Siden sommeren 2019 er det omdiskuterede videodommersystem VAR blevet brugt i alle kampe i den engelske Premier League. For de fleste sofaseere rimer VAR i England formentlig på armhuleoffsides, lange ventetider og paragrafrytteri. Og nu har de engelske fodboldfans også vendt tomlen ned på VAR, to år efter systemets introduktion.

I et nyt studie har den engelske fansammenslutning Football Supports Association (FSA) spurgt mere end 33.000 engelske fodboldfans ind til deres dom over VAR. Det er ikke køn læsning for dem, der drømmer om fodboldjura og retfærdighed i meterlange baner.

Blandt de mest opsigtsvækkende konklusioner er, at kun 26 procent af de adspurgte støtter fremtidig brug af VAR, mens hele 39 procent af dem, der har sæsonkort til et Premier League-stadion, svarer, at de vil tage til færre kampe på stadion i fremtiden som følge af VAR.

Viceformanden i FSA Tom Greatrex fortæller i forbindelse med undersøgelsen:

”Blandt fans er der en klar følelse af, at VAR har ødelagt spontaniteten i målfejringerne og dermed fjernet en vigtig del af kampdagsoplevelsen.”

Hele 95 procent af dem, der har oplevet en kamp med VAR på stadion, svarer, at systemet har gjort fodbold mindre seværdigt.

”Selvom VAR har været en del af fodbold i adskillige år, er der stadig stor forvirring omkring, hvordan systemet præcis fungerer. Det har en skadelig indvirkning på kampoplevelsen, både for stadiongængere og for dem, der ser kampene i tv,” siger Steve Moulds fra FSA, der har været med til at udarbejde undersøgelsen.

Vil du være med i Folkebevægelsen mod VAR?

VAR har affortryllet fodbolden. Klimaks er blevet til antiklimaks, et mål er ikke længere et mål. VAR er et attentat mod spillet, vi elsker. Og døren til dette mørke kapitel i fodboldhistorien må smækkes i – nu.

Derfor har Euroman startet Folkebevægelsen mod VAR. Vores målsætning er klar: Vi vil have rullet VAR tilbage og ud af den danske Superliga. Og vi har brug for din opbakning.

Folkebevægelsen mod VAR er også din bevægelse, og vi hylder alt initiativ, der kan bidrage til Folkebevægelsens udbredelse. Vi har allerede allieret os med et stærkt ambassadørkorps, der vil deltage i kampen mod VAR, men vi har brug for al den støtte, vi kan få.

Hvis du har en god idé, så tøv ikke med at hive fat i os. Læs mere på euroman.dk/VAR eller følg os på Twitter og Instagram.