Kom tæt på soldaterlivet med disse prisvindende fotos
Foto: Matthew Callahan, USMC En marinesoldat lukkker sine øjne og mund, mens han bliver trukket ud fra en forhindring på udholdenhedsbanen kaldet Jungle Warfare Training Center i Okinawa, Japan. Banen indeholder 30 forhindringer, som soldaterne skal igennem. Billedet er taget af Sgt.

Kom tæt på soldaterlivet med disse prisvindende fotos

Krig og ødelæggelse er brutalt og hårdt. Men gennem en kameralinse kan fotografer sommetider fange smukke øjeblikke i al virakken. 

Det amerikanske forsvarsministerium i Pentagon har netop uddelt prisen som årets militærfotograf i konkurrencen Visual Information Awards Program (VIAP) 2015, der gives til militære fotojournalister, der formidler alle facetter af krigsførelse. Før, under og efter de finder sted. 

Vinderen som bedste fotograf blev fotojournalist og US Air Force-sergenten Kenny Holston, der hyldes for sine storslåede billeder fra militær- og civillivet.

Mere end 2.400 billeder var indstillet til konkurrencen. Vi har samlet et udpluk af vinderbilleder og billeder, der er blevet hyldet, i kategorierne features, nyheder, kampoperationer, sportsfotografering og kamptræning.

Du kan se resten af billederne her. 

En soldat fra det amerikanske marinekorps marcherer på vej til træningsanlægget i Parris Island. Billedet blev hædret ved konkurrencen. Foto: Marianique Santos

Sherrill Arvin gjorde tjeneste som pilot i det amerikanske flyvevåben i løbet af 1940'erne 50'erne, 60'erne og 70'erne. Her er han fanget ved Airman Heritage Museum, der ligger ved flyvebasen i Texas, hvor han arbejder som frivillig. Billedet vandt 1. pladsen som det bedste portrætfoto. Foto: Jordan A. Castelan.

Det svære farvel. 2.plads i nyhedskategorien. Foto: Airman Jensen Stidham.Amerikanske marinesoldater kæmper mod hinanden i en tovtræknings-konkurrence under 'warrior night' på Camp Pendleton i Californien. Det er en årlig begivenhed, der skal være med til at styrke kammeratskabet i bataljonen. Billedet vandt 1.pladsen i feature-kategorien. Foto: Ryan P. Kierkegaard. 1.pladsen i kamptræning-kategorien blev givet til fotograf Kenny Holston, USAF, der har fanget disse soldaterelever, der nyder et hvil under en heldagstræningssession. 


Soldater hjælper med at evakuere jordskælvsofre fra et område nær Charikot i Nepal. Billedet vandt 1.pladsen i kategorien kampoperationer. Foto: Jeffrey D. Anderson, USMC.

US Marine Corps-rekrutter hjælpe deres kammerat med at spændende hjelmen, inden han skal ind og kæmpe en tvekamp. Billedet blev hædret ved konkurrencen. Foto: Marianique Santos, USMC.

En radiooperatør sidder i støvet efter affyringen af en M777 howitzer, der ses i baggrunden Billedet fik hæder i feature-kategorien. Foto: Marcus Fichtl. 

To soldater bliver mødt af deres børn, efter de er hjemvendt fra opgave. Billedet er taget ved Nellis Air Force Base, Nevada. Billedet fik hæder i feature-kategorien. Foto: Manuel J. Martinez, USAF.

Anthony Skon lukker øjnene og læner sig op ad væggen, mens en medsoldat kravler op på hans skuldre for at forcere en væk. Øvelsen er en del af uddannelsen på forhindringsbanen i Jungle Warfare Training Center i Okinawa, Japan. Billedet fik hæder i trænings-kategorien. Foto: Matthew Callahan, USMC. En såret soldat træner sin kore på et genoptræningscenter. Billedet fik 2.pladsen i feature-kategorien. Foto: Marianique Santos, USAF. 

Foto: Michel A. Sauret.

Nepalesiske soldater losser nødforsyninger fra en amerikansk helikopter i Nepal. Den nepalesiske regering anmodede den amerikanske regerings hjælp efter et jordskælv, der målte 7,8 på Richterskalaen, ramte landet. Foto: Jeffreyd D. Anderson. Charles Lemieux poserer for kameraet iført hans night-vision-optiske enhed til sit maskingevær. Billedet er taget til en konkurrence i skydefærdigheder, hvor mere end 250 soldater fra de britiske, canadiske og amerikanske væbnede styrker dyster mod hinanden med både riffel, pistol og lette maskingevær. Foto: Michel A. Sauret.

LÆS OGSÅ: Dansk fotograf vinder stor pris for at hylde bankede tabere

LÆS OGSÅ: Se den prisvindende fotoserie: Han blev banket. Han er fattig. Men Strider Wolf klatrer alligevel opad

LÆS OGSÅ: Ikoniske danske rock-billeder på auktion: Bob Marley på Roskilde og 10 andre store øjeblikke