Fra ”Fanatikeren” til ”Frilufts-lytteren” – hvilke audio-type er du?

Hvilke type er du, når det gælder lyd. Vi giver dig her 5 typer. Se hvem der passer bedst på dig.

Det er ikke altid, vi tænker over, hvor stor betydning lyd faktisk har for en oplevelse.

Tag biografoplevelsen som eksempel. Forestil dig den nye James Bond uden lyd. For ikke at snakke om musik, serier eller computerspil.

Betydningen af den gode kvalitetslyd er enorm, men alligevel kan der være stor forskel på, hvor meget værdi vi tillægger lyden i forhold til, hvem vi er.

Dermed kan der også være enorm stor forskel på, hvilke anlæg vi reelt set har brug for og bør investere i.

Vi har kreeret 5 "lytte-typer", hvor lyden spiller vidt forskellige roller for anlægs-behov.

Se hvilken type, der passer bedst på dig, og hvilke anlæg du i så fald måske bør overveje næste gang, du skal ned i Hi-Fi Klubben.

1. Fanatikeren

Du er typen, der under en forestilling – både film- og teaterforestillinger – med ét kan finde på at rejse dig fra dit sæde og højlydt proklamere; "HALLO, TOM CRUISE! JEG KAN JO INTET HØRE!". Popcornene slamdunker du ned i dit nu tomme sæde, inden du hovedrystende arbejder dig vej ud til midtergangen og videre ud af salen.

Din stue er ikke en stue. Det er "Search'n'kills" hovedsæde – navnet på dit semi-professionelle "Call of Duty-team". Det er her I mødes i lige og ulige uger, ser "Platoon" og "Full Metal Jacket" som opvarmning til endnu en nats 'gaming'. Du har endnu aldrig hørt en eneste klage fra naboerne, hvilket ikke betyder, at de ikke har klaget, banket og grædt. De har bare aldrig overdøvet dit Bowers & Wilkins højtalersystem til små 35.000 kr.

For det er selvfølgelig det eneste, der er godt nok til Search'n'Kill's hovedsæde. Med avancerede B&W-teknologi fungerer anlæggets fornemme finish samtidig som elegant møbel. Højtalerne har speciale i hver deres funktion af lyd-oplevelsen. Centerhøjtalerens opgave er f.eks. at gengive dialog, mens subwooferen overbeviser underboen om, at du faktisk lige har nedskudt en Apache-helikopter oppe i din stue.

2. Musikeren

Du spiller rangle i et Bob Dylan-coverband, keyboard i et U2-coverband og endelig er du forsanger for 'The Shits' - dit The Smiths-inspirerede rockband. Koncerter er noget, du går til som minimum tre gange om måneden, og du betaler gerne et par hundrede kroner ekstra for en plads lige foran mixer-pulten (det er her lyden er allermest optimal, og det kommer altid helt bag på dig, når folk er uvidende om dette ellers helt åbenlyse faktum!)

Du bør som minimum have et Zensor 5.1 højtalersystem stående i et af lejlighedens 2 værelser. Teknologien er nedarvet direkte fra DALIs high-end-serier, og du får derfor også membraner med ægte træfiber og avanceret magnetsystem. SUB E-12F – subwooferen – er konstrueret til musik og filmlyd. Der er en præcision og en råstyrke i lyden, der til tider gør Pink Floyd-live-optagelsen endnu mere sublim end selve koncerten i 74'.

3. Serie-nørden

Hver eneste december. Det er en tilbagevendende begivenhed. Du starter med at gøre maden klar til om aftenen. Så finder du kasserne frem fra sidste år og begynder at pynte op med læderjakker, jogginsæt, revolver og solbriller, mens 'Don't Stop Beliving' kører på repeat. Du ifører dig 'kostumen' som Mr. Tony Soprano himself har på i den allersidste scene. Og så kl. 20.00 (New Jerseys tidszone) sætter du igen det allersidste afsnit af The Sopranos på - New Jersey-mafia-serien over dem alle.

Ja, du er serienørd med stort S. Det er endnu ikke sket, at du om en ny serie har ytret sætningen "nej, den har jeg ikke set". Fra 'Hænderne Fulde' til 'Mad Men'. Du har set dem alle, og du priser dig lykkelig for, at du lever nu - i tv-seriens guldalder.

Og når de ikke slækker på kvaliteten i manuskript, skuespil og produktion, så kan du heller ikke tillade dig at slække på kvaliteten i lyd. Playbar Soundbar er en raffineret trådløs højtaler, der er designet til at give dig eminent god tv-lyd. Og så er den nem at smække op på en væg eller en hylde.

4. Radio-lytteren

Du kan se det for dig. Du sidder bænkede mellem Susanne Bjerrehuus, Hella Joof og Mads Steffensen. Det er dig & Monopolet. "Nej," afbryder du Bjerrehuus, da hun igen er ved at ryge ud af en tangent. "Bare NEJ! Hvis konen er så pissetræt af det, så må hun sgu da selv købe de blomster," fortsætter du, hvorefter alle – inklusiv Susanne – begynder at "slow-klappe" af dit råds præcision og dybde.

Sagt på en anden måde: du er glad for at høre radio, og du vil gerne lytte med på Mads & Monopolet, også når du står i soveværelset og lægger din kærestes yogatøj på plads, efter at have ryddet op og støvsuget oven på gårsdagens pige-middag. 682 S2 kompakthøjtaleren skulle gøre tricket. Her får du en kvalitetshøjtaler, som, trods sin lille størrelse, har en stor lyd.

5. Frilufts-lytteren

Findes der noget bedre end en lang dags trekking gennem den canadiske vildmark. Og nu skal I til at slå lejr op. Luften er frisk, benene summer af behagelig træthed og du misser op mod den blå klare himmel, hvor en kongeørn i det næste svæver indover. "Moder natur, jeg elsker dig," hvisker du ud mellem frostsprukne læber, mens en lille tåre løber nedover din kind.

Momentet er perfekt, og prikken over i'et er, at Beyonce Feat. Jay Z er der til at opleve det hele sammen med dig. Deres 'Bonnie & Clyde' hit fra 2009 brager ud gennem den trådløse højtaler, du har spændt fast til din store økologiske backpack. Cambrigde Audio, er en ultrakompakt trådløs højtaler med indbyggede batteri og bluetooth, så du kan altid kan spille – med eller uden net – fra din telefon. Den skal teltlejren nok få glæde af!

Se, hvad vi ellers skriver om: Gadgets