En af de største seer-succeser nogensinde, Breaking Bad, blev afvist mange steder af de store selskaber, inden AMC tog chancen med skaberen Vince Gilligan. Seriens gennembrud understreger på mange måder, den gyldne periode tv-serien er i i disse år. Det er de skæve usandsynlige historier, hvor alt (sex, vold, bandeord) er tilladt. Vi holder med narkohandleren, den korrupte politiker og den perverse advokat.

Ligesom ’Breaking Bad’ var utraditionel på mange måder er det at lave en spinoff af en succes-serie et god gammelt tv-trick, der har været udført med vekslende held i historien (’Joey’ fra ’Venner’ er et af de grummeste fiaskoer, mens ’Frasier’ blev større end ’Sams Bar’). ’Breaking Bad’-spinoffen ’Better Call Saul’ er netop startet på sin fjerde sæson, men juryen voterer stadig om, den har formået at kaste den oprindelige series skygge af sig (for nu at blive i advokat-lingo).

Vince Gilligans tilgang til sin spinoff er nærmest anti-kommerciel. Den er langsom (tenderende til det kedelige), og hvis vi ikke kendte hovedpersonens karakter fra Breaking Bad, ville man stadig være meget i tvivl om, hvad historien egentlig er.

Vi har indtil videre fået tre sæsoner, hvor vi kun i meget korte glimt har fået en forsmag på den umoralske slibrige advokat, vi kender og elsker fra ’Breaking Bad’. Indtil nu har historien koncentreret sig om konflikten mellem Jimmy McGill og hans bror Chuck. (Spoiler fremme!!). Men i slutningen af sæson 3 dør Chuck, og man har en fornemmelse af, at det er en afgørende brik i forståelse af Jimmys forvandling fra rar til skrupelløs.

På den måde minder selve kernefortællingen om ’Breaking Bad’, hvor Walter White også starter som den underkuede og sympatiske kemilærer med kræft til selveste Scarface. Men indtil nu har forvandlingen i ’Better Call Saul’ gået for langsomt.

Der foregår selvfølgelig flere lyssky ting – især i de forskellige sideforløb. Men det bliver meget i opløbet, og det virker (lidt for) langt at have set tre sæsoners optakt til en forløsning, der endnu lader vente på sig.

Den kunne også have givet os et klarere billede af, hvorfor vi egentlig skal se Jimmys karriereforvandling.

Det er slow tv i et stramt koncept, der simpelthen har brug for at slå sig mere løs for virkelig at være medrivende. Der har været flere anløb til det som fx en retssags-scene, hvor Jimmy endelig sætter sin bror på plads og for alvor viser nogle af sine uomtvistelige talegaver. Men de scener har været for få og for spredte.

Nu har vi så en ny sæson, og i de første to afsnit bliver vi stadig ved at anløbene – om end vi kommer tættere og tættere på. Jimmy nærmer sig også Mike Ehrmantrau, vi kender som den fantastiske fixer fra ’Breaking Bad’, og som også har spillet en central rolle i ’Better Call Saul’, men også kun har fået få chancer for at vise sine skumle evner.

’Better Call Saul’ er stadig værd at se, og den er spækket med stilfærdige, men suveræne skuespils præstationer. Men der må meget gerne snart komme flere krudt og kugler i handlingen, hvis ikke den stadig skal føles som kun et oplæg til ’Breaking Bad’. Jimmy er på vej til at blive ’bad’, og han er ved at vise flere af sine hensynsløse sider. Lad os håbe, vi får mere af det i denne fjerde omgang.

Better Call Saul – sæson 4


Premiere: 7. August. Nyt afsnit hver uge.

**** Fire stjerner ud af seks.