Lars Ranthe
Foto: TV2/presse

Her er de fem stærkeste mandlige skuespilspræstationer i 2018

2018 har – for engang skyld – været et suverænt mandligt skuespillerår i serieverden. Her har vi samlet de fem bedste.

Når det kommer til serier, har kvinderne i de senere år stjålet opmærksomheden foran kameraet. Lena Dunham fremviste i 2012 en helt ny måde at skildre den kvindelige krop og feminine tunge tanker på med ’Girls’, og stort set lige siden er det kvinderollerne, der har været de mest komplekse og viltre i serieverden.

Det satte en serie som ’Transparent’ en tyk streg under, da den præsenterede en aldrende patriarks kønsskifte, som gjorde det muligt at udleve de mere følsomme sider af personligheden. På samme måde har året i år også været et stærkt kvindeligt et af slagsen med storspil i ’The Handmaid’s Tale’, ’Killing Eve’ og ’Sharp Objects’. For blot at nævne nogle få.

Men 2018 har også været et år, hvor de mangefacetterede og interessante manderoller endelig har stået virkelig tydeligt frem. Hvor man i lang tid har kunnet sige, at det var et ’The Wire’- eller ’Mad Men’-år, når man talte om manderoller med gods i, så vil i året i år – måske – stå som øjeblikket, hvor de store mandlige skuespilpræstationer for alvor trådte ind på seriescenen og leverede det ene storslåede moment efter det andet.

Her er fem fra 2018, som man i hvert fald bør unde sig selv at få nydt.

Benedict Cumberbatch i ’Patrick Melrose’

Det er svært, at finde en rolle for tiden, som Benedict Cumberbatch ikke storspiller i. Alligevel er ’Sherlock’, ’Doctor Strange’ og ’Mowgli’ nærmest smattet vand ved siden af præstationen i ’Patrick Melrose’, der er en miniserie på fem afsnit baseret på fem kortromaner af Edward St. Aubyn. Har man læsningen til gode, er det bare om at komme i gang, men serien formår nu også at underholde i et viltert og særligt sprog. Det skyldes især Cumberbatch, der formidler en gennemsmadret overklassedreng på fuldstændig forrygende vis med nervøse trækninger midt i den selvovervurderende mimik.

Kan streames på HBO Nordic

Lars Ranthe i ’Friheden’ og ’Kriger’

Den danske skuespiller har været her, der og alle vegne i 2018. Men de største præstationer ligger nu i ’Friheden’ og ’Kriger’, der samtidig viser noget om Ranthes store talent. I ’Friheden’ spiller han den tidligere storsvindler, der i dag render rundt som familiefar imellem jobs. Pludselig kigger muligheden for det helt store kup imidlertid forbi, og den griber konen og han – og senere også det meste af familien.

I ’Kriger’ giver Lars Ranthe den så på alle mavemuskeltrænede talenter som rockerboss, og selvom begge roller befinder sig på den forkerte side af loven, serverer skuespilleren dem med stor empati og ikke mindst en spirende galskab, der er både foruroligende og brillant.

’Friheden’ kan streames på Viaplay og ’Kriger’ kan streames på TV2 Play

Billy Porter i ’Pose’

’Pose’ er en serie, der er værd at se. Især på grund af Billy Porters eminente rolle som den alfaderlige Pray Tell, der står for at styre de mange udstødte personager, som konkurrerer i de legendariske ’Ballroom’-shows, hvor queer-miljøet imiterer alle de typer, de ikke må være. Der er pailletter og fjerboaer for alle streamingkronerne, og midt i det hele står Porter klippefast og kæmper for mere lighed og ansvarlighed.

Det er ingen overraskelse, at han forleden blev nomineret til en Golden Globe for sin rolle her, for han tilfører den farverige serie en helt særlig kant.

Kan streames på HBO Nordic

Jonah Hill i ’Maniac’

Der var ikke mange, som tilskrev Jonah Hill de helt store stjernemuligheder, da han brød igennem som kvabset sidekick for godt og vel 10 år siden. Men siden hen er der kommet et par Oscar-nomineringer inden for vesten (for ’Moneyball’ og ’The Wolf of Wall Street’), ligesom Hill i år debuterede som rost filminstruktør med ’Mid90s’. Samtidig leverede skuespilleren en storslået præstation i ’Maniac’, hvor han giver den som en mentalt besværet ung mand, der indrulleres i et noget tvivlsomt program, hvor den ansvarlige har morkomplekser og computeren har følelser. Sammen med Emma Stone stormer Hill pludselig rundt imellem årtier og verdener, men konstant lurer der noget uudgrundeligt i ham, som man simpelthen ikke kan få øjnene fra.

Kan streames på Netflix

Bill Hader i ’Barry’

Endelig, endelig, endelig … fik den brede filmverden øjnene op for Bill Hader! Den komiske timings ypperstepræst har levet en relativt stille karriere med ’Saturday Night Live’ og sjove biroller i blandt andet ’Trainwreck’. Men med ’Barry’ brillerer Hader så i sin egen serie, hvor han spiller en lejemorder, der pludselig bliver opslugt af et amatørteater. Det er så tosset, sjovt og elegant, at man frydes, og Bill Haders mimik er så suveræn i hver eneste scene, at man hele tiden skifter imellem latter og forundring. Det her er årets (endelige) gennembrud.

Kan streames på HBO Nordic

Se, hvad vi ellers skriver om: HBO, Viaplay, Serier, Streaming og Netflix