Joseph Fiennes fra 'A Handmaid's Tale': "Serien minder os om, hvad der kan ske, hvis vi ikke passer på"
Foto: Getty Images & PR

Joseph Fiennes fra 'A Handmaid's Tale': "Serien minder os om, hvad der kan ske, hvis vi ikke passer på"

Joseph Fiennes er både fascineret og frastødt af sin rolle som den hykleriske Fred Waterford i serien ’A Handmaid’s Tale’, fortæller han til Nina Buth Olsen. Anden sæson er netop udkommet, og det ser ud til, at ondt kun bliver værre.

Hvis du ikke allerede har set eller hørt om den hypede tv-serie ’A Handmaid’s Tale’, kommer her en ultrakort opsummering:

Det handler om kvindehad. Serien er baseret på Margarets Atwoods bog af samme navn fra 1985, og er en dystopisk fortælling om det fundamentalistiske, kvindeundertrykkende teokrati Gilead, der søger mod traditionelle værdier. Hovedpersonen er tjenerinden Offred, som har til opgave at reproducere for den infertile overklasse.

Hun er i kommandør Fred Waterfords varetægt, som gennem seksuelle ceremonier håber på at befrugte hende, så hun kan føde et barn til ham og hans kone. I første sæson udvikler deres forhold sig i en mere og mere menneskelig retning, og Offred ender med at blive hans elskerinde og rugemor.

”Fred Waterford er et mørkt og komplekst væsen. En patetisk mand, som prøver at fastholde og kræve sin magt og simpelthen ikke kan lade være med at være en seksualforbryder,” siger Joseph Fiennes på en telefonlinje.

 

Joseph Alberic Twisleton-Wykeham-Fiennes

Født 1970 i Salisbury, Storbritannien. Har fem søskende, hvoraf fire arbejder i kreative brancher, heriblandt skuespilleren Ralph Fiennes som bl.a. er kendt for sin rolle som Lord Voldemort i ’Harry Potter’-filmene. Joseph Fiennes er ordblind og bedst kendt for sine ’litterære’ roller, blandt andet William Shakespeare i filmen ’Shakespeare in Love’ og Martin Luther i ’Luther’. Han blev i 1999 kåret som en af de 50 mest sexede stjerner af People Magazine.

Er han ond, eller handler han ud fra sin overbevisning?

”Han er Guds mand og lever efter forfærdelige, fundamentalistiske regler, som han på samme tid forsøger at bryde. Med magt kommer korruption, som vi også kender det fra vores virkelighed. Der er masser af mennesker som lever efter Guds ord, men ryger, drikker og er deres koner utro. De tror, at deres intelligens gør dem i stand til at afvige fra deres egne regler uden at ændre ved status quo, men det er ikke tilfældet. Fred er et perfekt eksempel på magtens hykleri.”

Hvad synes du om rollen?

”Jeg er splittet, for på den ene side er Freds karakter enormt interessant at spille, fordi han er så kompleks og i konflikt med sig selv, men på den anden side væmmes jeg ved ham og alt det, han står for.”

Hvordan havde du det med at optage ceremoni­scenerne?

”Det er selvfølgelig svære scener at gennemføre og ubehageligt for alle – ikke kun os som skuespillere, men også for karaktererne i serien. I Gilead hersker en stærk voldtægtskultur, som forklædes i nødvendighed, men det er jo intet andet end brutal og horribel voldtægt. Jeg synes, at vi fandt den rigtige tone under indspilningen af scenerne ved ikke at være overeksplicitte. Vi ser en masse nærbilleder af Offred under selve ceremonien, og vi kan føle og tænke os til den grusomme handling, men vi ser den ikke.”

Kan man drage paralleller mellem serien og nutiden?

”Serien viser effekten af et mandsdomineret samfund, der søger mod traditionelle, kvindeundertrykkende værdier, og her kan man på mange måder godt se samme tendenser i nutiden. Der er for lidt diversitet i de øverste magtlag, og bestyrelseslokalerne er fyldt med privilegerede, hvide mænd. Serien minder os om, hvad der kan ske, hvis vi ikke passer på.

Jeg tror ikke, at virkeligheden nogensinde bliver lige så ekstrem som Gilead, men hver eneste dag er der nogen, der misbruger deres magtstatus til at begå overgreb på andre. I disse Trump-tider er der mange, der reflekterer over netop dette. Hele kvindebevægelsen, der foregår i øjeblikket, er ikke bare en trend, men et vendepunkt i historien. Stærke kvinder står skulder ved skulder for at gøre en forskel, og deres stemmer bliver hørt. Jeg tror, at vores serie giver genlyd i denne bevægelse, og vi var meget heldige med timingen.”

Kan du løfte lidt af sløret for, hvad der sker i sæson 2?

”Selv om sæson to ikke er baseret på Atwoods bog, bliver det en autentisk fortsættelse af historien om Gilead. Fred fortsætter sin Macbeth-agtige tur i fordærv og er stadig i konflikt med sig selv omkring, hvad det kommer til at betyde for ham og hans kone at få et barn. Han fokuserer på familien, selv om han ved, at barnet, Offred bærer, ikke er hans. Overordnet bliver moderskabet det store emne i den nye sæson, og Offreds kamp, modstand og stemme er stadig i fokus. Det er seriens kerneemne, og det står stærkere end nogensinde før.” ■

LÆS MERE: Se Tom Hardy forvandle sig til frådende monster i ny Marvel-trailer

LÆS MERE: Netflix udsletter Danmark i ny trailer til ’The Rain’

LÆS MERE: Netflix vil lave deres egen biografkæde

Se, hvad vi ellers skriver om: Serier, HBO og Streaming