Neongrin og Nørrebro: Velkommen til Københavns vildeste kvarter

Nørrebro er Danmarks eneste bydel med ægte, uforfalsket metropolstemning. Her er flest mennesker stuvet sammen på mindst mulig plads. Her er flere kebabruller, gangstarappere, skudhuller og skateboardbaner, bøhmænd og demoer pr. kvadratmeter end noget andet sted i landet. Velkommen til Københavns vildeste kvarter. Bag billederne og de medfølgende tekster på denne side står CPHCPH — to danske urban explorers, der tager billeder af byen fra nye, ufremkommelige vinkler. Målet er at befri byen for falske grænser.

Øverst:

Nørrebros Runddel
”Klokken er tre en lørdag nat. Der er graffiti på kranhuset og andre steder deroppe, typisk Nørrebro. Der er masser af mennesker på gaden. Nede i krydset er en cyklist ved at vælte.”
Irmas neonskilt ved Søerne

”Irma-hønen og de andre neonskilte er jo ikoniske for bydelen og har altid været der. Vi skulle nå derop inden klokken et om natten, hvor lyset bliver slukket. Vi havde travlt og skulle samtidig forbi de franske altaner uden at blive hørt. Nogle steder stod dørene åbne, og vi kunne høre folk derinde. Det var en fantastisk smuk aften, men det mest interessante ved besøget var, at der var et lille økosystem omkring neonlyset. Overalt var der store spindelvæv med fede edderkopper, som havde fundet ud af, at neonlyset tiltrak masser af insekter.”
Novo

”Lige ved svinget i højbanen, ved krydset Hillerødgade og Nordre Fasanvej, ligger Novo. Det er et fantastisk syn i natten, rustfrit stål, masser af rør og siloer, røg og damp. Lige mellem alle boligerne og ud til højbanen, som vi gik på. Mens vi tog billedet, blev vi afbrudt af larm nede fra Nordre Fasanvej, hvor en taxachauffør prøvede at køre en mand ned. I 5-10 minutter kørte han rundt, op over fortovet, frem og tilbage for at få ram på den løbende mand. Det virkede helt absurd. Taxaen var ikke særlig god til at ramme, og manden var ikke særlig hurtig til at løbe. Til sidst kom en patruljevogn og stoppede showet. Standard Nørrebro-nat.”
Den Jødiske Kirkegård, Møllegade

”Den Jødiske Kirkegård er en tidslomme midt på Nørrebro. Der ligger over 5.000 mennesker begravet, og alle stenene vender mod øst. Det ser ud, som om alle stenene kigger ud mod de levende og lyset uden for murene. I forhold til en traditionel dansk kirkegård med perlegrus og presset stemning er Den Jødiske Kirkegård gået i et med naturen. Der er store gamle træer og græs over gravene. Det får døden og forfaldet til at fremstå som en harmonisk del af naturens orden.”
Højbanen ved Novo

”Bispeengbuen og højbanen fra Nørrebro Station er noget af det fedeste ved København. Totalt Bronx. At man har højbaner og broer midt i byen er beviset på, at byen er spækket med liv og har udviklet sig hurtigt. I slutningen af 80’erne var der flere store industrier på Nørrebro, som lukkede eller flyttede produktionen, så graffitimalerne havde de vildeste steder at male midt i bydelen. Nu er der kun Novo tilbage. Vi kravlede op i en stor ventilationssilo, øverst oppe er der en lille jernplade, man kan balancere på.”

LÆS OGSÅ: Euromans leder: Du er fandeme god nok, selv om du ikke er den bedste

LÆS OGSÅ: Potkrigen i Californien: "Marihuana er den del af vores DNA"

Se, hvad vi ellers skriver om: Byliv