I søndags løb australieren Darren Wilson knap 500 meter på 11 minutter og 56 sekunder.

En tid, der ikke er umiddelbart prangende.

Hvis ikke lige det var fordi, løbet foregik vertikalt, altså opad.

Sammen med flere hundrede andre sportsfolk løb den 40-årige australier op ad trapperne i det 484 meter høje International Commerce Center (ICC), der er Hong Kongs højeste bygning og samtidig en af de højeste i verden.

Efter 2.120 smertefulde trin fordelt på 100 etager nåede Darren Wilson stakåndet over mållinjen som den første i en disciplin, der er en af ekstremløberes alternative måder at udfordre sig selv.

”Vertical running er bare endnu et eksempel på, at løb bliver mere og mere udbredt. Og derfor søger folk hele tiden nye udfordringer”, siger Allan Zachariasen, der er tidligere professionel maratonløber, og som nu arbejder som løbetræner samt holder foredrag og kurser om at løbe.

”Da jeg var ung, var du nærmest et ikon, fordi du havde løbet et maraton”, siger han, ”men for at opnå samme prestige i dag, skal du ud i noget mere ekstremt”, siger løbetræneren.

Vertical running, der må siges at være en ekstrem disciplin, vinder større og større indpas over hele kloden, og søndagens opstigning i ICC-højhuset i Hong Kong repræsenterer det sidste af i alt otte løb under 2014 Vertical World Circuit, der har bragt trappelystne løbere fra New York over Paris til Beijing og São Paulo.

Personligt synes Allan Zachariasen også, at det kan blive for kedeligt at løbe lige ud.

”Jeg sætter tit min home trainer på ’op ad bakke-programmet’. Altså det skal gøre ondt! Det skal virkelig kunne mærkes, synes jeg”.


Arkivfoto af en vertikal løber på vej mod toppen af Tower 42 i London i 2010.

Løbet mod toppen af en skyskraber indefra og uden brug af elevator er ikke helt nyt. Empire State Building i New York har siden 1978 lagt trin til disciplinen. Men det var først i 2009, at the Vertical World Circuit med løb på tværs af kloden blev introduceret som et årligt tilbagevendende event.

Michael Voigt er idrætsforsker ved Aalborg Universitet. Han fortæller, at vertical running foregår på amatørbasis, fordi der ikke er penge i det. Alle kan i princippet deltage, siger han.

”Men derfor kan der godt være professionelle atleter fra andre sportsgrene, der deltager”, siger han og forklarer, at mellemdistanceløbere (1500-5000 meter) er særligt godt disponerede for den krævende disciplin.

”Det gælder om at have et relativt godt stofskifte til at mobilisere energi på kort sigt. Det er der brug for, når man skal accelerere meget hurtigt og lave eksplosive spring. Og så har man brug for god styrke i benene, fordi man hele tiden skal løfte sit tyngdepunkt. Ved vertical running arbejder man jo konstant mod tyngdekraften”, siger han.


ICC-tårnet er Hong Kongs højeste bygning med sine i alt 118 etager og 484 meter til toppen. Søndagens løbere skulle dog kun løbe til 100. etage.

Darren Wilson, der i søndags var den hurtigste mand til at tage trapperne, ”elsker det bare”, siger han til nyhedssiden Mashable.

”Når jeg ser en skyskraber i fjernsynet eller på film, tænker jeg ’den vil jeg bestige!’”, siger løberen, der i forbindelse med sin træning som brandmand fik smag for at løbe på trapper.

Den hurtigste kvinde til at nå toppen af ICC-centret var 41-årige Suzy Walsham, der ligesom den mandlige vinder også er fra Australien.

Hun løftede sit tyngdepunkt til 100. etage på 13 minutter og 47 sekunder.

”De sidste tyve etager er altid de hårdeste. Det bliver hårdt bare at løfte dine ben, og din puls går gennem taget!”, siger Suzy Walsham, der som træning blandt andet løber op ad trapperne i høje lejlighedskomplekser i Singapore, hvor hun bor.

”Det er en enorm udfordring. Det er dig mod bygningen frem for dig mod de andre løbere. Ligegyldigt om du vinder eller ej, har du besejret bygningen”, siger hun til Mashable.

Ifølge Michael Voigt er det ikke decideret skadeligt for din krop at løbe opad.

Tværtimod giver (og kræver) det stærke lår, og man får balder hårde som stål.

Disciplinen er ikke videre udbredt herhjemme. Primært fordi vi i modsætning til eksempelvis asiatiske storbyer ikke har så mange bygninger, der rager så højt op i landskabet.

Men hvis du gerne vil nyde de kropsmæssige fordele, trappeløb bibringer, råder Michael Voigt til at løbe op ad bakke eller finde nogle udendørstrapper og tage dem flere gange, sådan som atletikudøvere ynder at gøre, når de træner.

Vertical running lægger sig i forlængelse af andre ekstreme, udfordrende former for løb som løb i Sahara, ultraløb (fra 50 kilometer og op) og metroløb, hvor man løber om kap med et tog fra station til station.

”Mange af de ekstremaktiviteter, der findes, er opstået, fordi nogen manglede udfordringer. Det er en almindelig menneskelig karakteristik, at når man ser en udfordring, så tager man den”, siger Michael Voigt.

LÆS OGSÅ: Sådan føles det at løbe Sahara Race

LÆS OGSÅ: Prøv kræfter med triathlon

LÆS OGSÅ: Det tætteste du kommer på at løbe barfodet uden at ligne en idiot