PRØV EUROMAN fra 23 kr. om måneden

Det dårlige selskab: Hvornår tager vi gaderappen til os?

Foto: Per Lange/Ritzau Scanpix

Det dårlige selskab: Hvornår tager vi gaderappen til os?

De skriver tekster om vold og narko, hader politiet og holder sig helst fra mediernes rampelys. Og så er de den kreative drivkraft bag Danmarks mest populære musikgenre med lyttere i alle samfundslag. Euromans Magnus Kraft spørger, hvornår mainstream-medierne begynder at anerkende den danske gaderap på linje med tidligere generationers ungdomsgenrer.

soundLyt til artiklen med Euroman
play

Klik her for at læse mere.

00:00 |

GILLI RYDDEDE BORDET ved Danish Music Awards i 2017. Efter endnu et år på streaming-tronen måtte den introverte Rødovre-rapper krybe langs panelerne hele vejen op til scenen for at holde den ene uforberedte takketale efter den anden. Da Margrethe Vestager overrakte ham årets danske udgivelse for festivallandeplagen ’Rica’ med bevingede roser for at lave ”global musik, når det er allermest dansk,” blev Gilli så mæt af opmærksomheden, at han inviterede alle sine medsammensvorne op på scenen. Der stod de så i deres sorte vinterjakker og svitsede i rampelyset, Gilli, Branco, Stepz, Benny Jamz, Kesi, Sivas og så videre. Iranere, danskere, filippinere, jamaicanere.

Det føltes som den etablerede musikindustris endelige overgivelse til den danske gaderap. Efter års massiv hitlistedominans kunne etablissementet ikke længere vende det døve øre til de larmende ghetto-protagonister, der rappede fra det Danmark, politikere skiftevis benægter og overdriver eksistensen af. Gilli, med fødenavnet Kian Rosenberg Larsson, sparkede døren ind til, at Danmark i bedste sendetid blev konfronteret med musikindustriens personas non gratas. Nu skulle gaderapperne endelig have den plads på radiokanalerne, podierne og festivalplakaterne, lytternes gunst gjorde dem fortjent til. Og så skete der … ingenting.

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her