USA's præsident Donald Trump er syg og mentalt uegnet til at bestride posten.

Sådan lyder anklagen fra hundredvis af amerikanske psykologer og psykiatere, der er tilknyttet nogle af de mest estimerede hospitaler og universiteter som Yale, Harvard og Stanford. De er gået sammen for at forme kampagnen ’Duty to Warn’ (pligt til at advare), og ifølge hovedmanden bag kampagnen viser Trump tegn på en sjælden og farlig lidelse, der i fagsproget kaldes ”ondsindet narcissisme”.

”Vi så alle i valgkampen, hvordan Trump ødelagde sine modstandere ved at lyve om dem og kalde dem øgenavne, og hvordan han opildnede sine tilhængere til vold. Ingen kunne være i tvivl om, at han nød det,” siger klinisk psykolog John Gartner, som Euroman har besøgt på et psykiatrisk hospital i Baltimore.

John Gartner vurderer, at Trumps tilstand er forværret efter indsættelsen i januar 2017, og ’Duty to Warn’-kampagnen har som mål at få Kongressen til at afsætte præsidenten som følge af hans mentale tilstand. Psykologerne og psykiaterne frygter, at Trump udgør en trussel mod USA's og verdens sikkerhed.


John Gartner

”Når en ondsindet narcissist kommer til magten, vil det kun forstærke hans paranoide træk, hans storhedsvanvid, hans glæde ved at ødelægge mennesker og hans impulsive vrede og irrationelle handlinger, når han ikke får sin vilje. Trump kan på fem minutter indlede et angreb med atomvåben, og der er ingen, der kan forhindre det. Det er indlysende en faretruende situation, når vi nu ser, hvordan Trump allerede har svært ved at kontrollere sin vrede over provokationerne fra Nordkorea. Jeg betragter det som sandsynligt, at Trump vil føre os ud i en atomkrig,” siger John Gartner.

Selv efter amerikanske forhold er anklagen mod Donald Trump usædvanlig hård, og den kan være et alvorligt brud på psykiateres etiske regelsæt, der forbyder offentlige diagnoser af politiske ledere. Det erkender Gartner og hans kolleger.

”Som psykolog er jeg forpligtet af vores etiske regelsæt til tavshedspligt, men jeg er også forpligtet til at bryde tavshedspligten, hvis jeg bliver bekendt med, at en patient er til fare for andre. Jeg er ikke i tvivl om, at Trump udgør en konkret trussel mod menneskeheden. Derfor er det ikke en forbrydelse at tale højt om hans sygdomstegn. Jeg har en professionel forpligtelse til det,” siger han.

Et flertal af de amerikanske vælgere er tilsyneladende enige i den psykologiske vurdering. Ifølge en meningsmåling fra Quinnipiac-instituttet, foretaget i slutningen af september, mener 56 procent af vælgerne, at Trump er mentalt uegnet til at fortsætte som præsident.
Flere personer tæt på præsidenten har offentligt sagt, at de er bekymret for hans mentale helbred.

Trumps partifælle, den republikanske formand for Senatets udenrigsudvalg Bob Corker, har kaldt Det Hvide Hus for en ”dagpleje for voksne” og sagt, at Trump er ved at begynde en ”Tredje Verdenskrig” om Nordkorea.

Magasinet Vanity Fair beskriver med flere personer i Det Hvide Hus som kilder, at præsidentens mentale tilstand ”i opløsning”.

Efter Trumps tale om Jerusalem forleden, hvor han flere gange snøvlede og var svær at forstå, har bl.a. en tidligere kampagnechef for senator John McCain rejst tvivl om præsidentens fysiske og mentale stabilitet.

Hårdest af alle var avisen New York Daily News, som i en leder for nylig skrev, at ”USA's præsident er dybt ustabil. Han er gal. Han er, ud fra enhver ærlig lægmands synsvinkel, psykisk syg og ondskabsfuld.”

’Duty to Warn’ har støtte fra flere tusinde professionelle fagfolk – psykologer, psykiatere, socialhjælpere og andre, der arbejder med psykisk syge. Det helt præcise antal er usikkert, men en landsdækkende kampagne har foreløbig givet 65.000 underskrifter, omend John Gartner ikke kan garantere, at alle er fagfolk.

I det nye januar-nummer af Euroman kan du finde 25 sider om Donald Trumps første år i Det Hvide Hus. Du kan købe januar-nummeret i butikker fra torsdag den 14. december 2017. Du kan også vælge at blive abonnent

LÆS OGSÅ: Uffe Ellemann-Jensen: ”Jeg savner at være ham, der slar i bordet”

LÆS OGSÅ: Naser Khader: ”Jeg erkender, at mailen ikke får topkarakter"

LÆS OGSÅ: Kristian Jensen: "Det ville være et problem, hvis mine venner syntes, jeg var kedelig"