Enhver god ferie bør have en god bog. Du kan finde en del blandt vores tidligere boganbefalinger, men du kan også dykke nogle af de mange mesterværker om netop det at rejse. Her er 15 bud en god følgesvend.

Moby Dick



Den unge Ishmaels store ønske om at blive hvalfanger bringer ham sammen med en gal kaptajn, hvis eneste ønske er at få ram på den hvide hval, Moby Dick. Det er en af de klassikere, du skal have læst inden, du fylder 30, men det kræver god tid og koncentration, for det er ikke handlingen, der bærer historien, men snarere Melvilles dragende sprog og altid interessante sidespring fra handlingen.

Forfatter: Herman Melville

År: 1851

Vejene



“It changed my life, like it changed everyone else’s.” Sådan har Bob Dylan sagt om denne beat-klassiker, der for unge i generationer har været en bibel. Det er historien om venskab, Amerika og en generations søgen efter noget sandere, end hvad de er flasket op med. Kerouac var selvudnævnt jazz-poet, og sproget er tit som musik at læse; siderne flyver af sted, når han går ind i en ramble – en sproglig saxofonsolo.

Forfatter: Jack Kerouac

År: 1957

Motorcykeldagbog



Mænd og motorcykler sjældent en dårlig cocktail, og hvis du kun har set filmen, der modtog juryens ærespris i Cannes i 2004, bør du ikke snyde dig selv for denne læseoplevelse. Før Che Guevara var revolutionær på Cuba, rejste han som ung, nyuddannet læge sammen med sin gode ven (Alberto Granado) på motorcykel på tværs af Sydamerika. Det blev der denne dagbog ud af, hvor vi følger de to venners rejse på kontinentet, og hvor de oplever den store ulighed og uretfærdighed, Guevara senere prøvede at bekæmpe.

Forfatter: Ernesto ”Che” Guevara

År: 1993 (skrevet 1952)

Ringenes herre



Du har set filmene. Læs bøgerne. Det er den ultimative historie om det gode mod det onde, om den lille, undseelige hobbits store bedrift, om venskab, kærlighed og alt det dyre. Eventyret om ringen var uhyre populært blandt 60’ernes hippier. Blandt andet tog samtlige beboere i et dansk kollektiv navn efter elvernes hjemby. Sådan kom en af beboerne til at hede Troels Kløvedal.

Forfatter: J. R. R. Tolkien

År: 1954-1955

Frygt og lede i Las Vegas



Oprindeligt skulle Hunter S. Thompson bare skrive en artikel om Mint 400-motorcykelløbet for Rolling Stone Magazine, men det endte med at blive til denne gonzo-roman, der for alvor skulle slå hans navn fast i verdensbibliografien. Romanen blev senere filmatiseret med Johnny Depp i hovedrollen og handler om Thompson (under aliasset Raul Duke) og vennen Dr. Gonzos søgen efter den amerikanske drøm, der bringer dem på et trip af dimensioner til syndens by.

Forfatter: Hunter S. Thompson

År: 1971

Breve til en veninde



Eik Skaløe var forsanger i det legendariske københavnerband Steppeulvene og fik efter sin død som 25-årig mytologisk status i dansk musik. Bandet nåede at udgive pladen Hip i 1967, inden Eik rejste til Afghanistan og Nepal, hvor han endte med at begå selvmord. Breve til en veninde er en samling af den brevveksling, der fandt sted mellem Eik og kæresten Iben op gennem 60’erne, og affæren er netop blevet til en film, der har dansk premiere 19. februar.

Forfatter: Eik Skaløe og Iben Nagel Rasmussen

År: 1993/2012 (skrevet i 60’erne)

Kon-Tiki-ekspeditionen



Heyerdahl blev berømt for at krydse Stillehavet i et hjemmebygget balsatræsskib - en lidt alternativ tilgang til søfart, end man i dag oplever. Han ville bevise, at det indianske folk under gunstige omstændigheder kunne sejle på Stillehavet, hvilket teknisk set var en succes, idet ekspeditionen lykkedes. Desværre har senere års DNA-undersøgelser vist, at teorien ikke holdt stik. Dog vil Heyerdahl for evigt stå som et symbol på den ukuelige eventyrer, der med vovemod og dristighed sætter livet på spil for at nå sit mål.

Forfatter: Thor Heyerdahl

År: 1948

Solen går sin gang



Bogen, der ses som et af hovedværkerne i Hemingways potente forfatterskab, beskriver den store gruppe unge, amerikanske kunstnere, der rejste fra hjemlandet til Europa for at flygte fra alkoholforbud og en konservativ nation. I Paris indgår de i nu sagnomspundne boheme-cirkler, hvor manuskripter, malerier og nytænkende musik flyder ud af bistroer og saloner. Det var også denne bog, der gjorde tyreløbet i Pamplona kendt for de brede masser som den ultimative manddomsprøve.

Forfatter: Ernest Hemmingway

År: 1926

Ind i vildmarken



Den unge, nyuddannede Christopher McCandless giver afkald på sine materielle goder, forlader forældre og søster, tager navnet Alexander Supertramp og begiver sig ud i det ukendte. Bevæbnet med jæger- og fiskerudstyr blaffer han til Alaska, hvor han efter 100 dage dør af sult. I 1992 bliver hans lig fundet i en forladt bus, og journalisten Jon Krakauer gør ham landskendt i den artikel, der bliver grundlaget for bogen Into the Wild, der også er filmatiseret. 

Forfatter: Jon Krakauer

År: 1996

Den afrikanske farm



“I had a farm in Africa.” Sådan begynder Karen Blixens memoirer om hendes tid som kaffeplantageejer i Afrika. Bogen, der ikke fik Nobels Litteraturpris, men hvis filmatisering senere vandt en Oscar, beskriver Baronessens 17 år i Kenya og er samtidigt et øjebliksbillede af verdens tilstand set gennem aristokratiske briller i det mørke Afrika. Den afrikanske farm blev oprindeligt udgivet under pseudonymet Isak Dinesen, da Blixen som kvinde havde svært ved at finde en udgiver.

Forfatter: Isak Dinesen (Karen Blixen)

År: 1937

Nøgen frokost



En af de tre store bøger i beatgenren (On the Road og Howl er de to andre). Borroughs’ alias William Lee tager i en uendelig narkotikarus fra USA, til Mexico og endelig til Marocco, hvor han bosætter sig i The Interzone, den internationale zone i Tanger, hvor alt er tilladt. Bogen består af en række vignetter, der ifølge forfatteren kan læses i en hvilken som helst rækkefølge, og har man som læser aldrig været på en blanding af morfin, heroin, opium og marihuana, giver denne bog et indtryk af oplevelsen.

Forfatter: William S. Borroughs

År: 1959

Huckleberry Finn



Bogen om Huckleberry Finn og den bortløbne slave Jims rejse på Mississippifloden i tiden før den amerikanske borgerkrig er ofte blevet kaldt The Great American Novel, en titel flere forfattere senere med skiftende held og dygtighed har prøvet at leve op til. For eksempel har Ernest Hemingway efter sigende sagt, at al amerikansk litteratur stammer fra netop The Adventures of Huckleberry Finn.

Forfatter: Mark Twain

År: 1884

Solen skinner aldrig på en go-go-bar



En ung journalist kommer i sin søgen efter en forsvunden kunstner dybt ind i den thailandske badeby, Pattaya, en by der er synonym med prostitution, blege danskere og meget små thailændere. Lists kendskab til industrien prostitution giver et autentisk skær af førstehåndsviden til denne roman, der ikke lægger fingre imellem.

Forfatter: Henrik List

År: 2014

Rejser med Charley



Steinbeck er manden bag klassikere som Mus og mænd, Vredens druer og Øst for Paradis. I 1960 ved Steinbeck, at han er ved at dø, og rejser derfor ud for at se sit land en sidste gang sammen med puddelhunden Charley i en campingvogn, han har navngivet Rocinante efter Don Quixotes hest. Rejsens hovedformål er desuden at få besvaret spørgsmålet ”hvordan er amerikanere i dag?”

Forfatter: John Steinbeck

År: 1962

Øst for Suez



Vi ved, at Mærsk er i besiddelse af nogle helt usædvanlige containerskibe. Digteren og journalisten Kristen Bjørnkjær rejser med et af de største, Edith Mærk, til det fjerne østen. Undervejs møder Bjørnkjærs journalistisk observerende øjne et kulørt persongalleri og bruger den lange rejse til Shanghai på at filosofere over tidligere rejser, sin barndoms landsby i Midtjylland, og de indgroede holdninger, der blev sået i tresserne. 

Forfatter: Kristen Bjørnkjær

År: 2015 

LÆS OGSÅ: Seks danske mænd: Den bedste bog jeg har læst i år

LÆS OGSÅ: 12 film vi glæder os til i 2015


LÆS OGSÅ: Musikanmeldernes syv bedste album