Hårdt for pengepungen, dårligt for humøret og nedsættende for potensen. 

Sund mad har fået skyld for meget gennem tiden - ikke mindst fra madgrise med hang til bacon og pommes frites. 

Men der er vist ikke nogen, der har hævdet dette: at det skulle være usundt at spise sundt.

Indtil nu altså.

I en undersøgelse om spiseadfærd fra Cornell University bliver det nemlig foreslået, at sunde madvarer kan føre til overspisning, et problem, som mange af verdens overvægtige døjer med.

Ifølge forskerne skal grunden ikke findes i courgettens eller speltkiksens smags- eller næringsmæssige sammensætning, men i den måde som vi forbrugere opfatter fødevarer, der har fået mærkatet "sund".

Forskerne havde længe gået med teorien, at når folk spiser mad, som de opfatter som sund, spiser de gerne mere end den anbefalede portionsstørrelse. Fordi de antager, at maden mætter mindre, end den tilsvarende mad ville gøre, hvis den ikke var såkaldt sund.

LÆS OGSÅ: Rødvin, chokolade og ost: Fremtidens sundhed går gennem bakterierne i din mave

Teorien blev afprøvet med studerende som forsøgskaniner, og blev understøttet af hele tre forskellige scenarier.

Den første var en såkaldt implicit association test, der har til formål at give svar på, hvilke forbindelser et menneske ubevidst laver. 

I det andet forsøg blev en gruppe studerende bedt om at spise en henholdsvis sund og mindre sund kiks (målt på fibre og fedtindhold) - i virkeligheden den samme kiks - og fortælle, hvilken der mættede mest. 

Det tredje gik ud på at se, hvor meget angiveligt sund mad en tredje gruppe studerende bestilte og spiste under visningen af en film.

Resultaterne af alle tre forsøg pegede på, at der er en ubevidst sammenkædning af sund mad og sult, der særligt bliver aktiveret, når vi ser beregninger af næringsværdier på madens indpakning.

"Når en madvare bliver fremstillet som sund i modsætning til usund, fortæller forbrugerne om mindre sult efter indtagelsen, de bestiller større portioner af madvaren, og de spiser større mængder af den. Overraskende nok ligger selv forbrugere, der siger, at de er uenige i forestillingen om, at sund mad er mindre mættende, selv under for den samme fordom," skriver forskerne.

Så nu kender du måske grunden til, at du altid overlæsser din tallerken med banan, mandler og riskiks.

Måske skulle du bare tage et enkelt stykke mørk chokolade i stedet. 

LÆS OGSÅ: Ny forskning: Spis kartofler, palæo-folk

LÆS OGSÅ: Sådan får du aftensmad i en hel uge med kun ni madvarer

LÆS OGSÅ: Otte slags syndig mad, der er sundere, end du tror