De bedste serier i december er alt andet end julede. Måneden, der normalt topper, når vi danskere mødes om træet og fejrer Jesus’ fødselsdag ved at give hinanden overproportionerede gaver, er i sit udvalg af tv-serier så beskidt i både udtryk og kæft, at man ikke kan andet end at fryde sig.

For det er sikkert muligt, at snakke om ingenting med tantens gebis eller lave konfekt igennem hele måneden, men hvorfor skulle man dog det, når de bedste historier ligger og svømmer rundt som varm, nyskænket antijul-gløgg på streamingtjenesterne?

For tiden kigger den ene serie-perle efter den anden således inden for i serieverdenen. Decembers bedste serier er fyldt med besværlige forhold, knudemænd og eminente billeder – så hyggelige højtider er her altså bestemt ingen af. Se nu blot på disse fem meget forskellige serier, og lad jule-ufreden sænke sig over den mørke stue med den lysende serieskærm.

Godless

Det er i sig selv en bedrift at sætte kvinderne i fokus i en western. Genren er nemlig nok den mest mandestereotype, man overhovedet kan forestille sig, men ikke desto mindre lykkes ’Godless’ fuldstændig forrygende med at nyskabe præriefortællingen.

Nærmest alle mænd i miles omkreds af byen La Belle er nemlig blevet dræbt i en mineulykke, og det betyder spirende initiativ hos byens kvinder. Der er elegante kommentarer til de patriarkalske samfundsstrukturer undervejs i serien, men først og fremmest er her gudeskønne billeder og ikke mindst komplicerede kampe imellem kvinderne, eftersom det bestemt ikke er alle, der nyder friheden lige meget.

Og så er der da også mænd med. Faktisk udspiller en af hovedkonflikterne i serien sig imellem Jeff Daniels og opkomlingen Jack O’Connell, og det er muligvis én af de mest intense i serieverdenen anno 2017.

Kan streames på Netflix 

The Last Man on Earth

Der findes ikke en mere sær og sjov serie i disse måneder, end ’The Last Man on Earth’. Historien om Phil Miller, der tror, at han er den sidste mand tilbage på jordkloden efter en altødelæggende virus, er både underlig, grænseoverskridende og latterfremkaldende.

Men den er også rørende. For da Phil finder andre mennesker, viser det sig, at skabelsen af en ny civilisation ikke er nær så nem, som han havde forestillet sig, og igennem de to sæsoner, der er tilgængelige på dansk, oplever man en verden, der er ude af kontrol, og en gruppe mennesker, som kæmper både med og imod hinanden. For hvad gør man egentlig, når det eneste, man har til fælles, er, at man er de sidste mennesker tilbage på Jorden?

Kan streames på Viaplay 

Turn, sæson 4

Det er underligt, at ’Turn’ er gået så meget under radaren herhjemme. For særligt seriens seneste sæsoner er mesterlige i deres fortælleteknik, som formår at forene historiske data med intens spænding. ’Turn’ handler om verdens første spionring – The Culper Ring – som fungerer med masser af nerve og interne uroligheder i slutningen af 1700-tallet.

Dengang var alliancerne imellem ind- og udland stadig rødglødende, og alle var parate til at stikke alle, for selv at overleve. I fjerde sæson oplever man, at patriotisme er et ord med mange betydninger, og at alle seriens roller må gå igennem deres eget mørke, før de kan kæmpe for andre en dem selv. Uanset om du aldrig har set et afsnit eller er nået et godt stykke ind i ’Turn’, så er det bare med at klø på. For den bliver bedre og bedre.

Kan streames på HBO Nordic

11.22.63

Ja, det ligner en underlig talkode, som har sneget sig ind her, men bag de seks cifre ligger en virkelig intens og interessant serie. James Franco spiller en gymnasielærer, der rejser tilbage i tiden for at stoppe mordet på præsident John F. Kennedy, og selvom det muligvis lyder lidt udsyret, så er serien faktisk en af de mest vellykkede Stephen King-filmatiseringer i mange år.

Det er ’11.22.63’, fordi den formår at kombinere drama og spænding med formidabelt skuespil. James Francos tur tilbage i tiden viser sig nemlig at give flere komplikationer – både verdenshistoriske og private. For spørgsmålet er selvfølgelig, hvad historien gør, når nogen forsøger at ændre den.

Kan streames på Viaplay

Marvel’s Runaways

Er superhelte egentlig seje eller bare outsidere? Det er det interessante spørgsmål som ’Runaways’ stiller. Og ganske ulig så mange andre Marvel-produktioner undersøger serien rent faktisk, hvad det vil sige at være ung og lidt ved siden af verden.

Fortællingen bliver mere og mere dyster, da en gruppe unge opdager, at deres forældre er i gang med noget okkult, som minder om en skurke-enklave. De unge vælger at gå sammen imod deres forældres ondskab, men det er ikke nemt, når hormonerne fiser rundt i kroppen, og den ene i gruppen er mere forvirret, smigret og akavet end den anden.

Kan streames på HBO Nordic