Mumbai er et ekstremt underholdende sted at befinde sig. Når du først lige er kommet dig over menneskemængderne, luftfugtigheden og trafikken, er du klar til at udforske kontrasterne i Indiens økonomiske centrum.

Meget af underholdningen giver sig selv, lige så snart du begiver dig ud på gaderne og bliver mødt af nysgerrige blikke, stærke dufte, farvestrålende sarier og tungerullende ordstrømme.

Men når du er blevet mæt af at opsuge den eksotisme, der tilfældigt passerer forbi, kan det være, at du har lyst til, på en mere målrettet måde, at opsøge oplevelserne.

Her er syv af høj kvalitet:

Nærstudér fremragende klassisk kunst

Hvis du er til storbarmede stenstatuer, meget små malerier og ukendte udstoppede dyr, så er museet Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya  lige stedet for dig. Hvis det bliver lidt for svært at huske, så brug bare stedets tidligere navn, The Prince Of Wales Museum.
Det vil ingen taxachauffører rynke på næsen ad, selv om det er et levn fra en kolonial fortid. Ligesom der ikke er nogen, der rynker på næsen, hvis du siger Bombay i stedet for Mumbai. Mange indere bruger det i daglig tale og forbeholder Mumbai til formel brug.
Nå, men tilbage til museet, som er et af de bedste steder i landet at blive introduceret til de mange skoler inden for miniaturemaleri, en af de ting i kulturarven, som Indien (med rette) er mest stolt af. Og når du er færdig med samlingerne, så er museet et godt udgangspunkt for en spadseretur i Mumbais mondæne Colaba-område, hvor anglo-indiske bygningsværker som Taj Mahal Hotel  og Gateway of India er værd at tjekke ud.

LÆS OGSÅ: 11 grunde til at Beirut bør blive din næste feriedestination

Smag på gastronomi og cocktails

Pali Bhavan laver moderne Mumbai-cuisine med præcision i tilberedningen og tilsmagningen og med gæsteoptrædener fra enkelte råvarer, der ikke normalt bor i troperne. For eksempel i tandoori-laksen, der er lige i øjet. I det hele taget kan det betale sig at vælge noget fra havet – blæksprutte, rejer, muslinger. Priserne begynder at minde om europæisk niveau, Selv om du stadig kan spise dig mæt og skylle ned med et glas vin for under 500 kroner.
Restauranten er indrettet med hip nostalgi og objekter, der måske, måske ikke, stammer fra en falmet, kolonial fortid.
Lydniveauet er højt, og stedet er populært hos et blandet internationalt og indisk publikum. Når du er færdig med dit måltid, kan du passende glide over i baren, der serverer stærke, fantasifulde cocktails.

Duft til byens slum

Set fra luften er Mumbai overstrøet med slumkvarterer. Enhver bar plet er blevet udfyldt af bliktagsklædte småhuse. Du passerer dem også, når du færdes i byen, hvor de synes at klynge sig til skråninger og vokse ud af jernbanelegemer. Og naturligvis bliver du nysgerrig efter, hvordan mon livet leves inde i de trange gyder? For de af os, der er for ængstelige eller hæmmede til at traske ind i den første den bedste slum, arrangerer Reality Tours velguidede ture i byens største og ældste slumkvarter.
Dharavi er med omkring en million beboere en by i byen med egne politistationer, skoler, butikker og industrier. For eksempel fremstiller Dharavi-slummen eksklusive tasker i vandbøffel- eller gedeskind. Før lavede læderarbejderne tasker for mærker som Gucci og Michael Kors, men nu har de lavet deres eget mærke, Dharavi, for at tjene flere penge til sig selv. Det er et vildt, overraskende og paradoksalt livsbekræftende sted at besøge, og en stor del af billetprisen går til at styrke selvtillid og uddannelsesniveau hos Dharavis beboere.

Føl dig hævet over omgivelserne
Når du er kommet helskindet gennem fattigdomssafarien, kan du passende gå over i den anden grøft og føle dig rig for en aften. Tagterrassen på Four Seasons-hotellet er et godt sted at måbe over skinnende skyskrabere, klukke ad nyrige russere og, måske, få et glimt af nogle af de Bollywood-stjerner, der skulle frekventere baren. Cocktailsene er dyre i forhold til kvaliteten. Men udsigten er det hele værd.

Snup en fredelig spadseretur

Bydelen Bandra West er i mangel af bedre sammenligning Mumbais svar på Brooklyn. Mere afslappet, lokal og hip end det statelige downtown-område Colaba. Og så er huslejerne heller ikke helt så astronomiske, hvilket betyder, at den kreative klasse hovedsagelig har slået sig ned her. Bydelen byder på mange gode lommer mellem de store, trafikerede gader, hvor man kan få sig en spadseretur, der er chillet efter lokale standarder.
Begynd for eksempel ved den farvestrålende katolske kirke på toppen af Mount Mary, sno dig ned gennem kvarterets skyggefulde gader, og nyd synet af pastelfarvede portugisiske villaer og æstetisk jordslåede boligblokke. Drik eventuelt en dyr, men udsøgt kop te hos Taj Mahal Tea. De serverer også fine mellemmåltider og kager.

Doolally Taproom, Bandras billede.

Få en sludder over en mikrobryg

Hvis du efter et utal af neutralt smagende King Fisher-pilsnere får lyst til et mere karakterfuldt bryg, så prøv Doolally Taproom, hvor de serverer udmærkede håndværksøl. Her kan du for eksempel få fadskænket en IPA, cider, weissbier, porter eller gose. Udvalget er ikke stort som på en dansk specialølbar, til gengæld er stemningen udpræget jovial, du går ikke igen uden at være faldet i snak med en lokal. Hver onsdag er der pubquiz, hvor du kan få bevis for, hvor du kan bevis for, hvor godt den veluddannede del af Indien kender vestlig popkultur, og hvor lidt du ved om deres.

 

Køl ned med en tilsætningsfri is

I 1984 begyndte Naturals at lave is på rene råvarer: Kun frugt, sukker, mælk og chokolade fandt vej til ismaskinen. Sidenhen er butikken vokset til en kæde, der har bredt sig fra Mumbai til flere andre af Indiens metropoler. Kvaliteten har tilsyneladende ikke taget skade af ekspansionen. Prøv for eksempel den vanedannende velsmagende Tender Coconut, der er lavet på unge, grønne kokosnødder.

LÆS OGSÅ: Barcelona går i krig mod turismen: Hotel-stop, segwaybegrænsning og dyr parkering

LÆS OGSÅ: 9 ting du skal opleve i Marrakesh

LÆS OGSÅ: Skyhøje knald: Luftfartselskaber specialiserer sig i frække flyveture