At købe fjernsyn har altid været lidt af en videnskab. Men lige nu er det ekstra kompliceret, fordi vi rent tv-teknisk står ved et vadested, hvor man let træder forkert. Mange fejlkøb og mangler kan heldigvis rettes hen ad vejen: Hvis dit nye tv mangler en app eller måske en ny komprimeringsteknik, klares det med en ekstra boks under skærmen. Hvis lyden skuffer, kan du købe nye højttalere eller trække et kabel til stereoanlægget. Men der er én ting, du ikke kan opgradere dig ud af, og som derfor skal vurderes ekstra kritisk, før du svinger dankortet. Det er naturligvis billedet.

_______________________________Den jyske kæmpe
Den nye Avant på 85” fra B&O får den gamle 55”-model til at ligne en dværg. Vægten har rundet de 100 kg, hvilket jo er en fin tyverisikring. Som sin lillebror har skærmen UHD, og billedet nyder godt af et mere præcist baglys. Vi savner dog stadig 4K-Netflix (HEVC). Højttaleren, som glider ned under skærmen, er den synlige del af et meget ambitiøst lydsystem. Den alsidige BeoRemote One fjernbetjening medfølger, mens den fascinerende motordrejefod lægger 15.000 kr. til prisen. Selve skærmen er faktisk overraskende billig i forhold til B&O’s traditionelle niveau.

B&O BeoVision Avant 85 fra 160.000 kr.

_______________________________Bred og bøjelig
Det vildeste Samsung-tv fra efterårets elektronikmesse i Berlin er denne prototype, som ikke alene er ekstremt stor (105”), men også usædvanlig bred. I stedet for det gængse 16:9 format følger skærmen nemlig 21:9 formatet, som ligner det, vi kender fra biografen. Med UHD giver det plads til 11 mio. billedpunkter. Skærmen er krum eller flad, præcis som du ønsker. Formen kan simpelthen ændres på kommando. Det mest slående indtryk er dog, at billedet virker både større og flottere, når skærmen er rettet ud. Der er ikke sat dato på en lancering, men Samsung har antydet, at prisen kunne lande omkring 200.000 … euro. 

Samsung Curved UHD TV, pris ukendt.  

_______________________________Lyden matcher billedet
Som så mange andre leverer Sony her et stort og flot billede i ultrahøj opløsning. Billedkvaliteten er faktisk identisk med den roste X9-model. Desværre – vil mange mene – er skærmen buet, men krumningen er knap så markant som hos nogle af de andre mærker. Sony har her gjort rigtig meget ud af lyden med fire separate højttalere og to indbyggede bashøjttalere, der kan udbygges med en ekstern, trådløs subwoofer. Skærmen fås i 65” og 75”, men priserne er ikke fastlagt.

Sony Bravia S90, pris ukendt.  

_______________________________
Du store kineser
Den største overraskelse på IFA-messen fik vi med dette kurvede 110” UHD-tv fra kinesiske TCL. Med betonfod (som skjuler en subwoofer) og en gavmild belægning af træ-lameller ligner den noget fra Struer. Og frem træder designeren: Flemming Pedersen, som er hentet til Kina fra B&O’s designafdeling. Han fortæller, at kineserne reagerer meget blandet på det danske design, men på Berlin-messen dannede det kø. Skærmen er en prototype, men mindre modeller med samme designsprog er på vej.

TCL 110” UHD, pris ukendt. 

_______________________________Årets bedste
Det ultimative fjernsyn anno 2014 må være dette fra LG. For første gang kombineres den skarpe UHD-opløsning med den suveræne kontrast fra OLED-teknologien. Resultatet er en ny reference inden for billedkvalitet. Den let kurvede 77”-skærm vandt dette års EISA-pris for bedste highend-tv. Skærmen gjorde også et kæmpe indtryk på efterårets IFA-messe i Berlin, selv om vi afgjort ville foretrække en ikke-kurvet udgave. Drømmeskærmen sættes til salg sidst på året, men du skal nok ikke regne med at finde den i Fona.

LG 77EC980V til ca. 200.000 kr. 

_______________________________
Kulørte lamper
En særlig Philips-finesse er Ambilight, hvor kulørte lamper lyser bagvæggen op i skiftende farver, som matcher billedet på skærmen og får det til at virke større. Denne model har lamper på alle fire sider. Opløsningen er naturligvis UHD, og Philips har arbejdet meget med opskaleringen, så almindelige signaler også står flot på den store skærm. Lyden bakkes op af en slank, trådløs subwoofer, der kan gemmes væk under sofaen. Smart-delen bringer de velkendte Android-apps op på tv-skærmen, og med OnLive-tjenesten kan man spille via nettet uden en spillekonsol.

Philips 65PUS9809 til 40.000 kr.  

_______________________________