The Square
Foto: REX/Shutterstock

Gratis film og serier

Guide: 'The Square' plus 38 andre film og tv-perler du kan streame helt gratis og lovligt

Drop ulovlige downloads og stream i stedet med god samvittighed.

Er du også ved at være godt træt af at spørge dine venner, om du kan låne deres Netflix-log-in for 27. gang? Så slap af, for der er et hav af fede titler derude, som du kan streame kvit og frit.

På bibliotekernes hjemmeside Filmstriben og på DR Bonanza er der nogle gode arkiver, som bugner af både nye mesterværker og gamle klassikere.

Det eneste man skal bruge på Filmstriben er sit biblioteks-log-in, og på DR Bonanza er det bare at trykke play.

Herunder har du listen over de 39 film – og tv-serier:  

Tv-serier: 

1. Riget 
”Det er uhyyyyggeligt.” Sådan lyder nok et af de mest velkendte citater fra Lars von Triers serieklassiker fra 90’erne, der viser de mystiske skyggesider på Rigshospitalet med et stærkt hold af danske skuespillere i hovedrollerne.

Riget kan streames her


2. Matador 
Du har nok mødt forfærdede ansigter, hvis du har fortalt, at du aldrig har set Matador, men nu er der ingen undskyldninger længere for ikke at se den gode Mads Skjern vende op og ned på livet i Korsbæk. 

Matador kan streames her


3. Rejseholdet
Den Emmy-vindende danske tv-serie om Rigspolitiets drabsafdeling, der tager rundt i Danmark for at opklare mord, men det er aldrig ligefremme sager, og ofte bliver betjentenes privatliv også involveret.

Rejseholdet kan streames her

4. Edderkoppen
Denne stilsikre serie blander krimiplot og kærlighedsdrama på klassisk film noir-manér og foregår efter besættelsen, hvor den danske velfærdsstat skal være opbygget på røvet nazi-guld. Jacob Cedergren spiller den unge journalist Bjarne, som arbejder på at finde ud af, hvem der trækker i trådene i den kriminelle underverden.

Edderkoppen kan streames her


5. SKAM 
Den norske ungdomsserie er svær at komme udenom i disse dage og med god grund, for når man ser på de unges mange problemer, er det svært ikke at tænke tilbage på sine egne teenageår.

SKAM kan streames her


6. Huset på Christianshavn 
En rigtig 70’er-serie instrueret af Erik Balling, hvor man følger livet på Christianshavn for en række skæve eksistenser, som flyttemand Olsen, viceværten Meyer og dyrehandler Clausen.

Huset på Christianshavn kan streames her


Spillefilm: 

7. Drive
Den anerkendte instruktør Nicolas Winding Refn står bag dette actionfyldte drama, hvor Ryan Gosling ses i rollen som stuntkører om dagen og flugtbillist om natten. Det kan kun gå galt. 

Drive kan streames her

8. The Square
Danske Claes Bang har fået sit gennembrud som kunstdirektøren i Ruben Östlunds satiriske ’The Square’ om livet i kulissen på et anerkendt svensk kunstmuseum, hvor ikke alt er, hvad det giver sig ud for. Filmen er et portræt af en hyklerisk og kynisk branche af kalkulerende kunstnere, gallerister og PR-folk. Ved en gallamiddag optræder en abelignende mand som et skræmmende stykke installationskunst. Af alle virker han mest menneskelig.

The Square kan streames her


9. Sin City 
I den mørke og dybt kriminelle Basin City følger man tre forskellige karakterer, hvor det kun er enkelte farver som den blodigt røde, der bryder med den sort/hvide-verden, de befinder sig i. 

Sin City kan streames her

10. Blandt mænd og får
Det handler egentlig bare om to tavse mænd og deres væddere, men alligevel er denne islandske film en sand perle. Brødrene Gummi og Kiddi er to langskæggede ungkarle, som kun bor 50 meter fra hinanden, men ikke har talt med hinanden i 40 år.

De konkurrerer om at have den bedste avlsvædder og vinder årets 1. -og 2.-præmie til en konkurrence. Problemet er dog, at Kiddis førstepræmievinder viser tegn på at lide af scrapie, der er fårs og geders version af kogalskab. Derfor skal samtlige flokke i den afsidesliggende dal slagtes, og flere naboer må opgive og flytte, fordi deres økonomi står og falder med fåreavl.

Blandt mænd og får kan streames her

11. Virgin mountain
Det er også en islandsk ungkarl, der er hovedrollen i 'Virgin mountain'. Fúsi hedder han. Han er over 40 år, jomfru og bor stadig hjemme hos sin mor. Han kæmper med at finde modet til at træde ind i voksenlivet og lever et liv fyldt med rutiner: Hver aften sidder han i bilen og ønsker heavy metal-numre hos lokalradiostationen, og om fredagen bestiller han den samme ret på en thairestaurant. 

Den generte lufthavnsarbejder har dog hjertet på rette sted og forelsker sig i en kvinde til dans, hvilket får ham til at folde sine vinger ud.

Virgin mountain kan streames her

12. The Imitation Game 
Nyere Oscarnomineret film, der udspiller sig under 2. verdenskrig, hvor Benedict Cumberbatch, i rollen som matematikgeniet Alan Turing, skal forsøge at knække tyskernes kode. 

The Imitation Game kan streames her


13. The Riot Club 
Hvis du er så heldig at gå på Oxford University og samtidigt har en vanvittig formue, så må du naturligvis være medlem af den eksklusive Riot Club. Det er også tilfældet for to unge aspiranter, som må gå grueligt meget igennem. 

The Riot Club kan streames her


14. 12 Years a Slave
Oscarvinderen fra 2013, hvor den frie Solomon, der bor sammen med sin familie i New York, bliver kidnappet og solgt som slave i 1841. En hård tid venter Solomon med piskeslag og ydmygelser. 

12 Years a Slave kan streames her


15. Submarino
To brødre genoptager kontakten ved deres mors begravelse. Begge kæmper de for at få hverdagen til at hænge sammen, selvom de er på selvdestruktionens rand på grund af en mærk tragedie fra deres ungdom.

Submarino kan streames her 


16. Sin Nombre 
Den unge kvinde Sayra er på vej mod den amerikanske grænse sammen med en række andre flygtninge, da hun møder en ung mand, der er på flugt fra de mexicanske narkokarteller. Et møde, hun aldrig vil glemme. 

Sin Nombre kan streames her

17. Underverden
Visuelt overlegen og modbydeligt voldelig. Når man går ud af biografen, overvejer man først, om den måske savner lidt dybde. Men efterhånden er det ikke de spektakulære kameravinkler, men derimod scenerne, hvor den identitetsmæssige splittelse i indvandrerfamilier og – samfund sættes på spidsen, der forbliver på nethinden. Action med stort talent.

Underverden kan streames her


18. De andres liv 
En erfaren Stasi-agent bliver i 1984 sat på en opgave for at spionere en forfatter og hans elskerinde i en sådan grad, at han glemmer sig selv, sit eget liv, og hvad der er rigtigt og forkert.

De andres liv kan streames her 


19. Nordkraft 
Baseret på Jakob Ejersbos bestseller møder vi i filmen Nordkraft Maria, Steso og Allan, der alle lever den hårde tilværelse i 00'ernes Aalborg, hvor sprut, hash og hårde stoffer flyder i en lind strøm i deres blodårer.

Nordkraft kan streames her 


20. Der Untergang 
Titlen siger sig selv. Filmen omhandler et af verdenshistoriens største øjeblikke, hvor Adolf Hitler helt til det sidste nægter at indse, at krigen er tabt, og han bliver nødt til at overgive sig. 

Der Untergang kan streames her 

21. Paterson
Der sker ikke ret meget i buschaufføren Patersons liv. Og det er helt, som det skal være, for Paterson ser poesien i de små ting: en køn grafisk tændstikæske; madpakken, som hans kone smører til ham, og som han tager med på arbejde i en brun papirspose; én stille øl på den lokale, når han lufter hunden hver aften. Og så er der selvfølgelig de små digte, som han selv producerer med sit særlige gemyt som brændsel. Men fører det hele nogen vegne? Nej, ikke rigtig. Og det er vist hele pointen.

Paterson kan streames her


22. Manhattan
Filmen bliver ofte betegnet som en af Woody Allens absolut bedste film, hvor han selv spiller med i rollen som den 42-årige forfatter Isaac, der forelsker sig i en ung 17-årige pige, efter at han er blevet forladt af sin lesbiske kone. 

Manhattan kan streames her

23. Paris, Texas
Med 'Paris, Texas' fik instruktør Wim Wenders i 1984 sit store internationale publikumsgennembrud. I den stilitisk og meget smukke film følger vi en livstræt Travis, der har hukommelsestab og har været forsvundet i fire år. Han efterlod sønnen hos sin bror og forsøger nu at opbygge et forhold til sønnen, så han kan få kæresten Jane tilbage.

Paris, Texas kan streames her


24. Det søde liv
Hvis man er en ægte filmnørd, skal man se den italienske insruktør Federico Fellinis mesterværk fra 1960, der følger en journalists rejse rundt i de finere kredse i Rom, hvor han møder den smukke skuespillerinde Sylvia.  

Det søde liv kan streames her 

25. Moonlight
Meget lidt Hollywood-forudsigelighed i denne Oscar-vinder. Vi er i et belastet, sort Miami-nabolag og burde mest høre hiphop, men musikken er arty strygere. Vi knytter os til hovedpersoner – og så forsvinder de ud af historien. Og til slut går det helt anderledes, end vi forventer. Konceptet med tre forskellige skuespillere, der spiller den samme mand og dreng i forskellige faser af hans liv, mens han kæmper med sin homoseksualitet i et macho-miljø og en mor på stoffer, fungerer på grund af præstationernes styrke.

Moonlight kan streames her

26. Oslo, 31. august
Den norske filmperle af Joachim Trier handler om dagen, hvor den 34-årige og intellektuelle stofmisbruger Anders forlader afvænnningsklinikken for at tage til jobsamtale i Oslo. Her udnytter han sin nye frihed til at slentre rundt i byen og mødes med mennesker, som han ikke har talt med længe. Mødet med fortiden tynger ham pyskisk. Han tænker over alle sine forspildte chancer, og på de mennesker han har svigtet gennem årene.

Oslo, 31. august kan streames her 

27. Forældre
Christian Tafdrups debutfilm fra 2015 er en fin og atypisk dansk film om ægteparret Kjeld og Vibeke, som prøver at finde tilbage til ungdommen og det simple liv, da deres søn flytter hjemmefra. De finder den kvistlejlighed i København, som de boede i sammen som unge, sætter villaen i forstaden til salg og flytter derind igen. Pludselig bliver de 30 år yngre.

Forældre kan streames her


28. Børnehjemmet 
En spansk gyserfortælling af den prisvindende instruktør Guillermo del Toro om et børnehjem, hvor indehaverens søn pludselig begynder at se en særlig dreng med en uhyggelig sæk over hovedet. 

Børnehjemmet kan streames her

29. Voksne mennesker
Charmerende og underholdende sort/hvid film, der måske er en af de mest undervurderede og oversete danske film. Jakob Cedergren spiller den dovne og uansvarlige Daniel, som driver gennem tilværelsen og ofte hænger ud med vennen 'Morfar, der er en aspirerende fodbolddommer og spilles af Nicholas Bro. 

Voksne mennesker kan streames her


30. In Bruges 
To socialt afstumpede lejemordere er blevet sat på opgave i den lille by Bruges i Belgien, hvor der ikke er meget andet at tage sig til end at vente på instrukser, men fortiden indhenter de to lejemordere, der må tage drastiske valg. 

In Bruges kan streames her 

31. Mommy

Stortalentet Xavier Dolans femte spillefilm som instruktør foregår i den fransktalende del af Canada, hvor en enlig mor henter sin søn på et behandlingshjem og lader ham flytte hjem. Deres forhold er tæt og meget specielt, men sønnen lider af ADHD og er meget voldelig. Mommy er en film, som vi aldrig har set den før. Filmningen er helt særlig, plottet er overraskende og karaktererne enestående. Og så er soundtracket fantastisk.  

Mommy kan streames her


32. En verden udenfor 
Med en toprating som den allerbedste film på IMDB, er det svært at komme uden om filmen 'En verden udenfor', der fortæller den utrolige historie om bankmanden Andy, der idømmes livsvarigt fængsel for at slå sin kone og hendes elsker ihjel. 

En verden udenfor kan streames her

33. Mulholland drive
David Lynch er bad ass. I Mulholland drive ændrer filmen fuldstændig karakter og går over i noget nonsens. Lynch lader det være helt op til seerne selv at bestemme, hvad tingene i filmen handler om - eller om de overhovedet betyder noget. Et mesterværk.

Mulholland drive kan streames her


34. The Hateful Eight
Quentin Tarantino er ikke kendt for at spare på blodet, tværtimod, og han gør heller ingen undtagelse i denne actionfyldte western med Samuel L. Jackson og Michael Madsen i nogle af de helt store roller.

The Hateful Eight kan streames her 


35. Steppeulven 
Rejs med tilbage i tiden til de oprørske 60'ere, hvor digterspiren Eik Skaløe prøver at finde sig selv som musiker og forfatter i en tåge af hash og dyb forelskelse i den frigjorte Iben, der nægter at nøjes med en enkelt mand. 

Steppeulven kan streames her


36. Festen
Filmen af Thomas Vinterberg, der startede hele dogmebølgen inden for dansk filmkunst, og som fortæller den tragiske historie om en fest, hvor rådne familiehemmeligheder kommer op til overfladen.  

Festen kan streames her

37. Allegro
I en meget Andrej Tarkovskij-lignende zone midt i København gemmer pianisten Zetterstrøms fortrængte fortid og minderne om hans forhold til den smukke Andrea. 10 år efter bruddet med hende skal Zetterstrøm midt i sin verdensturne spille en koncert over for Zonen, men han kan hverken komme ind eller ud af den. Det ændrer sig dog, da han får en invitation af den mystiske Tom. Inde i Zonen genfinder han en smertefuld erindring om en forelskelse.

Allegro kan streames her

38. The Big Sick
Denne romantiske komedie forelskede de fleste anmeldere sig i, da den kom i biografen sidste sommer. 'The Big Sick' er baseret på skuespiller og standup-komiker Kumail Nanjianis virkelige møde sin kone, som i filmen spilles af Zoe Kazan.

Alle uperfekheder ved et forhold og selve livet bliver omfavnet i komedien. Hvad gør man fx, når man vågner om natten hos sin nye kæreste og skal lave stort på toilettet, men er for bange for lugten og de ultratynde vægge?

The Big Sick kan streames her

39. Evigt solskin i et pletfrit sind
Joel beslutter sig for, at alle minder om forholdet til hans ekskæreste Clementine skal slettes fra hans hukommelse. Undervejs i behandlingen indser han dog, at det er en fejltagelse, og kæmper herefter indædt for at bevare bare ét minde om sit livs kærlighed.

Evigt solskin i et pletfrit sind kan streames her

Se, hvad vi ellers skriver om: Film, Serier, Streaming og Video