Du kender problemet: Uanset hvor stramt du snører dine sneakers, går snørebåndene før eller siden op. Og du ved ikke, hvorfor det bliver ved med at ske.

Men nu har en gruppe forskere fra Berkeley University i Californien løst gåden. Gennem en række forsøg med deltagere, der blev bedt om at gå og løbe på løbebånd, mens forskerne observerede dem, har de fundet ud af, at årsagen er den dobbelte effekt af dine tramp og snørebåndenes piskebevægelse, hver gang du tager et skridt.

Det er den knap så overraskende konklusion i undersøgelsen, der netop er blevet udgivet i forskningsjournalen ’Proceedings of the Royal Society A’. Men ifølge forskerne bag er studiet af snørebånd mere end blot et åbenlyst videnskabeligt svar på et simpelt problem. 

”Hvis vi kan begynde med at få en større forståelse af snørebånd, kan vi overføre det til komplekse knuder som DNA eller til andre mikrostrukturer, der er underlagt dynamiske kræfter," siger Christopher Daily-Diamond, der er studerende ved Berkeley og medforfatter af undersøgelsen, til Berkeley News.

En af de mest gængse løsninger på snørebåndsproblemet er dobbeltknuden. Men selv om den er stærkere end en almindelig knude, fandt forskerne fra Berkeley ud af, at det stadig blot er et spørgsmål om tid, før den går op. 

”Vi har påvist, at den enkelte knude altid vil gå op, og at den stærkere dobbeltknude vil gå op over tid, men vi ved stadig ikke, hvad den fundamentale mekaniske forskel på de to er,” siger professor og leder af undersøgelsen Oliver O’Reilly.

I en slow-motion video viser forskerne, hvordan snørebåndene på en af studiets frivillige deltagere går op, mens vedkommende løber på et løbebånd. Føddernes bevægelser løsner knuden, der går op i løbet af få sekunder, da først snørebåndet blevet tilpas løst.

Se videoen her: