm?

”Jeg spiller sammen med Chris Christoffersen, som er ’ren’ center. Han er 2,18, bomstærk og tung. Han kan til gengæld ikke bevæge sig hurtigt nok eller skyde udefra. Han er under kurven hele tiden. Så er man under to meter, rykker man ud på pladserne længere væk fra kurven.”

Din træner i Bakken Bears har sagt, at klubben er et springbræt. Ser du også sådan på det?

”Ja, det er en mellemstation. Jeg skal gerne videre til europæisk basket. NBA er selvfølgelig drømmen, men det er et maraton, så jeg tager det roligt. Jeg røg ind i en knæskade, som satte mig lidt tilbage, men jeg er sund og stærk nu. Til næste sæson skal jeg gerne være ude i Europa.”Kan man rykke fra de bedste europæiske ligaer til NBA?


”Der er altid et par stykker med i draften. I år var der en med på min alder, størrelse og position, som røg til Chicago Bulls. Selv om han altid har været en lille smule foran mig, beviser det, at det sagtens kan lade sig gøre. Der er kortere, end man tror.”

Hvilke dele af kroppen er hårdest udsat på en basketballspiller?


”Ankler, knæ, skuldre og ryg. Vi laver mange hurtige retningsskift, spiller på et hårdt underlag, og når kroppen bliver træt, er det let at blive skadet.”

Hvilken skade satte dig tilbage?


”Springerknæ. Jeg kunne ikke gå ned ad trapperne. Kunne ikke sove. Hvis jeg endelig faldt i søvn, vågnede jeg om natten pga. smerterne.”Hvad er din akilleshæl?


”Det er knæene. Jeg dyrker yoga hver dag. Nogle dage flere gange om dagen. Derudover styrketræner jeg meget ud over det planlagte. Og så har jeg is på begge knæ en halv times tid efter træning.”

Så du er helt fit nu?


”Der er altid nogle småskavanker. Ellers er man ikke i eliten. Jeg har set andre blive helt ødelagt. Folk, der har måttet stoppe helt, fordi kroppen ikke kunne holde til det. Jeg skal gerne holde 15 år endnu og helst ikke være invalid, når jeg er 40. Så jo, jeg tænker over det. Det handler om at være professionel med sin træning.”

En tilfældig dag med Jonas Zohore

08:30
Vækkeuret ringer.
08:40
Morgenmad: Røræg (4-6 æg) med fedtfattig ost. En portion havregrød og en banan.
09:30
Individuel yogatræning.

10:00
Formiddagstræning: Fokus på individuelle øvelser, finter, skud og én-mod-én.
Undervejs indtages en snack. Fx en lille portion yoghurt naturel og et par myslibarer.
12:00
Frokost: To kalkunsandwich, æble, mælk og havregrynskager.
13:00
Hjem til bopælen for at bade, hvile og gøre klar til næste træning.
15:00
Snack: Sandwich og chokolademælk.
16:30
Eftermiddagstræning: Fokus på holdøvelser, systemspil og 5-mod-5.

18:00
Aftensmad: Kyllingebryst, kartofler, dampede grøntsager og brød.
20:00
En håndfuld mandler.
24:00
I seng.

3 øvelser fra hans træning1.
Hurtige skridt fremad på en aerobicbænk med skiftevis højre/venstre fod på bænken og den anden på gulvet. Afsluttes med et kraftfuldt spring op på en kasse med begge fødder samlet. Øvelsen giver eksplosivitet.
Zohore laver 5-8 gentagelser.

2.
Hold dig nede i knæ, tag en dribling mod kurven, lav dit favorit-move, afslut. Gentag øvelsen fra forskellige distancer.

3.

Placer dig under kurven. To meter fra dig på hver side lægges en bold. Hent først bolden til højre, og før den tilbage i kurven med et dunk (eller layup, hvis du ikke er to meter høj). Gentag med bolden til venstre. Sørg for
at have et par venner, der kan lægge boldene tilbage til startpositionen efter hvert forsøg. Gentag øvelsen fem gange på hver side så hurtigt som muligt. Lav en dribling på vej til kurven for at få tid til en ekstra vejrtrækning. Lav øvelsen uden dribling, hvis det bliver for let. Øvelsen træner især udholdenhed.LÆS OGSÅ: Glem alt om iroman: Ny løbetrend får din puls til skyerne

LÆS OGSÅ: Se verdens flotteste ekstremsportsbilleder

LÆS OGSÅ: Beats-reklame: LeBron James vender hjem