Hvad er det første, du læser, når du står op?

”Når jeg har afleveret min datter i daginstitutionen venter en længere togtur fra Fredensborg til København, hvor A4 Medier ligger.

På turen lytter jeg ofte til politiske podcasts som ’#dkpol’, ’Borgen Unplugged’, ’Slotsholmen’ og ’Ingen kommentarer’. Jeg hører også lydbøger fra tid til anden, og det er typisk politiske biografier.

Senest har jeg lyttet til ’Borgerlig Krise’ af Christian Egander Skov, ’De fantastiske fire’ af Hans Mortensen, ’For enhver pris’ af Lars Trier Mogensen og Ritt Bjerregaards fire erindringsværker.

Når jeg møder ind på kontoret, kaster jeg mig altid over de landsdækkende dagblades erhvervssektioner, som jeg sporadisk har orienteret mig i aftenen forinden. Især skæver jeg mod Børsen, som har fået sat et stærkt hold af journalister, der dækker samfund og politik.”

ajour-bog.jpg

Hvilke medier abonnerer du på?

”De fleste aviser læser jeg gennem mit arbejde, så det er begrænset, hvad jeg abonnerer på derhjemme. Jeg overvejer dog at tegne et abonnement på Weekendavisen.

Både fordi Arne Hardis og Hans Mortensen fra avisen er to forbilleder, når det kommer til politisk journalistik, men også fordi avisens yngre kræfter som Jeppe Bentzen, Christian Bennike og Amalie Schroll Munk er nogle fantastiske skribenter.”

Hvordan holder du dig ellers orienteret?

”Jeg læser mange nichemedier og lokalaviser. Monitormedier, hvor jeg selv har været, Watch Medier og NB Medier er tre eksempler på gode nichemedier. De er innovative, og ofte finder jeg inspiration og idéer hos dem. Ligesom lokalaviserne får de intet foræret, og deres publikum er mere krævende. De skal levere meningsfuld journalistik for læserne hver dag for at holde fast i dem.

Jeg bruger også Twitter til at holde mig opdateret – desværre fristes jeg til at sige. Den hårde og sarkastiske tone med konstante latterliggørelser er trættende. Jeg tør dog ikke slette appen, for der er mange politiske aktualiteter, som udspiller sig derinde.”

Hvilke udenlandske medier læser du?

”Jeg følger særligt et amerikansk onlinemedie ved navn Axios. De tager store verdensnyheder og gør dem korte, uden at nyheden taber kontekst. De kalder det selv ’smart brewity’, som bedst kan oversættes til ’kort og klogt’.

Deres nyheder er sjældent mere end 400 ord, og de tager læsernes tid alvorligt. Det er modigt, men godt.

Alle danske mediechefer kan se i statistikkerne, at et fåtal af deres læsere bliver i en artikel i mere end to til tre minutter. Alligevel fortsætter man ufortrødent med at skrive artikler, der tager mere end 20 minutter at læse.

Der hersker et dogme i journalistikken om, at jo længere en tekst er, desto klogere og mere nuanceret er den. Det er forfriskende at se et medie som Axios, der tør formidle på modtagernes præmisser i stedet for journalisternes.”

ajour-skak.jpg

Hvilke apps bruger du mest?

”Foruden Twitter bruger jeg Snapchat til at kommunikere med min familie. Jeg spiller også en del skak på Lichess, når jeg skal koble af. Desuden er jeg begyndt at bruge mere tid på LinkedIn. Selvom der er en del floskler derinde, er der ikke den samme rå tone som på Twitter.

Jeg skal lige finde mit ståsted på LinkedIn, men jeg kan godt lide, at det er mere fagligt, og at folk der tager hinanden alvorligt.”

Sebastian Risbøl Jacobsen

(f. 1991) Fra Sønderborg.

Uddannet i Journalistik, politik og administration fra Roskilde Universitet. Siden september politisk redaktør på A4 Medier. Har tidligere arbejdet hos Politiken som journalist og som redaktør hos Skolemonitor.

Bor i Nivå med sin forlovede, Maria Skafte, og deres datter.