Donald Trump og kontroversielle politikere
Foto: Getty Images

Donald Trump og kontroversielle politikere

Kendte politikere der ligner Trump

Han er ikke alene.

Donald Trump er USA's nye præsident. Og det er på trods af, at han ingen politisk erfaring har. Overhovedet.

Ikke desto mindre skal han nu til at lede en af verdens største økonomiske og militære magter. Og det virker jo kontroversielt i sig selv. 

Alligevel er han langt fra den eneste kontroversielle person, vi har set i det politiske landskab - hverken nu eller tidligere.

I samarbejde med seniorforsker i udenrigspolitik ved Dansk institut for internationale studier (DIIS), Hans Mouritzen, giver vi dig her en række politikere, der på en lang række punkter minder om USA’s 45. præsident: Donald J. Trump.   Ronald Reagan

Det altoverskyggende eksempel var den kendte (b)-skuespiller Ronald Reagan. Helt op til præsidentvalget pegede alle meningsmålinger nemlig på, at det var den siddende præsident Carter, der skulle få endnu en runde i Det Hvide Hus. Men sådan blev det ikke, og Reagan blev udnævnt til den 40. præsident i USA.

Reagan ville også gøre op med eliten og det etablerede Washington, og kritikerne  kaldte hans politik for simple løsninger på svære problemer. Ligesom Trump ville han også gøre USA respekteret igen.

Og det var særligt på grund af krisen i Teheran, hvor 52 mennesker fra den amerikanske ambassade blev taget som gidsler. 

En enkelt forskel er dog værd at pointere mellem Reagan og Trump: Reagan havde politisk erfaring med sig, før han indtog Det Hvide Hus, nemlig som Californiens guvernør fra 1968-1976.

Hans Mouritzen understreger, at sammenlignet med en tidligere amerikansk præsident er Reagan klart den mest meningsfulde sammenligning, da han altså har udfoldet sig inden for de samme forfatningsmæssige og magtpolitiske rammer.Arnold Schwarzenegger

Hele to runder som Californiens guvernør fik Arnold Schwarzenegger fra 2003-2011. Og det var på trods af, at du måske kender ham bedst som den pumpede action-filmstjerne fra film som 'The Terminator' eller som den 7-dobbelte vinder af den ultimative bodybuilder-konkurrence Mr. Olympia.

Her er der altså igen tale om en politiker, der i stil med realitystjernen Trump, var super kendt i offentligheden, før han gik i gang med en politisk karriere.


Silvio Berlusconi

Trump har været i vælten efterhånden et par gange for sine kvindefjendske ytringer, senest på en skjult optagelse fra 2005, hvor Trump fortæller, at kvinder bare skal ”tages i fissen”.

Optagelsen har fået kvinder verden over til at rase, og det er han altså ikke den eneste politiker, der har måttet bøde for.

Den tidligere italienske regeringschef Silvio Berlusconi har, udover også at være en ekstremt rig forretningsmand, også fået hård kritik for sine mandschauvinistiske kommentarer.

Eksempelvis har han udtalt, at han er den fødte forfører, og at selvom han er lidt af en slyngel, så synes han, at 33 kvinder på to måneder er lidt i overkanten for en mand på 74.Geert Wilders

Selvom der er store forskelle på lille Holland og store USA, ikke mindst på det politiske område, så ville lederen for det nationalistiske parti PVV i Holland, Geert Wilders, forbyde al muslimsk indvandring længe før Trump. Og så kunne man egentlig godt mistænke dem begge for at gå til den samme frisør.Jesse Ventura

Et afsluttende og måske lidt skørt eksempel på en politiker, der minder om Trump, og for den sags skyld også Schwarzenegger og Reagan, er den tidligere wrestler-stjerne og kommentator Jesse Ventura, også kendt som ”The Body”, der blev Minnesotas guvernør fra 1989 til 2003.   

LÆS OGSÅ: "Her skal du flytte hen, hvis du vil undgå at dø i atomkrig"

LÆS OGSÅ: "Se de sjoveste reaktioner på præsidentvalget"

LÆS OGSÅ: "26 billeder, der minder os om, hvorfor vi vil savne Obama"