Siden 1982 har danske Fritz Hansen produceret stole fra Poul Kjærholms rige bagkatalog. Og i år er endnu en stol blevet føjet til porteføljen. Det drejer sig om PK4, som Fritz Hansen i tæt samarbejde med Kjærholm-familien nu er klar til at sende ud i stuer verden over. 

”Jo mere, man undersøger Kjærholms bagkatalog, jo mere må man anerkende hans kæmpe aftryk på dansk design,” fortæller Marie Louise Høstbo, der er chefdesigner hos Fritz Hansen. 

PK4 blev designet i 1952 og har en karakteristisk, strømlinet silhuet. Stolen var et af de første designs, Kjærholm skabte, efter han blev færdig på Kunsthåndværkerskolen, og er et tidligt eksempel på, hvordan han undersøgte geometriske former.

Stolens stel består af syv sammensvejsede stykker stål, mens ryglænet og sædet er lavet af et enkelt stykke flagline. I den nye udgave har man styrket konstruktionen og også skabt en ny sædepude, der er designet til at give bedre komfort.

Thomas Kjærholm, søn af Poul Kjærholm, er med til at varetage Kjærholms omfattende bagkatalog. Om stolen siger han: ”Jeg mener, det er rimeligt at se PK4 som resultatet af en meget nysgerrig og eksperimenterende periode, som prægede Pouls studietid.

Den er uden tvivl forbundet til PK25 og PK22, som han designede senere. Det er særligt brugen af stålrør, der sætter PK4 i relation til modernistisk design, som var fremherskende i midten af sidste århundrede.” 

Poul Kjærholm gik bort i 1980, og efter hans død har familien betroet Fritz Hansen med både produktion og salg af Kjærholms møbler, der blev designet mellem 1951 og 1967.

Det siger noget om Poul Kjærholms evne til at skabe design, der er hævet over tid og trends, at man kan relancere hans møbler, 80 år efter de blev tegnet, og passe dem stilmæssigt ind i stort set alle hjem. 

PK4 fås i satinbørstet rustfri stål eller sort pulverbelagt rustfri stål med enten sort eller naturlig flagline. 

Fritz Hansen PK4 (1952) fra 14.995 kr.fritzhansen.com.