Juli i Danmark er sommerferietid, hvilket betyder at der er en vis sandsynlighed for, at du sidder du og drikker rosé i et sommerhus på Skagen, ligger ved poolen på en ø i Grækenland eller holder pause fra gåturen i Barcelona, mens du læser denne artikel.

Men selvom dansk sommer og sydeuropæisk dasen er dejligt, så er der jo også en verden derude, der venter på at blive udforsket, besejret og oplevet.

Vi har samlet en række rejseoplevelser, som er værd at rejse sig fra strandstolen fra. Og man må gerne drikke vin imens.

LÆS OGS: 11 hemmelige tricks der giver dig en billigere rejse

1) Bestig et bjerg

Foto

Sir Edmund Hillary, Tenzing Norgay og Reinhold Messner er alle mænd, der er blevet berømte for at bestige bjerge - en enkelt er endda blevet ridder for deres bedrifter. Du behøver ikke give dig i kast med Mount Everest eller Kilimanjaro, mindre kan også gøre det, men det er ikke kun den tynde luft, der gør folk høje, når de når toppen af et bjerg (helst lidt højere end Himmelbjerget).

Mount Meru i Tanzania er et godt alternativ til storebror Kilimanjaro, mens du fra nepalesiske Kala Phattar kan nyde udsigten til det noget højere Mount Everest.

LÆS OGSÅ: 9 måder turisterne bliver snydt i København

2) Gå caminoen

Foto

Hvis du hellere vil gå meget langt end at klatre meget højt, så er caminoen - formelt kaldet Camino de Santiago - et godt bud. Der er mange caminoer, der ender i smukke Santiago de Compostela, men den klassiske, Camino Frances, er cirka 800 kilometer og 30-33 dages gåtur lang. Det er tid nok til at tænke over livet, få stærke lårmuskler og rigtigt mange vabler. 

Derudover er det værd at nævne, at du går gennem smukke vinmarker- blandt andet dem, der lægger druer til de legendariske Rioja-vine - og at vin er billigere end vand i mange af de smukke, gamle byer, du går igennem.

LÆS OGSÅ: 7 eksperters forslag til de fedeste ski-ferier

3) Dyk med hvalhajer

Foto

Der er cirka lige så meget - læs: lidt - mand over at støtte haj-dyknings-industrien i Sydafrika, som der er i at posere med bedøvede tigre. At dykke med hvalhajer er en helt anden sag. Som regel kan det bedre betale sig at snorkle, da hvalhajer oftest holder sig tæt til havets overflade, og det betyder, at det er nemt og forholdsvis billigt at komme til at svømme ved siden af de store, rolige dyr. Mafia Island ud for Tanzanias kyst er et fremragende sted at gøre forsøget, og ellers er Mexico pg Belize også gode bud.


4) Leg Lucky Luke på en ranch

Foto

SPONSERET: Find billige flybilletter på Rejsepriser.dk hos 1.000+ flyselskaber

Mangt en barndomsdrøm har handlet om at fange Dalton-brødrene, score hende der i salonen for derefter at ride alene - bortset fra Jolly Jumper, selvfølgelig - mod solnedgangen. Flere steder i USA kan du gøre den fantasi til virkelighed. I Colorado, Utah og Wyoming vrimler det med ranches, hvor du kan få lov til at (betale for at) være med. Find en ranch, der ikke er rettet mod børnefamilier, men erfarne ryttere, hvis du hellere vil galopere ud over sletterne end at blive trukket rundt på en gammel krikke i en indhegning. 

LÆS OGSÅ: Top 5: Oplev de utrolige steder fra Game of Thrones

5) Windsurf Madagaskars nordkyst

Foto

Tippen af Madagaskars nordøstlige kyst er forblæst og solrig - perfekt, hvis du hellere vil windsurfe end at ligge på stranden. Temperaturen på vandet ligger fast på 24-25 grader, og farven på vandet er den smukkeste, mest blændende azurblå, du nogensinde har set. Brug dagen på havet og aftenerne på stranden, hvor du kan spise grillet hummer og drikke rhum arrangé - rom tilsat lokale krydderier - for næsten ingen penge. 


6) Sejl i kayak med hvaler i Alaska

Foto

Pukkelhvaler flokkes til Alaska om sommeren, hvor temperaturerne også er lidt mindre bidende, så det er nu du skal af sted. Flere selskaber specialiserer sig i kayak-ture langs den smukke, isolerede kyst, hvor du uden selskab fra andre end dine kayak-buddies kan opleve giganterne på tæt hold. Du kan også kayakke rundt mellem gletsjere og se nogle ret vilde solnedgange, så det er om at komme af sted.

LÆS OGSÅ: Road trip: Seks locations fra de bedste tv-serier

7) Hold campingferie på en vulkan

Foto

Campingferie har de fleste af os prøvet, men det er lidt noget andet, hvis du skal bestige en vulkan, før du kan slå dit telt op. Flere steder i Mellemamerika og Indonesien er der overkommelige vulkaner, du kan bestige, og morgenkaffe smager bare lidt bedre, når du drikker den mens du kigger ned på skyerne.

Fra februar til april er vulkanen Arenal i Costa Rica et godt bud - så kan du også tjekke nogle vandfald i nationalparken omkring vulkanen ud på vej ned - mens den fillippinske vulkan Mayon er tilgængelig året rundt, men kun hvis du er en erfaren vulkan-bestiger.


8) Tag på kør-selv-safari i Rwanda

Foto

Safari klinger af eventyr, men problemet er, at du som regel kommer til at se flere turister i vildt grimt safaritøj end vilde dyr på savannen. Det kan du komme udenom ved at vælge Rwanda til fordel for de kendte safari-lande Kenya og Tanzania og en kør-selv-ferie fremfor en guidet tour. Det er nemt og billigt at leje en jeep i Rwandas hovedstad Kigali og køre til Akagera National Park, hvor du kan køre helt alene rundt mellem elefanter, zebraer, giraffer, næsehorn, aber, slanger og usandsynligt smuk natur. Slå lejr på en af parkens teltpladser og lav mad på bål under stjernehimlen, det er præcis ligeså pladderromantisk, som det lyder.


LÆS OGSÅ: 6 Gode grunde til at tage til Hamborg

9) Sov i en igloo

Foto

En rigtig mand kan tackle kulde, og derfor bør du prøve at sove i en igloo, men du behøver ikke at bygge den selv (selvom der selvfølgelig er ekstrapoints for det). I Finland findes de måske mest instagrammede iglooer nogensinde, og selvom de er lidt pebrede - det koster normalt 2-4000 kr. pr. nat i en af glasiglooerne - så gør muligheden for, at du kan se nordlys fra din seng, det værd. Om dagen kan du tage ud at udforske kulden på hundeslæde eller snescooter.

LÆS OGSÅ: 18 anbefalinger: Her skal du rejse hen

10) Lær at sejle og lev på en båd

Foto

Uanset, hvad du lider af - midtvejskrise, kærestesorg, rodløshed, tømmermænd, hverdag - er det ikke noget, en dag eller en uge eller heslt en måned eller et år på havet ikke kan gøre bugt med. Der er ingen dækning, men tilgængæld er der et sejl, du kan hejse, et dæk, du kan tage eftermiddagslur på, et hav, du kan bade i og salt du kan få i håret. Det virker. Lær at sejle og tag en ferie, hvor du vågner, sover, spiser, daser og lever på og fra en båd - den nemme adgang til svømme- og dykkerture er et absolut højdepunkt. Hvis du er rigtig sej fanger du din aftensmad selv.


11) Tag på militær/gidsel/krigsfly-ferie

Foto

Der er rigtige mænd, og så er der dem, der er lidt mere rigtige endnu. Putin, for eksempel. Det er nok cirka ham, der er målgruppen for den afart af den amerikanske turistindustri, der specialiserer sig i action-ferier som eksempelvis den, hvor du bliver kidnappet eller skal prøve at redde et gidsel (det er bare noget, de leger), hvor du kommer ud at flyve i jægerfly eller simulerer krigsøvelser. Du kunne også bare tage ud at fiske.


LÆS OGSÅ: Hvad pakker du, når du skal rejse? 
LÆS OGSÅ: Den søde ventetid: 6 lufthavne vi gerne vil strande i
LÆS OGSÅ: På skinner: Seks fascinerende togrejser i Asien
 

Find billige flybilletter på Rejsepriser.dk hos 1.000+ flyselskaber