Hvad sker der, når man sætter en uprofessionel anmelder til at sætte ord på, hvordan tre vine smager? Så bliver der bl.a. lagt op til sex i sommernatten og budt til ambassadereception og smalltalk,

Bliv ven med os på Facebook

Forfatterens note til læseren:

Jeg er så urutineret udi at smage vin, at jeg helt glemte at ilte vinene, inden jeg begyndte. Derfor falder anmeldelserne i to dele: før og efter iltning. Selvom en vin naturligvis skal ilte, inden man drikker den, har jeg valgt at fastholde den første del (inden iltning), fordi den måske alligevel rummer en sandhed om vinen, på samme måde som den angstfyldtes kyniske blik rummer en sandhed om verden.

LÆS OGSÅ: Det skal alle mænd kunne: Smage på vin på restauranten

Vin nummer 1.: Lentum

Let mousserende. Den dufter af mos, mødding, æbler, øl, cider og blomkål. Smagen er mild og sommerlig, neutral, meget mild, måske for mild. Eftersmag af fisk, luft, havgus og ingenting.

Jeg forestiller mig, at det er en vin, man vil servere til en ambassadefest, for det er en upersonlig vin. Den er som et kindkys uden fysisk kontakt. Vinen fremstår reserveret, sky, kold, lidt som et asshole. Det er en vin, man serverer til en fest, hvor alle har en hemmelig agenda. Den er angstfyldt og overfladisk.

Efter iltning fremstår den mere som en vin, der egner sig til en diskussion med en ven; om litteratur, filosofi eller politik. Det er en civiliseret vin, en ikke-konfrontatorisk vin.

Det er ikke en vin, der lægger op til sex, ej heller vækker den stærke følelser, man bliver ikke pludselig sentimental af at drikke denne vin, dertil er den for frisk, for sofistikeret.

Alligevel har den et udsagn i sig; det er en vin, der ønsker sig en bedre verden. En naiv vin, kunne man sige, men ikke svag. Man får lyst til at tale af at drikke den, diskutere. Den er frisk i munden, og den får munden på gled. Det er ikke en vin, der egner sig til at blive drukket alene. Den kræver begavet selskab. Det er en sofistikeret og civiliseret vin.Vin nummer 2.: Les Fouchardes 

Duft af spraydåse, sprit, mudder og gammel dame. Når man drikker den første tår, er det, som om vinen laver en penselbevægelse på ens tunge. En lille kort, men intens smag, som en dyr nytårsraket, som alligevel skuffer lidt. Det er dejligt, men for kort. Man vil have mere.

Efter iltning er denne vin virkelig dejlig. Den dufter nu af blomster og kastanjer. Den er tør og fed på samme tid. En vin, der vil flirte. Den kan drikkes alene, men den lægger op til sex (alle ved det). Det er en dejlig vin, forførende og fed, som en kvinde med store patter og brede hofter i en tætsiddende sommerkjole. Den vil danse, denne vin, på en græsplæne en sommernat. Man overvejer hele tiden at tage tøjet af. Penselstrøget på tungen bliver bredere som en kalligrafipen, der folder sig ud. Vinen kan drikkes til svin eller fisk. Vin nummer 3.: Domaine Leon (Vi gætter på, at det er en af disse, red.)

Duft er Ribena! Og gammelt sommerhus, hvor der skal luftes ud, men hvor stemningen er god. Der er noget lidt skuffende over smagen. Vinen fremstår tør og intellektuel, men på en måde, så man overvejer, om den faktisk har noget at sige, eller den blot har tillært sig en masse fremmedord. Er denne vin prætentiøs? Forsøger den at fremstå som en stor vin uden at være det?

Efter iltning er det en fantastisk vin. Den åbner sig som en lille tyk mand, der efter et par glas, viser sig sjovere og mere social end først antaget. Den er elegant og velproportioneret. Brunt sukker, nelliker og slavehandel. Noget vigtigt fra gamle dage, som man havde glemt. En vin, der vækker refleksion, også af personlig karakter. Det er en ensom vin, der kræver et modspil af en eller anden art, måske blot af en velstegt bøf.

LÆS OGSÅ: Sådan vælger du den rigtige vin

Den har i hvert fald brug for et eller andet for at åbne sig. Denne vin er sympatisk og velreflekteret, den har noget at sige; noget sødmefyldt og kærligt. Det er en varm vin, som en lidt for lang omfavnelse fra én, man ikke kender så godt, der indikerer, at noget er galt. Det er en vin, der kræver en form for intimitet, måske ligger der en uberegnelighed her.

Hvad sker der, hvis du serverer denne vin for en kvinde, du holder af? Vil hun begynde at græde? Noget intimt vil i hvert fald ske. Omvendt, måske skal denne vin helst drikkes alene, måske er det pointen.


  
Kaspar Colling Nielsen er forfatter. Artiklen (ikke illustrationerne) har tidligere været bragt i vinbladet VANG.

LÆS OGSÅ: Se traileren til ny film om den uventede succeshistorie Noma

LÆS OGSÅ: Euromans art director: "Jeg elsker den nye Star Wars-plakat"

LÆS OGSÅ: Fremtidens kostplan: Bakterierne i din mave afgør, hvad du skal spise