Fotofestival med fart på: I perioden 7.-17. juni indtager treårs-fødselaren Copenhagen Photo Festival de københavnske gader og stræder. Vi fangede de to grundlæggere, Rasmus Ranum og Julie Klitbo, for at blive klogere på, hvad formålet med festivalen er, og hvad de nysgerrige blikke kan forvente i løbet af de 11 dage, festivalen varer.

”Vi ønsker at slå et slag for dansk fotografi og danske fotografer. Mange danske fotografer er kendte og anerkendte ude i den store verden, men stort set ukendte i Danmark. Danske pressefotografer er for eksempel i verdensklasse,” siger Rasmus Ranum, indehaver af fotografbureauet SUMO og den ene af grundlæggerne bag Copenhagen Photo Festival.
 
Senest vandt den unge fotograf Lærke Posselt prisen for årets bedste portrætfoto ved World Press Photo for et billede af den iransk-fødte, danske skuespillerinde Melisa Mehraban. Posselt har da også stået bag årets festivalplakat.
 
”Dansk fotokunst har ikke været lige så dygtige som blandt andet dansk mode, design og mad til at gøre opmærksom på sig selv. Og det er synd, for de er meget dygtige og anerkendte, særligt i udlandet. Danske fotografer kan noget med enkle kompositioner (som trækker en del ligheder til skandinavisk design) og en særlig lyssætning, som nok står i klarest modsætning til USA, hvor ’plastic fantastic’ lever i bedste velgående. Det er heller ikke et tilfælde, at det anerkendte ’International Center of Photography’ i New York underviser i skandinavisk fotografi,” siger Julie Klitbo, indehaver af fotografbureauet BLINK og den anden af grundlæggerne.


Foto af Lærke Posselt, som i øvrigt kan bryste sig af at have taget årets bedste pressefoto kåret af World Press Photo.
 
Klitbo og Ranum, der til daglig egentlig er konkurrenter, forklarer, at festivalens grundfilosofi er, at åbne op og vise omverdenen, hvad dansk fotokunst er i stand til. Netop derfor er al entré gratis, og mange af de udstillede værker bliver eksponeret i byrummet.
 
Carlsberg i Valby omdannes hele festivalen igennem til Photo City, der bliver udstillet værker i Metroen, Pressefotografforbundet fejrer sit 100 års jubilæum på Nytorv, og Gammel Kongevej bliver omdannet til et stort galleri i samarbejde med Københavns Museum. I den sammenhæng opfordrer festivalen og museet alle til at lægge billeder op på den interaktive multitouch-skærm VÆGGEN, der fra d. 18. april har hjemme på Frederiksberg Runddel.
 
Copenhagen Photo Festival er dog ikke alene fotokunst for nysgerrige forbipasserende. I samarbejde med to kuratorer fra kunstmuseerne Arken i Ishøj og århusianske Aros har festivalen stablet en censureret udstilling på benene, der får hjemme på NY TAP i Carlsbergs Photo City.
 
”Vi ville gerne have de dygtigste fotografer, men ikke udelukke nogle, fordi de ikke kendte de ’rigtige folk’ eller var usikre på de spilleregler, der nogle gange trives i kunstkredse. Derfor gav vi alle interesserede mulighed for at sende deres billeder ind, og vi fik også bidrag fra 24 lande verden over. Vi giver derfor en unge håb udstillingsdebut, og der bliver plads til at bryde de vante rammer.” siger Klitbo.


Foto af Søren Solkær Starbird.
 
Det er som sagt tredje år, festivalen løber af stablen, men ambitionerne fejler ingenting.

”Havde vi vidst, hvor meget arbejde, der ligger i at arrangere en festival som denne, havde vi nok aldrig begyndt, men nu er der ingen vej tilbage. Vi har ramt et vakuum, og der er jo en enorm interesse fra både sponsorer, gallerier og besøgende,” siger Ranum.

Han fortæller yderligere, at MAGNUM, verdens vel nok mest anerkendte fotografbureau, selv henvendte sig for at lave et samarbejde i år, men at det ikke praktisk kunne lade sig gøre.
 
Sådan en cliffhanger kunne selv Hollywood ikke have skrevet bedre, så mon ikke festivalen kan fejre fire år i 2013? Vi ønsker i al fald held og lykke til festivalen og de to fødselshjælpere.
 
Læs mere på www.copenhagenphotofestival.com.
 
LÆS OGSÅ Euroman vinder to priser i designkonkurrence

FACEBOOK Bliv ven med Euroman