Der er ikke meget i Venedig, der er venezianernes. Men Venezia Football Club er, lidt endnu. Venedig er stadig søvnig denne søndag i august, så før turismen får sko på, vil jeg se Venezias stadion. Der er noget herligt barokt i, at jeg går forbi Arsenale di Venezia – som om våbenarsenalet og dets løver hugget udi sten beskytter stadionet. Der dufter af gran i stadionparken, der er diset, og en venezianer læser sporten i lokalavisen Il Gazzettino. Avisen skriver, at Venedigs eventyr begynder i aften.
Venezia vender tilbage til Italiens fineste liga i dag. Venezianernes lokale fodboldforening har tilbragt tæt på 20 år i røven af de italienske fodbolddivisioner, men nu skal venezianerne spise kirsebær med traditionsrige italienere i Sampdoria, Roma, Fiorentina og Juventus.
Venezias pludselige blomstring er en kærkommen chance for at forene venezianerne. Venedig drukner i turisme, og venezianerne tager til havnebyen Mestre og kommer kun til Venedig i arbejdsregi som sild i tønde med sporvognen om morgenen. Måske drømmer venezianerne somme tider om postturismen, men venezianerne lever stadig af Venedig, fordi familierne har et trattoria eller tjener turismen i gondoler og glaspusterier. Turismen er altså både en pine og pligt for venezianerne: Turismen giver brød og sardiner på bordet.
I Italien er fodbold ikke bare fodbold. Spillet afspejler altid resten af landet, og det er ikke kun, fordi nationalisme, korruption og ruinering altid kan findes i såvel italiensk fodbold som i politik, men også fordi fodbold er en intens passion, en identitet. En fodboldelskende florentiner er fan af Fiorentina, en fodboldelskende venezianer er fan af Venezia.
Fodbold afspejler også Venedig. Venezia er pludselig blevet en af Europas mest hypede champagneklubber, en lokal fodboldforening og et globalt brand. Modemagasiner bringer historier om Venezias æstetiske sans og smukke fodboldtrøjer, og rige amerikanske mæcener vil bygge et nyt stadion tæt på Mestre. Men hvad siger venezianerne til, at fodboldforeningen bliver lige så internationaliseret som Venedig?
29-årige Jonas Schøsler er direktør i og medstifter af Avilius, et terapihus for primært unge, drevet af psykologistuderende og helt nyuddannede psykologer. Her fortæller han om økonomiske hovedbrud i en svær b…
Nogle natklubejere lever for festen. For atmosfæren, opmærksomheden og den næste drink. Men nattelivets mest magtfulde menneske er en mand, der indtil nu har holdt sig så langt væk fra diskolyset som muligt. Og…