‘Denciks dagbog’ - 16. Kapitel

 MATTI BRESCHEL OVERVEJER AT BLIVE SKIHOPPER

 

Hvad er koblingerne mellem skihop og cykling? Umiddelbart er de få og søgte, skulle man tro. Men i årets Tour de France ligger lige nu en eks-skihopper på den samlede fjerdeplads. Primož Roglič hedder den tidligere juniorverdensmeter, som har sadlet om til cykelrytter efter en frygtelig ulykke i bakken 2011.

Og jeg ved, at den danske cykelrytter Matti Breschel er opkaldt efter den finske skihopper Matti Nykänen. Selvom Breschel kommer fra en udpræget cykelfamile, blev han navngivet efter en skihopper. Jeg bestemmer mig for at ringe til Matti Breschel for at høre nærmere:

"Jeg ser altid skihop den første januar fra Garmisch-Partenkirchen. Det er både spændende og smukt, synes jeg. De får også stilpoint. Der er sgu ingen stilpoint i cykling, desværre. Det havde nok ellers været måden at få Froome vippet af tronen. Froome ville tabe til alle os andre, hvis der blevet givet point for, hvordan man så ud på cyklen."

- Hvad tænker du om Primož Roglič?

"Jeg tænker, at han er drevet af det samme nu, som da han var skihopper. At bare rejse sig efter hvert styrt og fortsætte. Hvis du bliver liggende tilbage for at ømme dig, sætter det sig i dig. Du er nødt til at rejse dig igen og igen og igen. Der er et stort element af vanvid i begge sportsgrene. Hvis du er bange, er du færdig. Det bliver så dit drug. At tvinge sig selv til at være frygtløs. Se, hvor det bringer én hen. Det er jo sindssygt at stille sig op i et tårn, og så bare tage et par ski på og kaste sig ud i luften."

 

'Denciks dagbog'

Daniel Dencik skriver dagbog for Euroman.dk om Tour de France ved hver etape fra sit hus i Sierra Nevada i Spanien. Han er forfatter og filminstruktør. Har blandt andet lavet filmen 'Moon Rider' (2012) om cykelrytteren Rasmus Quaade og har skrevet bogen ’Sportshjerte’ (2017).

- Og du er opkaldt efter Matti Nykänen, ikke?

"Jo, jo. Mine forældre var vilde med ham. Det var dengang. Men han bliver stadigvæk anset for at være den største skihopper gennem tiderne. Han har sprunget sig til fem olympiske guldmedaljer. Efter sin skihopperkarriere fløj han med fuld fart videre ind i en personlig katastrofe. Og han landede hårdt."

- Ja, jeg har ikke styr på hele tragedien, men han er efter sigende blevet set optræde som stripper oppe i Järvenpää. Og efter at have tabt en fingertræksduel mod en ven blev han anholdt for forsøg på manddrab. Han har også indsunget nogle plader. Samurai, hedder en af dem.

"Jamen, jeg har faktisk hørt en del af hans musik. Jeg laver jo også musik i min kælder. Men det er frygten for at blive glemt. Det kan jeg godt sympatisere med. Manden kommer også fra Finland. Det er nok lettere at blive glemt oppe i Finland, tror jeg. Men når man er færdig som atlet, så er man glemt, sådan er det." 

- Overvejer du så også at blive skihopper nu snart?

"Ja, men det kunne sgu da godt være! Helt klart. Det er måske noget, jeg burde prøve at undersøge nærmere, faktisk.

- Og det skal måske også lige vendes på hjemmefronten?

"Hvad mener du?"

- Jeg tænker, at din kone måske vil have visse invendinger?

"Jo, men hvis det er en drøm, så tror jeg, hun er med på det. Hun har jo allerede sagt ja til at gifte sig med en bindegal cykelrytter, så der er ikke længere så meget, der kan overraske hende. Hvis det er min drøm at blive skihopper, vil hun støtte mig i det. Og måske lige undersøge, om der er en børnebakke i Garmisch-Partenkirchen."

- Det er smukt, Matti.

"Jo, jo."Daniel Dencik, den 24. juli 2018